Evenwichtige voeding: voedingssector zet (te) kleine stapjes vooruit

Vijf jaar geleden hebben voedingsfederatie Fevia en handelsfederatie Comeos samen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block de krachten gebundeld om te werken aan gezondere voeding voor de consument. Dat resulteerde in het Convenant Evenwichtige Voeding waarvan de eerste doelstelling was om het aantal calorieën in voedingsproducten terug te dringen met 5 %.
Een weinig ambitieuze conventie
Reeds in 2016 vonden we dat de doelstellingen niet ambitieus genoeg waren en betreurden we dat ze werden opgesteld zonder de consument erbij te betrekken. Een vermindering van 5 % heeft immers weinig of geen impact op de obesitascijfers in België. In de nieuwe mededeling van Fevia en Comeos wordt dat percentage niet meer herhaald…
Volgens beide federaties is er dankzij het « Convenant Evenwichtige Voeding » enorme vooruitgang geboekt : minder suikers, communicatie en marketing draaien nu rond het promoten van gezondere voeding, sommige producten worden zijn in kleinere porties verkrijgbaar…
Jammer genoeg gaat dat alles niet ver genoeg, ook al juichen we dergelijke initiatieven toe.
Wat moet worden herbekeken of verbeterd
- De nutritionele kwaliteit van onze voeding moet worden verbeterd door nieuwe, gezondere recepten voor producten die al op de markt zijn;
- De communicatie rond gezonde voeding moet worden versterkt en bovendien moet reclame voor verwerkte producten worden stopgezet;
- Alleen maar autoregulering door bedrijven is absurd. Een onafhankelijke instantie moet de objectiviteit van de resultaten evalueren zoals dat in Frankrijk gebeurt door de “Observatoire de la qualité de l’alimentation” (Oqali);
- De hoeveelheid producten "light" of "zero" is toegenomen en nieuwe producten verschijnen op de markt, maar schadelijke producten blijven ondertussen gewoon bestaan.
Waar blijft de Nutriscore?
We willen ten slotte benadrukken dat wij sterk geloven in het plaatsen van een “nutriscore” op de verpakking van producten zodat voedingsinformatie snel kan worden begrepen door de consument.
Een maatregel die moet worden veralgemeend, maar die op dit moment geen prioriteit lijkt voor de voedingssector.