Dossier

Sojaproducten: consumeer met mate

23 november 2020

Producten op basis van soja zijn uitgegroeid tot een populair alternatief voor vlees en voor melkproducten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat gezondheidsrisico’s niet volledig kunnen worden uitgesloten. Je gebruikt ze dus best met mate.

Het succes van sojaproducten

Producten met soja zijn zeer populair. Steeds vaker kopen we ze als alternatief voor vleesproducten of andere dierlijke producten zoals melk, yoghurt, zuiveldesserts of roomijs. Om nog maar te zwijgen van personen met lactose-intolerantie, dia amper nog zonder kunnen.

Qua voedingswaarde heeft soja als voordeel over een hoog eiwitgehalte en een gunstig vetzuurgehalte te beschikken. Toch zijn er een aantal risico’s aan verbonden, namelijk het feit dat sommige sojaproducten isoflavonen bevatten.

Isoflavonen zijn plantaardige stoffen (van de familie van de fyto-oestrogenen) die veel overeenkomsten kennen met de oestrogenen (vrouwelijke hormonen die een groot deel van de menstruatiecyclus regelen). Deze kunnen zich aan de receptoren bevestigen van het oestradiol (een natuurlijk oestrogeen dat door de eierstokken wordt geproduceerd). Deze receptoren vinden we terug in verschillende weefsels zoals de borsten, de baarmoeder, de botten of het spijsverteringsstelsel. Hierdoor kunnen isoflavonen een hormoonontregelende werking hebben en in bepaalde gevallen kunnen ze zelfs ongezond zijn.