Rauwkostdieet
Wil je onze evaluatie zien?
Deze informatie is uitsluitend voorbehouden aan leden
Je veux y accéder Meld je aanHoe werkt het Rauwkostdieet?
Rauwkosteters zijn van oordeel dat voedingswaren door het koken worden aangetast en hun vitale eigenschappen verliezen (waaronder vitamines en mineralen). Naargelang de auteurs van dit dieet variëren de toegelaten/niet-toegelaten voedingsmiddelen. In het begin mag men geen gekookte, bewerkte en non bio- voedingsmiddelen eten.
Voedingsmiddelen te eten
-
Kaas op basis van ongekookte melk
-
Oliehoudende vruchten (noten, hazelnoten, amandelen, enz.)
-
Rauw fruit
-
Zaden
-
Plantaardige oliën
-
Ongekookte melk
-
Rauwe groenten
-
Rauwe eieren
-
Rauwe vis
-
Rauwe vlees
Voedingsmiddelen te beperken
-
Gesuikerde dranken
-
Alles was gekookt
-
Bloem
-
Brood
-
Pasta
-
Ultrabewerkte producten (in het algemeen vette, gesuikerde of gezouten producten)
-
Suiker
-
Zoetigheden
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het Rauwkostdieet?
De consumptie van een grote hoeveelheid fruit en groenten wordt geassocieerd met een lager sterftecijfer. Het feit dat men minder vetten en zout eet is eveneens bevorderlijk voor de gezondheid (namelijk op het vlak van het hart). Daarentegen bestaan er reële risico's op voedselvergiftiging door de consumptie van vlees, vis, melk en rauwe eieren.
Bij het toepassen van het crudivorisme consumeert men onvoldoende calorieën tijdens de dag en de consumptie van eiwitten is eveneens ontoereikend. Eén van de rechtstreekse gevolgen is het gewichtsverlies. Er bestaat een risico op amenorroe bij vrouwen.
Is het Rauwkostdieet gemakkelijk te volgen?
Neen. De lijst van te mijden voedingsmiddelen is relatief lang en dit dieet maakt het noodzakelijk om de maaltijden anders te bereiden wat een bepaalde aanpassingsperiode kan in beslag nemen. Het is ook moeilijk om een normaal sociaal leven (op restaurant gaan, eten bij vrienden, enz.) te behouden.
Is het Rauwkostdieet effectief op de lange termijn?
Op korte termijn verlies je veel gewicht want door het crudivorisme te volgen consumeer je niet voldoende calorieën op een dag en de monotonie van een continu rauwe voeding verlaagt de eetlust. Op lange termijn is dit dieet moeilijk houdbaar met risico's op boulimie-crisissen.
Is het Rauwkostdieet geschikt voor iedereen?
Neen. Dit dieet is niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen, ouderen en personen die problemen hebben met hun eetgedrag. Personen die spijsverteringsproblemen hebben zouden ook niet dit dieet mogen volgen.
Is er een extra budget voor het Rauwkostdieet?
Geen enkele bijkomende kost.
Samengevat
Voordelen
- Het is een dieet rijk aan fruit, groenten, oliehoudende vruchten en granen;
- Het brengt veel vezels aan;
- Je spaart energie door brood, zetmeelhoudende producten, verzadigde vetten en sauzen te schrappen uit je dieet;
- Je eetlust vermindert door de monotonie van het dieet;
- Je vermagert snel.
Nadelen
- Dit voedingspatroon leidt tot een tekort aan koolhydraten, eiwitten, ijzer en calcium;
- Aanvallen van boulimie komen vaak voor;
- Doordat men zich alle culinair genot ontzegt, raakt men sociaal geïsoleerd.
- De bereidingswijze heeft niet alleen nadelen: het helpt ook om voedsel te verteren en verbetert soms de opname van bepaalde bestanddelen zoals carotenoïden (krachtige antioxidanten die je terugvindt in de kleurrijkste groenten en fruit).