Nieuws

Een latte om het warm te krijgen

11 februari 2021

Bij de vrieskou van de laatste dagen doe je misschien niets liever dan lekker knus cocoonen met een hartverwarmend drankje. Een dampende kop koffie of thee bijvoorbeeld, of een van dé grote hits op de sociale media: latte macchiato, matcha latte of kurkuma latte. Om van te genieten met mate.

Latte macchiato

Deze hot drink lijkt erg op een koffie verkeerd of een koffie met veel melk, maar dan eens zo hip en instagramproof. Hij bestaat uit 1/3 opgeklopt melkschuim, 1/3 melk en 1/3 koffie. Omdat er caffeïne in latte macchiato zit, is het een stimulerend drankje waarmee je beter niet overdrijft. Niet meer dan vier koppen koffie per dag, wordt aangeraden. Voor zwangere vrouwen is dat maximaal twee koppen. Om mooi opgeklopt melkschuim te verkrijgen wordt er meestal volle melk gebruikt, wat een latte vrij vet en calorierijk maakt. Tenzij je kiest voor magere of halfvolle melk of een ongesuikerd vegetarisch alternatief, maar dan verlies je aan smaak en ziet het er ook niet zo smeuïg uit. Best ook niet te royaal suiker toevoegen.

Matcha latte

Dit intrigerende groene drankje bestaat in hoofdzaak uit matcha, een zeer populaire Japanse groene thee die rijk is aan oxidanten. Matchathee ziet eruit als poeder omdat de theebladeren volledig geplet zijn. Het poeder lost op in een warme vloeistof. Dat kan water zijn, of melk in het geval van matcha latte, of half melk half water. Matcha smaakt op zich vrij bitter. Om er een hartverwarmende drank van te maken kun je er suiker, honing of andere zoetstoffen aan toevoegen. Liefst zo weinig mogelijk, het moet een drankje blijven, geen zoet tussendoortje.

Kurkuma latte

Kurkuma latte, of “gouden melk” zoals deze oranje drank ook wel wordt genoemd, heeft een sterk kruidig aroma. Aan de warme melk wordt een snuif(je) kurkuma, kaneel en gember toegevoegd. Die drie specerijen zijn erg rijk aan anti-oxidanten en ontstekingswerende stoffen. Volgens een aantal laboratoriumstudies zou curcumine, het hoofdbestanddeel in kurkuma, antivirale effecten hebben. Maar omdat de stof moeilijk opgenomen wordt in het lichaam, zal de actieve ingenomen dosis miniem zijn. Aan kaneel worden dan weer antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen toegeschreven, en gember zou een antibacteriële en/of antivirale werking hebben. Maar maak je geen illusies: als dit al een mengeling van echte superfoods zou zijn, er is meer nodig dan een paar snuifjes om er enig heilzaam effect van te ondervinden.

Meer over thee en infusies