GI-dieet
Wil je onze evaluatie zien?
Deze informatie is uitsluitend voorbehouden aan leden
Ik wil toegang Meld je aanHoe werkt het GI-dieet?
GI is de afkorting van glycemische index. Deze index verwijst naar de snelheid waarmee voedsel wordt verteerd en wordt omgezet in glucose, de energiebron voor ons lichaam. Voedingsmiddelen met een lage GI verteren langzaam en gelijkmatig en verzadigen meer. Het dieet beveelt voedingsmiddelen met een lage GI en een laag caloriegehalte aan. Dit zijn voedingsmiddelen die complexe koolhydraten en weinig vet bevatten. Hiervan mag je onbeperkt eten. Het is in eerste instantie bedoeld voor mensen met diabetes om hypoglykemie en hyperglykemie te voorkomen.
Welke voedingsmiddelen mag ik eten tijdens het dieet?
Te eten voedingsmiddelen
- Voedingsmiddelen rijk aan vezels : groenten, volkorenbrood, complete deegwaren, peulvruchten, enz.
- Voedingsmiddelen met een harde/stevige textuur: natuuraardappel, pasta's al dente, volledige appel, enz.
- Gemengde maaltijden eten samengesteld uit voedingsmiddelen uit verschillende groepen van de voedingsdriehoek.
Te beperken voedingsmiddelen
- Voedingsmiddelen rijk aan geraffineerde suikers : suiker, honing, siroop, gesuikerde dranken, snoep, koekjes, wit brood en andere producten van de bakkerij gemaakt met witte bloem, enz.
- Slechte vetten : boter, palmolie, kokosolie, enz.
- Voedingsmiddelen met fijne textuur: aardappelpuree, te veel gebakken deegwaren, appelsap, enz.
- Ultrabewerkte voedingsmiddelen: in het algemeen vette, gesuikerde of gezouten producten.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het GI-dieet?
Het dieet Glycemische index is interessant voor personen met diabetes of prediabetes die proberen hun suikerspiegel te controleren. Door voorkeur te geven aan de "goede koolhydraten" zal de impact op de suikerspiegel gering zijn en ze verteren langzamer wat langer het gevoel zal geven voldaan te zijn. Een voeding die rijk is aan vezels bevordert de darmtransit.
Is het GI-dieet gemakkelijk te volgen?
Ja, want geen enkele voedingsgroep wordt uitgesloten. Het leidt niet tot frustratie en aangezien het rijk aan vezels is, is het zeer verzadigend. Ideaal dus voor mensen die "steeds honger" hebben.
Is het GI-dieet effectief op de lange termijn?
Het dieet Glycemische index is interessant voor de personen met diabetes of prediabetes die proberen hun suikerspiegel te controleren. Het betreft geen vermageringsdieet als dusdanig maar de voorkeur voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, met weinig vetten en de beperking van ultrabewerkte voedingsmiddelen zal een invloed hebben op je gewicht. Op voorwaarde natuurlijk dat je de goede voedingsgewoonten koppelt aan geregelde lichaamsbeweging.
Is het GI-dieet geschikt voor iedereen?
Het dieet Glycemische index past voor iedereen, maar is vooral interessant voor personen met diabetes of prediabetes die proberen hun suikerspiegel te controleren. Dit dieet promoot de voedingsmiddelen rijk aan vezels (groenten, peulvruchten, volkoren granen), met weinig (slechte) vetten en de mengeling van de maaltijden met als beloning, een langer verzadigingsgevoel en dus minder risico dat men knabbelt tussen de maaltijden.
Is er een extra budget voor het GI-dieet?
Geen enkele bijkomende kost.
Samengevat
Voordelen
- Door een vezelrijke en vetarme voeding daalt de calorieopname en verbetert de darmtransit;
- Het dieet leert hoe je een onderscheid moet maken tussen gezonde, minder gezonde en ronduit ongezonde voedingsmiddelen.
Nadelen
- Er zijn nauwelijks nadelen, maar het is beter om dit dieet progressief aan te nemen om verteringsongemakken te vermijden, vooral als je voordien weinig voedingsproducten met vezels at en veel bewerkte producten en vetten at.