Eiwitrijke producten: duur én overbodig

Dat ons lichaam eiwitten nodig heeft om goed te kunnen functioneren, staat buiten kijf. Maar we kunnen gerust zonder producten met claims als "rijk aan eiwitten" of "bron van eiwitten".
Eiwitrijke producten, een nieuwe verkooptruc
Na de hype van "vezelrijk", "lactosevrij of "zonder gluten" zet de voedingssector nu zwaar in op claims met hoge eiwitgehaltes. Tot voor kort keken bijna alleen (semi)professionele sporters om naar zulke producten. Vandaag echter lijken de fabrikanten de hele bevolking te willen overtuigen van de voordelen van zo’n dieet.
Het klopt natuurlijk dat ons lichaam eiwitten nodig heeft voor een goede werking. Studies wijzen echter uit dat de Belgische bevolking er voldoende binnenkrijgt ten opzichte van de aanbevelingen.
Vlees en vleesvervangers vormen de belangrijkste bron van eiwitten (35 %), gevolgd door granen en graanproducten (21 %), melkproducten en vervangers (19 %) en ten slotte vis en schaal- en schelpdieren (6 %). In principe krijg je dus elke dag genoeg eiwitten binnen. Kortom: een evenwichtig voedingspatroon is ruimschoots voldoende.
Verleidelijke verpakkingen, maar ...
In de supermarkt zien we nochtans meer en meer verpakkingen opduiken met claims als “rijk aan eiwitten" of "bron van eiwitten". Weet dat deze twee claims enkel gebruikt mogen worden voor producten waarvan de energetische waarde respectievelijk voor minstens 20 % en 12 % uit eiwitten bestaat.
Zulke producten wekken echter de indruk dat ze gezonder zijn dan hun concurrenten, wat vaak niet klopt. Veel voedingsmiddelen zijn namelijk ook zónder zulke claims van nature rijk aan eiwitten, hoogwaardig en minder duur.
Kijk maar naar de klassieke rode Babybel, die goedkoper is dan zijn zwarte broertje "met eiwitten", terwijl deze per portie nauwelijks 0,2 g extra eiwitten bevat. De Babybel "protein" kost € 24,58 euro per kilo, tegenover € 22,05 per kilo voor de klassieke versie.
De klassieke Babybel zou evengoed de vermelding "rijk aan eiwitten" kunnen dragen. We kunnen ons dus de vraag stellen waarom het nodig was om een nieuwe "protein"-versie op de markt te brengen. Tenzij voor marketingdoeleinden.
Nog een voorbeeld: Campina bevat minder koolhydraten en meer eiwitten. Deze verse kaas is "Van nature rijk aan proteïnen" (23,3 gram eiwitten op 250 gram). De verse kaas Protein bevat 20 gram eiwitten op 200 gram. HIPRO bevat 15 gram eiwitten op 160 gram.
Test-Aankoop helpt je kiezen
Eens te meer geldt dat je beter vertrouwt op de samenstelling van het product dan op zijn verpakking. Ga naar ons dossier eiwitrijke voedingsmiddelen voor meer info en om te weten hoeveel eiwitten je dagelijks moet consumeren.