Nieuws

Superfoods: bio soms slechter

30 oktober 2018

Goji-bessen en chiazaad. Het zijn twee superfoods die we geanalyseerd hebben. Gezien de grote hoeveelheid residuen van pesticiden in sommige producten is het soms beter om ze te vermijden.

Inleiding

We onderwierpen 30 bio- en conventionele producten aan een analyse op pesticiden in een laboratorium. Resultaat: 10 pakjes goji-bessen op 15 bevatten minstens spoor van één pesticide. Chiazaad doet het echter een stuk beter. Onze analyse is weliswaar niet uitgebreid genoeg om te kunnen stellen dat een product of een merk niet voldoet aan de wetgeving, maar we hebben in sommige geteste producten hoeveelheden aangetroffen die boven de wettelijke maximumlimiet liggen.

Laat je niet misleiden

Superfoods worden beschreven als rijk aan essentiële voedingsstoffen. Dus denk je dat je zorg draagt voor jezelf als je er eet. En ben je zelfs bereid om er veel voor te betalen. In werkelijkheid is het louter een marketingwoord dat trendy en vaak dure voedingsmiddelen dekt.

Bovendien hebben al verschillende onderzoeken hoge concentraties pesticiden aan het licht gebracht in sommige producten. De resultaten van onze test liggen jammer genoeg in dezelfde lijn.

Vermijd goji-bessen

Terwijl we geen problemen voor de voedselveiligheid hebben opgespoord in de pakjes chiazaad, zijn de resultaten voor goji-bessen meer verontrustend.

Op één product vonden we tot 14 verschillende pesticidenresiduen terug. En slechts vijf producten op vijftien bevatten geen pesticidenresiduen. Erger nog: bio doet het hier niet beter of zelfs nog slechter dan de conventionele voedingsmiddelen. Vier pakjes, waarvan drie bio, overschrijden de door Europa toegestane Maximale Residu Limiet (MRL) voor conventionele producten. Er zijn stappen ondernomen om de biologische producten waarin pesticidenresiduen zijn aangetroffen te declassificeren tot niet-bio voedingsmiddelen.

Ontdek de resultaten van onze analyses 

Maar geen paniek. Residuen van pesticiden die de wettelijke limieten overschrijden, vormen niet noodzakelijk een gevaar. Van de geanalyseerde producten werden er twee door het FAVV teruggeroepen (de nummers van de betrokken loten staan op hun website). Twee bioproducten…

In april en in juli werden nog eens vier producten (niet uit ons onderzoek) teruggeroepen. In oktober hetzelfde verhaal: nog eens drie terugroepingen. Sinds juli zijn de bessen overigens opgenomen in de Europese verordening die de categorieën producten vaststelt die grondigere controles vereisen.

Gezonde en goedkopere alternatieven

Het is dus niet nodig goji-bessen te kopen. Ze zijn duur, vertonen een verhoogd risico op een te hoge concentratie residuen van pesticiden, worden niet lokaal gekweekt en bevatten soms ook toegevoegd sulfiet. Waarom niet profiteren van lokale voedingsmiddelen die gelijkaardige voedingsstoffen bevatten? Vervang ze door andere voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten, zoals frambozen, bosbessen of kersen, en eet een breed scala aan groenten en fruit.

Chiazaad wordt dan weer aanbevolen om zijn rijkdom aan omega-3, die je bijvoorbeeld ook voldoende zult terugvinden in walnoten en koolzaadolie. Kortom, maak het je gemakkelijker zonder je te ruïneren.

Meer informatie hierover is terug te vinden in het artikel dat we gepubliceerd hebben in Test Aankoop 635 (november 2018).