Glutenvrij dieet
Wil je onze evaluatie zien?
Deze informatie is uitsluitend voorbehouden aan leden
Je veux y accéder Meld je aanHoe werkt het glutenvrij dieet?
Het dieet zonder gluten is aanvankelijk bestemd voor personen die lijden aan een intestinale ziekte, allergie voor gluten, herpetiformis dermatitis, aan een vorm van overgevoeligheid voor gluten en kan de symptomen verzachten van spijsverteringsstoornissen bij personen met het prikkelbare-darmsyndroom.
Bij een intestinale ziekte (auto-immuunziekte) valt het immuunsysteem de wand van de dunne darm aan na inname van gluten. De symptomen zijn talrijk, de meest courante zijn spijsverteringsstoornissen.
De behandeling is een levenslang glutenvrij dieet. Ook hier stellen sommige media dit dieet voor als afslankend of zelfs " platte buik ".
Welke voedingsmiddelen mag ik eten met het glutenvrije dieet?
Voedingsmiddelen die je kunt eten
Groenten, fruit, onbewerkt vlees en vis, gewone zuivelproducten, peulvruchten, rijst, maïs, quinoa, gierst, aardappelen, speciale glutenvrije producten.
Te beperken voedingsmiddelen
Alle voedingsmiddelen die tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut, haver (vaak verontreinigd met gluten) bevatten: traditioneel brood, pasta, bloem, couscous, bulgur, pizza, koekjes, zetmeel, zemelen, mout, bepaalde sauzen, bepaalde soepen, bereid vlees en vis, paneermeel, bier, bepaalde geneesmiddelen en voedingssupplementen, enz.
Lees de etiketten van producten altijd zorgvuldig.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het glutenvrij dieet?
Het glutenvrij dieet heeft haar doeltreffendheid bewezen bij de behandeling van problemen gelinkt aan gluten (coeliakie, allergie voor gluten, herpetiforme dermatitis, overdreven gevoeligheid aan gluten).
Is het glutenvrij dieet gemakkelijk te volgen?
Neen. De lijst van te vermijden voedingsmiddelen is vrij lang en het is nodig om maaltijden voor te bereiden, steeds de etiketten te lezen en/of producten te consumeren die speciaal voor personen met deze aandoening zijn ontworpen. Producten die duur zijn.
Is het glutenvrij dieet effectief op de lange termijn?
Aangezien het glutenvrij dieet geen vermageringsdieet is, bestaan er weinig studies die het koppelen aan een gewichtsverlies. De gegevens over het gewichtsverlies bij personen met coeliakie die een glutenvrij dieet volgen, zijn gemengd. Patiënten met ondergewicht winnen vaak aan gewicht nadat ze met een glutenvrij dieet zijn begonnen en personen met overgewicht of obesitas kunnen gewicht verliezen maar ook aan gewicht winnen. Geen enkele studie toont een gewichtsverlies aan na het volgen van een glutenvrij dieet bij personen in goede gezondheid zonder stoornissen gekoppeld aan gluten.
Is het glutenvrij dieet geschikt voor iedereen?
Neen. Dit dieet is bestemd voor personen die lijden aan coeliakie, een allergie voor gluten, herpetiformis dermatitis, aan een vorm van overgevoeligheid voor gluten en kan de symptomen verzachten van spijsverteringsstoornissen bij personen met het prikkelbare-darmsyndroom.
Zo'n dieet volgen zonder ziek te zijn, heeft geen zin en kan tekorten (met name aan vezels en vitamines van de groep B) teweegbrengen.
Is er een extra budget voor het glutenvrij dieet?
De speciale producten zonder gluten zijn duurder. Bijvoorbeeld, in vergelijking met gewone deegwaren kost een pakje glutenvrije deegwaren het dubbele.
Samengevat
Voordelen
- Het kan komaf maken met een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen.
Nadelen
- De lijst van te vermijden voedingsmiddelen is vrij lang;
- Het is nodig om maaltijden voor te bereiden en steeds de etiketten te lezen en/of producten te consumeren die speciaal voor personen met deze aandoening zijn ontworpen;
- Dure producten;
- Het glutenvrij dieet wordt aanbevolen voor zieke mensen na medisch advies en op basis van advies van een diëtist;
- Het heeft geen zin om dit dieet te volgen als je geen gezondheidsproblemen hebt;
- Er bestaat een risico op tekorten aan vezels en vitamines van de groep B met name.