Hoe kies je de beste geraspte kaas in de supermarkt?
Welke soorten geraspte kaas zijn er?
Voor geraspte kaas gebruik je het best een halfharde tot harde kaas, maar de mogelijkheden zijn enorm. Je vindt in de supermarkt dan ook een ruim assortiment met heel uiteenlopende smaken en texturen.
Welke je kiest, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en de gekozen bereiding waarvoor je de kaas wilt gebruiken. Sommige kazen lenen zich uitstekend voor gratin of lasagne, omdat ze een mooi korstje vormen, terwijl andere kazen dan weer meer geschikt zijn voor een gladde kaassaus.
De populairste soorten geraspte kaas in de winkel zijn:
- Emmental(er). Deze kaas heeft een typische, nootachtige smaak en is lekker in omelet, quiche of kaassaus, maar laat zich ook goed gratineren.
- Mozzarella. Fris, lichtzurig en romig van smaak: deze kaas staat synoniem met pizza. Hij is ook lekker in een slaatje, en laat zich ook goed gratineren.
- Gruyère. Deze kaas heeft een uitgesproken fruitige smaak en is enorm veelzijdig. Hij past prima in een quiche, kaassaus, omelet of gegratineerde ovenschotel.
- Geitenkaas. Mild, fris, lichtzurig en romig, maar niet iedereens favoriet. Nochtans is deze kaas erg lekker in quiche of op pizza, maar je kunt hem ook gratineren.
- Kaasmixen. Verschillende supermarkten hebben eigen kaasmixen ontwikkeld voor specifieke bereidingen: gratin, pasta, saus, ...
Waarop letten als je geraspte kaas koopt?
Additieven
Check de ingrediëntenlijst op toevoegingen zoals zetmeel. Geraspte kaas bevat vaak aardappelzetmeel of maïszetmeel om klonteren te voorkomen. Omdat het helpt met vochtbinding, kan het ook schimmelvorming voorkomen.
Zolang dit duidelijk staat vermeld op het etiket, is dit toegelaten volgens de Belgische wetgeving, maar echt nodig is dit extra ingrediënt niet.
Houdbaarheid
Kijk naar de houdbaarheidsdatum en stem deze af op je planning. Als je de geraspte kaas niet meteen nodig hebt, kies je liever een houdbaarheidsdatum zo ver mogelijk in de toekomst.
Bewaar geraspte kaas altijd in de koelkast, liefst in een gesloten, luchtdichte verpakking. Geopende geraspte kaas blijft ongeveer drie dagen goed in de koelkast, maar je kunt het ook invriezen voor langere houdbaarheid.
Schimmels
Controleer geraspte kaas op schimmels, zeker als hij geopend is. Als je schimmels ziet, moet je het hele zakje weggooien.
Veelgestelde vragen over geraspte kaas
Is biologische geraspte kaas beter dan gewone?
Biologische producten zijn niet per se beter dan hun klassieke variant, ze voldoen gewoon aan de wetgeving voor bioproducten. Dat betekent dat:
- Biologische geraspte kaas wordt gemaakt met melk van dieren die op biologische wijze worden gehouden;
- Alle ingrediënten biologisch zijn;
- Alleen goedgekeurde additieven mogen worden gebruikt;
- Er geen bewaarmiddelen of antischimmelmiddelen mogen worden toegevoegd;
- Het product gecertificeerd moet zijn door een erkende controleorganisatie, zoals Certisys (BE-BIO-1), TÜV Nord Integra (BE-BIO-2), Inscert
- Partner (BE-BIO-3) of Comité du Lait (BE-BIO-05).
- De verpakking het EU biolabel mag dragen.
Volgens de Europese biologische regelgeving mogen bewerkte bioproducten zoals geraspte kaas niet meer dan 5 % niet-biologische ingrediënten bevatten. De enige mogelijke uitzondering is wanneer ingrediënten niet beschikbaar zijn in biologische vorm.
Als er zetmeel wordt toegevoegd aan biologische geraspte kaas, moet dit dus ook biologisch zetmeel zijn. Anders mag het product het EU biolabel niet dragen.
Wat met bewaarmiddelen in geraspte kaas?
Soms worden bewaarmiddelen toegevoegd aan geraspte kaas om schimmelvorming en bederf te voorkomen. Deze moeten wel duidelijk worden vermeld in de ingrediëntenlijst. In bioproducten zijn ze echter niet toegestaan.
Typische bewaarmiddelen in geraspte kaas zijn:
- Natriumpropionaat (E281) remt de groei van schimmels en sommige bacteriën, en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere bewaarmiddelen.
- Calciumpropionaat (E282) is vooral werkzaam tegen schimmels en wordt ook vaak gebruikt in brood.
- Kaliumsorbaat (E202) remt de groei van schimmels en gisten en wordt geregeld toegevoegd aan geraspte kaas in plastic zakjes.
Geen enkel van de door ons geteste kazen bevatte bewaarmiddelen, maar er zijn wel veel kazen met toegevoegd zetmeel (en antiklontermiddel zoals cellulosepoeder of E460i). Dat gaat klontervorming tegen, maar helpt ook met vochtbinding en voorkomt zo schimmels. Ook zout (natriumchloride) remt de groei van schimmels, gisten of bacteriën, en vergroot de houdbaarheid.
Welke geraspte kaas bevat minder calorieën?
Als je geraspte kaas zoekt met minder calorieën, zul je vooral op het vetgehalte moeten letten. Zo bestaat gewone emmental voor 28 % uit vet, en traditionele mozzarella voor 22 % uit vet.
Er zijn echter ook lightkazen op de markt, waarmee je behoorlijk kunt snoeien in het vetgehalte en dus ook in het aantal calorieën. De lightversie van emmental is nog maar goed voor 15 tot 18 % vet, terwijl de lightversie van mozzarella amper 8 tot 9 % vet bevat.
Is geraspte kaas minder gezond dan een blok kaas?
Geraspte kaas is even rijk aan vet en calorieën als gewone kaas, maar kan ook extra toevoegingen bevatten, zoals bewaarmiddelen of zetmeel.
Gewone kaas in blokvorm is dus "puurder" dan sommige geraspte kazen. Geraspte kaas zonder additieven is daarentegen identiek qua samenstelling aan gewone kaas, en dus even gezond.
Voorverpakte geraspte kaas kopen of beter zelf kaas raspen?
Als je weinig tijd hebt of grote hoeveelheden geraspte kaas nodig hebt, dan kan geraspte kaas uit een pakje erg handig zijn. Ook speciale mixen zoals voor pizza, gratin of taco’s, met een mengeling van verschillende kazen, kunnen goed van pas komen.
Zelf je kaas raspen biedt echter enorm veel voordelen:
- Natuurlijker, want niet bewerkt
- Geen additieven zoals antiklontermiddelen of bewaarmiddelen
- Betere smaak en (romigere) textuur
- Duidelijke etikettering
- Smelt beter (zeker bij mozzarella)
- Goedkoper (per kg)
- Mogelijkheid om kwaliteitsvolle kaas te kiezen
Kaas raspen lijkt een vervelend karweitje, maar het gaat heel wat gemakkelijker als je de kaas even invriest (zodat hij harder wordt en gemakkelijker raspt) en/of je rasp insmeert met een beetje olie (zodat de kaas niet blijft plakken).
Hoe moet je geraspte kaas bewaren?
Kaas is een gevoelig product, en het is dus erg belangrijk om het correct te bewaren om bederf en kwaliteitsverlies tegen te gaan.
Koop je voorverpakte geraspte kaas, let dan op de houdbaarheidsdatum op de verpakking en stem die af op wanneer je de kaas wilt gebruiken. Bewaar geraspte kaas altijd in de koelkast, en liefst nog helemaal onderin of zelfs in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is.
Doe vers geraspte kaas altijd in een luchtdicht doosje of andere verpakking, dan blijft hij zo’n twee dagen goed.
Mag je geraspte kaas invriezen?
Je kunt geraspte kaas tot 4 tot 6 maanden bewaren in de diepvriezer, maar enig kwaliteitsverlies is mogelijk. Vries echter geen te grote hoeveelheden ineens in, maar verdeel de kaas in gebruiksklare porties.
Gebruik geschikte diepvrieszakjes of doosjes, en schrijf er het gewicht en de invriesdatum op. Ontdooien voor gebruik is niet nodig, de kaas smelt vanzelf in je warme bereiding.