Cornflakes met toegevoegde suikers, maar ook ‘rijk aan vitamine D’: waarom Testaankoop en andere consumentenorganisaties eindelijk voedingsprofielen vragen aan Europa


16e niet-verjaardag
In 2006 stemde de Europese Unie een Verordening rond Voedings- en Gezondheidsclaims, die oplegt dat de Europese Commissie tegen 2009 voedingsprofielen moet opstellen. Een voedingsprofiel is een maximale hoeveelheid suiker, vet of zout die in een bepaald product mag zitten, anders mag het product geen reclame maken voor eventuele gezonde aspecten. Zo zouden er limieten komen voor cornflakes, die dan niet mogen uitpakken met een ‘hoog vezelgehalte’ of bepaalde ‘vitamines’ wanneer ze boven die limieten zitten.
Maar we zijn 2025, 16 jaar na de deadline voor de Europese Commissie, en die voedingsprofielen zijn er nog altijd niet. Met als gevolg: tientallen producten in Belgische supermarkten die in hun marketing nog volop inzetten op gezonde claims.
Veel vezels, vitaminen en proteïnen, maar ook veel suikers en vetten
Iedereen kent wel de Kellogg’s Frosties ontbijtgranen, die op de voorkant van de verpakking vermelden dat ze rijk zijn aan ijzer en vitamine D. Op de achterkant staat het iets duidelijker: het gaat om maïsvlokken geglazuurd in suiker, en verrijkt met vitamines en ijzer. Per portie (officieel van 30 gram) krijg je dan 2,5 µg vitamine D binnen, maar ook 11 gram suiker. Suiker is dan ook het tweede meest gebruikte ingrediënt in deze ontbijtgranen. De Nutri-Score D die het product daarmee haalt, staat uiteraard nergens vermeld...
De smurfen-koekjes van Jules Destrooper zijn nog zo’n voorbeeld van een gekend product dat zich een pak gezonder voorstelt dan het werkelijk is. Het is zogezegd een ‘bron van vezels’, waardoor het lijkt alsof het een gezond vieruurtje is. Maar een pakje met 2 koeken bevat ook 6 gram suiker, wat mee verklaart waarom deze koekjes een Nutri-Score D hebben.
Het hoeven trouwens niet altijd koeken te zijn: ook de Marcassou Saucisson d’Ardennes stelt zich wel erg gezond voor door op de voorkant mee te geven dat het een ‘bron van proteïnen’ is. Daarmee speelt het merk goed in op de huidige proteïne-hype, maar er zijn gezondere manieren om aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen. Want deze worst bestaat, naast proteïnen, voor 32% uit vetten, waarvan 12% verzadigde vetten zijn.
“Een zogezegd positief aspect van een product vooropstellen, terwijl het product zelf eigenlijk zeer ongezond is, vinden wij misleidend en gevaarlijk”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Overgewicht en obesitas komen steeds vaker voor in Europa, terwijl de regels rond voedingsprofielen dit mee kunnen verhelpen door dergelijke misleidende praktijken te verbieden. Alle wetgeving is er al, ze moet enkel nog uitgevoerd worden. Samen met onze Europese koepelorganisatie BEUC vragen we de nieuwe Europese Commissie hier prioritair werk van te maken.”
Toegang pers