Wat is de beste geraspte kaas uit de supermarkt?

Wij testten 30 soorten geraspte kaas – zowel emmental als mozzarella – op smaak, microbiologische kwaliteit en vetinhoud. Ontdek welke kazen uitblinken en welke je beter links laat liggen.

Welke soorten en merken van geraspte kaas hebben wij getest?
Wij hebben in totaal 30 geraspte kazen getest: 21 producten geraspte emmental en 9 producten geraspte mozzarella (op basis van koemelk).
Alle producten werden aangekocht in de supermarkt, en we testten zowel huismerken, discounters als grote merken.
Wat hebben we getest bij geraspte kaas?
- Microbiologische kwaliteit: in het labo werd gecontroleerd op gisten en schimmels bij 25°C, E.coli bij 44°C, Staphylococcus aureus, Salmonella en Listeria monocytogenes
- Smaak, geur, textuur en mondgevoel (blind geproefd door erkende keurders)
- Vetkwaliteit
Wat is de beste geraspte emmental?
Op zoek naar een geraspte emmental die écht naar emmental smaakt? Dan zit je goed met onze top 3. De kazen in deze lijst scoorden zeer goed op smaak én microbiologische kwaliteit, en bevatten geen toegevoegd zetmeel.
Ontdek onze top 3 beste geraspte emmental
Wat is de beste geraspte mozzarella?
Geraspte mozzarella is populair voor pizza, lasagne en ovenschotels. Maar de kwaliteit verschilt sterk van product tot product. In onze test gingen we na welke kazen de typische mozzarella-smaak benaderen en hoe goed ze scoren op microbiologie en samenstelling.Bekijk hier de 4 beste geraspte mozzarella
Onze experte beantwoordt je vragen over geraspte kaas
Wat is de beste keuze in de supermarkt? Kun je geraspte kaas invriezen? En is het beter om zelf kaas te raspen? Onze voedingsexperte geeft je in deze video duidelijke antwoorden en praktische tips.
Hoe kies je een geraspte kaas in de supermarkt?
Emmental, mozzarella, gruyère of een kaasmix? In het rek met geraspte kazen heb je vandaag heel wat keuze. Welke kaas het best bij je gerecht past, hangt af van wat je ermee wil doen: een lasagne gratineren, een kaassaus maken of een pizza beleggen.
Daarnaast zijn er ook belangrijke kwaliteitsverschillen. Sommige kazen bevatten onnodige toevoegingen zoals zetmeel, terwijl andere puur natuur zijn. Ook de houdbaarheid en kans op schimmelvorming spelen een rol.
Lees in onze koopgids voor geraspte kaas waar je precies op moet letten én welke soort je het best kiest voor jouw gerecht.
Veelgestelde vragen over emmental en mozzarella
Wat is het verschil tussen geraspte emmental en geraspte gruyère?
Emmental en gruyère worden vaak met elkaar verward. Het zijn allebei kazen van koemelk en allebei zijn het kazen van Zwitserse origine.
Emmental staat bekend om zijn grote, onregelmatige gaten, terwijl gruyère kleine gaatjes heeft, maar dat zie je natuurlijk niet bij geraspte kaas.
Ook hun smaak en textuur verschillen. Emmental is stevig en soepel, met een relatief milde smaak. Gruyere heeft een minder brokkelige textuur en smelt beter, maar heeft een meer uitgesproken smaak.
Emmentaler bevat tot slot minder calorieën (367 kcal per 100 g tegenover 413 kcal per 100 g voor gruyère) en minder zout (277 mg per 100 g tegenover 328 mg per 100 g voor gruyère). Beide kazen zijn rijk aan calcium, fosfor en vitamines A, B12 en D.
Wat is het verschil tussen geraspte mozzarella en gewone mozzarella?
Gewone mozzarella is een bol en wordt bewaard in pekelwater of wei. Voor je mozzarella kunt raspen, moet je hem dus eerst drogen. Het vochtgehalte van geraspte mozzarella ligt dus een pak lager. Op één product na bevatten alle geteste mozzarella’s dan ook toegevoegd zetmeel, wat de kaas droger maakt.
Als je zelf mozzarella wilt raspen, moet je hem eerst goed droogdeppen en even in de vriezer leggen. Hoe steviger de kaas, hoe gemakkelijker je hem kunt raspen.
Kun je geraspte mozzarella gebruiken in koude gerechten?
Je kunt geraspte mozzarella gebruiken in koude gerechten, maar wij zouden het toch afraden. Dit zal immers nooit even lekker zijn als gewone, verse mozzarella die je in stukjes snijdt of scheurt. Voor koude gerechten zouden wij dus altijd een bol mozzarella gebruiken.
1. BONI BIO (COLRUYT) Emmental geraspt
- Prijs: € 15,48 per kilo
- Score: 84 op 100
Lekkere kaas zonder toegevoegd zetmeel. Kreeg op het einde van de houdbaarheid toch nog een zeer goede score voor microbiologie.
2. MILBONA (LIDL) Emmental geraspt
- Prijs: € 11,86 per kilo
- Score 84 op 100
Zeer lekkere kaas die volgens onze blinde proevers 100 % naar emmental smaakt en geen toegevoegd zetmeel bevat. Microbiologie was nog helemaal oké op het einde van de houdbaarheid.
3. EVERYDAY (COLRUYT) Emmental geraspt
- Prijs: € 6,28 per kilo
- Score: 75 op 100
Lekkere kaas zonder toegevoegd zetmeel. Op het einde van de houdbaarheid vonden we nog steeds geen spoor van schimmels, gisten of bacteriën.
1. DELHAIZE Geraspte mozzarella, kaas van gepasteuriseerde koemelk
- Prijs: € 9,93 per kilo
- Score: 89 op 100
Lekkere kaas die volgens ons panel 100 % smaakt naar mozzarella, maar zoals bijna alle geraspte mozzarella’s wel toegevoegd zetmeel bevat.
Ook op het einde van de houdbaarheid was deze kaas volledig vrij van schimmels, gisten of bacteriën.
2. BONI SELECTION (COLRUYT) Mozzarella geraspt
- Prijs: € 9,37 per kilo
- Score: 84 op 100
Volgens onze blinde proevers de lekkerste mozzarella uit de test, met de echte smaak van mozzarella. Bevat als enige mozzarella geen toegevoegd zetmeel. Op het einde van de houdbaarheid vonden we nog steeds geen spoor van schimmels, gisten of bacteriën.
3. CUCINA NOBILE (Aldi) Mozzarella geraspte kaas
- Prijs: € 9,56 per kilo
- Score: 81 op 100
Lekkere kaas die 100 % naar mozzarella smaakt. Bevat wel wat toegevoegd zetmeel. Op het einde van de houdbaarheid was de microbiologie nog goed.
4. PÂTURAGES (INTERMARCHE) Mozzarella râpée
- Prijs: € 9,40 per kilo
- Score: 80 op 100
Lekkere kaas met de smaak van mozzarella, maar met toegevoegd zetmeel. Geen sporen van schimmels, gisten of bacteriën aangetroffen op het einde van de houdbaarheid.