Hoe testen we vegetarische burgers?


We hebben 20 vegetarische burgers zorgvuldig geanalyseerd (10 met de benaming groenteburger en 10 veggie burgers). Deze zijn allemaal verkrijgbaar in Belgische supermarkten. Drie producten dragen een "biolabel", elf zijn van een nationaal of internationaal merk, de andere negen van Belgische distrubutiemerken.
We analyseerden het etiket, de smaak, de voedingswaarde (door de berekening van de Nutri-Score), de samenstelling, de mate van bewerking en contaminanten in de vegetarische burgers. Verder deden we ook een prijsstudie.
KOOPWIJZER VAN VEGETARISCHE BURGERS
Onze laboanalyses vonden plaats in augustus 2022, de degustatie in september 2022. De prijzen dateren van december 2022.
Verplichte info
We hebben gecontroleerd of de etiketten aan alle wettelijke verplichtingen voldoen. Worden alle verplichte gegevens vermeld, zoals de benaming, producent, vervaldatum, voedingswaarde en bewaarcondities? Alle geteste producten voldoen aan de wettelijke verplichtingen.
Facultatieve informatie
Daarnaast hebben we ook aandacht besteed aan de vrijblijvende gegevens die volgens ons nuttig en/of waardevol zou kunnen zijn voor de consument. Het ging dan concreet om:
- Voedingswaarde:
- Voedingswaarden met vezels
- Voedingswaarden per portie
- Voedingswaarden in tabel
- Voedingswaarde vooraan etiket
- Aantal porties vermeld
- Bewaaradvies na opening
- Bereidingswijze
- Aanwezigheid e-mail producent
- Aanwezigheid telefoonnummer
Twee producten melden het vezelgehalte niet op het etiket. Voor deze parameter ontvingen deze twee producten een slechte score. We schreven beide producenten aan om het vezelgehalte te kennen, maar kregen er geen antwoord op.
De burgers werden blind geproefd in het laboratorium door 60 consumenten (Vlamingen en Walen). De hamburgers werden in de pan bereid, volgens de instructies op de verpakking. Als vet werd olijfolie gebruikt, tenzij op het product werd vermeld geen vet te gebruiken. De hamburgers werden puur gegeten, zonder extra's.
De testpersonen beoordeelden eerst het uitzicht van de burgers. Er werd ook gevraagd naar de heraankoopintentie, dus of de persoon die de burger proefde zin had om deze zelf aan te kopen. Vervolgens kenden ze een algemene beoordeling toe aan elk product.
Daarna werd meer specifiek aandacht besteed aan de geur, het gevoel in de mond, de zachtheid en de smaak. Ten slotte werden de producten geëvalueerd op nauwkeurigere criteria: is de smaak te sterk of niet? Is de burger te pikant of niet?
De Nutri-Score is volgens de regels berekend op basis van de voedingswaarden die op het etiket zijn vermeld. Voor producten die de hoeveelheid vezels niet vermeldden, hebben we deze informatie opgevraagd bij de fabrikant.
Vervolgens werd de voedingswaarde berekend met behulp van de officiële Nutri-Score-calculator. 12 producten hebben een Nutri-Score A, 5 producten hebben een Nutri-Score B, 1 product heeft een Nutri-Score C en 2 producten een Nutri-Score D (Beyond burger et Blue burger).
Naast de Nutri-Score hebben we ook de belangrijkste onderliggende parameters van de Nutri-Score geëvalueerd, namelijk de hoeveelheid zout, verzadigd vet en vezels.
We hebben de hoeveelheid eiwitten, het gehalte aan vitamine B12 en ijzer in de vegetarische burgers geëvalueerd. Vitamine B12 is aanwezig in vlees en andere dierlijke producten, maar plantaardige voedingsmiddelen bevatten van nature geen vitamine B12. Daarom wordt dit vaak aan deze producten toegevoegd.
Vlees is ook een uitstekende bron van ijzer. Daarom wordt ijzer vaak toegevoegd aan vleesvervangers. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten van nature ijzer, maar niet altijd in voldoende hoeveelheden. In plantaardige producten wordt ijzer ook minder goed opgenomen.
We hebben eerst de nova-classificatie geanalyseerd. Deze index geeft aan of een voedingsmiddel minimaal bewerkt, bewerkt of ultrabewerkt is. 15 van de 20 burgers vallen onder de categorie ultrabewerkt.
Vervolgens telden we voor elke burger het aantal ultrabewerkte ingrediënten: stoffen zoals maltodextrine, fructose of veresterde olie of additieven die de burgers aantrekkelijker maken zoals kleurstoffen. Burgers bevatten gemiddeld 4 van deze ingrediënten en maximaal 7.
We hebben dit jaar ook voor het eerst de contaminanten (pesticiden) in de burgers geanalyseerd.
Als er geen pesticiden aanwezig bleken te zijn, kregen de vegaburgers vijf sterren van ons. Zeven burgers bevatten geen enkele pesticiden. Als er tussen de 1 en 3 pesticiden in de burger teruggevonden werden, ontving deze vier sterren. Dat gold voor twaalf burgers. Slechts een enkele burger, de Veggie groente burger van Boni Selection van Colruyt, ontving 3 sterren voor dit criterium.