Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Hoe testen wij honing?

23 maart 2021

Na melk en olijfolie is honing het populairste voedingsmiddel waarmee wordt gefraudeerd. In plaats van honing wordt suiker in een potje verkocht. Die toegevoegde suikers zijn weliswaar moeilijk op te sporen, zelfs in een laboratorium. Fraudeurs zijn heel vernuftig en weten heel snel de bestaande controletechnieken te omzeilen.

24 honingsoorten

Wij hebben 24 vloeibare multiflorale honingsoorten laten onderzoeken in geaccrediteerde onafhankelijke laboratoria. Het gaat dus om honing afkomstig van verschillende bloemen. Al die honingsoorten kun je in de supermarkt kopen. 

De meeste vloeibare honing wordt verkocht in knijpflessen. Enkele zijn verpakt in een glazen bokaal (7), het gaat dan vooral om biologische honingsoorten (10). De plastic knijpfles is een veel voorkomende en goedkope verpakking. Bokalen worden meer gebruikt voor bioproducten. Het soort verpakking had weliswaar geen enkele invloed op de testresultaten.

Multiflorale honing is de soort die het meest courant wordt verkocht in de supermarkt. Soms wordt de vermelding "wildebloemenhoning" gebruikt. 

NAAR ONZE KOOPWIJZER HONING

De laboratoriumanalyses gebeurden in oktober 2020. We onderzochten de etikettering, de authenticiteit, de samenstelling, het vochtgehalte, de enzymatische activiteit, de aanwezigheid van hydroxymethylfurfural (HMF) en eventuele residu's van antibiotica.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

2 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/03/2021

waar is langnese bee easy honing te koop .

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/03/2021
, Gereageerd:

bij Albert Heijn