Nieuws

Hoe maak ik gezond zelfgemaakt vanille-ijs?

Zelfgemaakt vanille-ijs bevat enkel natuurlijke ingrediënten en geen additieven, en is dus niet ultrabewerkt. Het blijft echter wel even rijk aan calorieën, suiker en vetten. Wij geven je zowel een basisrecept voor vanille-ijs als een recept voor parfait en een gezondere versie met bevroren banaan, met of zonder ijsmachine.

Expertise:
Redactie:
01 juli 2025
recept zelf thuis vanille ijs maken

Waarom zelf ijs maken?

Voor zelfgemaakt vanille-ijs kies je zelf je ingrediënten. Je kunt dus kiezen voor hoogwaardige producten zoals verse eieren en échte vanille, en vermijd zo de vele additieven op de ingrediëntenlijst van ultrabewerkt vanille-ijs uit de supermarkt.

Een vrijgeleide krijg je er echter niet mee: ook zelfgemaakt ijs bevat te veel calorieën, suikers en verzadigde vetten om gezond te zijn. Bewaar vanille-ijs dus als lekkere verwennerij, maar overdrijf er niet mee. Voor wie een gezonder alternatief wil, bestaan er gelukkig ook smakelijke recepten op basis van banaan.

Heb je een ijsmachine nodig?

Hoewel ijs maken een pak makkelijker (en vooral sneller) gaat met een ijsmachine, is het geen vereiste. Wie geen ijsmachine in huis heeft, kan ook handmatig vanille-ijs maken:

  • Laat je basismengsel afkoelen tot 10°C en doe het in een platte bak
  • Zet je mengsel in de diepvriezer en roer het elke 30 minuten om met een lepel
  • Doe dit 3 uur lang
  • Laat je ijs daarna nog minstens 10 uur uitharden in de diepvriezer
Terug naar boven

Recept voor gezond vanille-ijs

  • Pel enkele overrijpe bananen, snij ze in stukjes en vries ze in (minstens 4 uur)
  • Doe de diepgevroren banaan in een foodprocessor of blender 
  • Voeg vanille-extract of verse vanille toe
  • Voeg ook een lepel pindakaas toe
  • Mix tot je een smeuïg geheel krijgt
Terug naar boven

Basisrecept voor vanille-ijs

Ingrediënten

  • 3 eierdooiers
  • 250 ml volle room
  • 275 ml volle melk
  • 120 g suiker
  • 2 vanillestokjes
  • snuifje zout

Bereiding

  1. Snij de vanillestokjes overlangs in twee: haal het merg eruit en zet apart
  2. Meng room, melk, suiker, de uitgeschraapte vanillestokjes en het zout in een zware steelpan. Laat al roerend op middelhoog vuur warm worden tot de suiker volledig is opgelost
  3. Klop de eidooiers los in een tas en voeg vier eetlepels van de warme melk toe. Roer de eidooiers vervolgens door de melk en slagroom. Blijf constant roeren tot het mengsel dikker wordt. Verwarm het mengsel tot 70 °C a 80 °C, maar laat het zeer niet koken
  4. Ga met je vinger over de achterkant van je lepel. Als de streep blijft staan, heeft het mengsel de juiste dikte en is de basis klaar
  5. Zeef het mengsel en voeg al roerend het vanillemerg toe
  6. Laat het mengsel in de koelkast afkoelen tot 10°C
  7. Draai je ijs in de ijsmachine, of met de hand

ijsmachine recept voor vanille ijs

 
Terug naar boven

Recept voor parfait met vanille

Als je geen ijsmachine hebt, is parfait een goed alternatief voor roomijs. De basis is dezelfde, een smeuïg soort ijs op basis van room, maar het wordt niet draaiend gemaakt.

Ingrediënten

  • 4 eidooiers
  • 300 ml slagroom

Voor de suikersiroop:

  • 60 ml water
  • 60 g suiker
  • 1 vanillestokje, doorgesneden

Doe water, suiker, vanillemerg en het leeggeschraapte stokje in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat de siroop twee minuten koken en vervolgens afkoelen. Verwijder het vanillestokje.

Bereiding

  1. Klop de slagroom op tot zachte pieken
  2. Klop eidooiers en suikersiroop au bain-marie tot dik en schuimig.
  3. Haal van het vuur en mix tot het mengsel op kamertemperatuur is
  4. Spatel de slagroom erdoor
  5. Vul flexibele vormpjes met het mengsel en vries minstens enkele uren in
  6. Ontvorm de parfait voor het serveren, dat gaat makkelijker door de vormpjes in warm water te dompelen
Terug naar boven

Vergelijk het beste vanille-ijs uit de supermarkt

Vanille-ijs uit de supermarkt is vaak ultrabewerkt, met een ingrediëntenlijst vol additieven. Ontdek het beste vanille-ijs uit onze test en ga snel naar onze testresultaten.

Dit is het beste vanille-ijs uit de supermarkt

Terug naar boven

Conclusie

Door zelf je vanille-ijs te maken, vermijd je de vele additieven in de vaak ultrabewerkte producten uit de supermarkt. Koop je toch voorverpakt vanille-ijs, kies dan voor een product met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst.

Je kunt ijs ook eindeloos variëren met fruit, nootjes of fijngeraspte pure chocolade. 

Terug naar boven

Aanbevolen voor jou

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte!

Registreer je