Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

De prijs van frisdranken is met 7 % gestegen in januari

06 februari 2018

06 februari 2018
De prijsstijging is gelinkt aan de verhoogde accijnzen op gesuikerde frisdranken die sinds 1 januari worden geheven. Volgens ons is een belasting op bepaalde producten niet de beste manier om zwaarlijvigheid te bestrijden.

In de maand januari alleen is de gemiddelde prijs van gesuikerde frisdranken met 7% gestegen. Een spectaculaire stijging die een gevolg is van de accijnzen op gesuikerde frisdranken. Sinds 1 januari 2018 zijn die opgetrokken van 6,8 naar 11,9 cent per liter, ofwel een stijging van 5,1 cent. 

Stijgingen in de winkel

Voor de klant vertaalt die verhoging zich in een prijsstijging van ongeveer 2 cent voor een blikje en 8 cent voor een fles van 1,5 liter.

Zoals onderstaande grafiek aantoont, is de recente prijsstijging geen unicum. Ter verduidelijking hebben we ook de prijsevolutie van mineraalwater toegevoegd die meer lineair is.

 

We zien dat de invoering van de « frisdranktaks » in januari 2016 een gelijkaardig effect op de prijs had.

Een "gezondheidstaks"? Afwachten …

Sommigen beweren dat de taks vooral een manier is om de staatskas te spijzen zonder dat het aankoopgedrag en dus ook de gezondheid van de consumenten wordt beïnvloed. Bovendien zouden consumenten kunnen overstappen naar goedkopere producten of hun frisdrank in een van de buurlanden gaan kopen. En dat is natuurlijk niet meteen de bedoeling van een taks die door de regering “gezondheidstaks” werd gedoopt.

Om zwaarlijvigheid te bestrijden, volstaat een taks niet

Ons standpunt blijft hetzelfde: een taks op suiker of vet mag niet het enige wapen zijn in de strijd tegen zwaarlijvigheid. De opbrengsten van een dergelijke taks moeten worden aangewend om de consument te informeren over het belang van een evenwichtige voeding.

En dit soort taks moet gepaard gaan met een prijsverlaging voor gezonde voeding. Een taks op zich, die geen deel uitmaakt van een groter plan, heeft weinig effect. Dat werd in andere landen reeds aangetoond.

Daarom loven we de beslissing van de Europese Federatie van frisdrankfabrikanten om geen gesuikerde dranken meer te verkopen in middelbare scholen vanaf het einde van dit jaar.