Nieuws

DNA-test van wildpatés: geen noemenswaardige afwijkingen

20 december 2018

Via DNA-analyse checkten we of wildpatés het beloofde wild bevatten. Meestal bracht de DNA-test bevestiging, in 10 van de 42 patés vonden we wel minieme sporen van ander vlees. Om je te helpen bij je keuze, hebben we ook het wildpercentage, de additieven en het zoutgehalte in kaart gebracht.

Inleiding

Wat zit er eigenlijk in de voorverpakte wildpatés die je in de supermarkt kunt kopen? Om dat te achterhalen, voerden we DNA-tests uit op 42 patés en wierpen we een kritische blik op de etiketten.

Een lekkere kwalitatieve paté kiezen? 

De belangrijkste bevindingen van ons onderzoek hebben we bijeengebracht in praktische overzichtstabellen. Ga rechtstreeks naar de resultaten:

In de helft zit minder dan 18 % wild

In wildpaté is enkel het vlees, of een deel ervan, van wild afkomstig. De lever en het vet zijn van varken en/of kip, of van eend bij eendenpaté.

Een goede wildpaté zou zo’n 20 % wild vlees moeten bevatten, behalve bij haas en everzwijn paté. Bij deze patés kan er minder vlees gebruikt worden omdat deze soorten een zeer sterke smaak hebben.

In de helft van de patés zit echter minder dan 18 % wildvlees. Het meeste wild bevatten de hazenpaté (28 %) en eendenpaté (25 %) van Colruyt, op de voet gevold door de apart verpakte patés van Spar en Delhaize (23 %). Het minst “wild” zijn de patés van haas en fazant van Aubel en de haas en fazant uit het trio van patés van Colruyt.  Deze bevatten allemaal minder dan 10 % wild.

Echt of fake wild?

Het blijft meestal gissen of het vlees in de paté afkomstig is van loslopend wild dat geschoten is of van “fake” wild uit de veehouderij. Alleen op de patémengelingen van Colruyt en Aldi’s gamma Excellence, de wildpaté van Colruyt en de fazanten- en everzwijnpaté van De Beauvoorder staat te lezen dat het om geschoten wild gaat.

Met paté van ree, haas en everzwijn heb je de beste garantie dat er echt geschoten wild in zit. Hert en eend zijn vaak gekweekt.

Is dit Belgisch?

Op geen enkele paté staat aangegeven waar het gebruikte wild vandaan komt. We moeten het stellen met de plaats waar de patés worden geproduceerd, en dat moeten we dan nog afleiden uit het hygiënelabel. Enkel bij Aubel staat expliciet dat de patés in België worden gemaakt. Waar het wild vandaan komt, blijft in het vage.

We pleiten dan ook voor een duidelijke indicatie van herkomst en we zouden ook graag vermeld zien of de paté van geschoten wild of van kweekvlees is bereid.

Lekker, maar calorierijk en soms erg zout

Dat wildpaté een caloriebom is, weet iedereen. Maar er zijn wel verschillen qua verzadigde vetten. De vetste zijn de eendenleverpaté van het Lidl-merk Délicieux en de eendenmousse en fazantpaté van De Beauvoorder, met 11 tot 15 gram verzadigd vet per 100 gram. Eén portie van 30 gram vettere paté levert je zo’n 4,5 gram verzadigd vet, daarmee heb je al 1/4 van je dagelijks maximum binnen. 

Met het trio van Colruyt haal je de lichtste patés in huis. Ze bevatten net geen 6 gram verzadigd vet per 100 gram (1,8 gram per portie).

Het zoutgehalte in de onderzochte patés varieert van 1 tot 3 gram per 100 gram paté. 11 patés bevatten 2 gram zout of meer per 100 gram.

Soms vol onnodige additieven

Alle voorverpakte wildpatés bevatten additieven. Een aantal daarvan zijn onvermijdelijk, zoals bewaarmiddelen.

Maar kleurstoffen en smaakversterkers zijn onnodig, wat doet vermoeden dat ze een gebrek aan kwaliteit maskeren. We vinden ze vooral in de patés van Colruyt en in de trioverpakking van Excellence.

DNA-test: 32 wildpatés geslaagd of gedelibereerd

Met DNA-analyse gingen we na of de wildpatés wel daadwerkelijk het geëtiketteerde vlees bevatten.

Bij 29 van de 42 patés vonden we DNA van de beloofde wildsoort terug, plus soms verwaarloosbare sporen van andere vleessoorten. Dat komt volgens de fabrikanten omdat verschillende patébereidingen dezelfde productielijn doorlopen, samen worden versneden en verpakt, of door een contaminatie eerder in de productieketen.

Bij 3 everzwijnpatés konden we het DNA van wild zwijn en varken niet van elkaar onderscheiden. Reden daarvoor kan een laag percentage zijn (bij minder dan 20 % everzwijnvlees wordt detectie lastig), of beschadiging van het DNA door verhitting tijdens het productieprocedé.

10 wildpatés met één of meerdere lichte afwijkingen

In 9 patés troffen we een iets grotere hoeveelheid andere vleessoorten aan, maar toch nog minder dan 5 % en geen reden om te spreken van fraude. Naar aanleiding van onze testresultaten heeft Aubel laten weten dat ze de receptuur en productie procedé van hun reepaté hebben aangepast zodat hun product nu ook uitsluitend ree bevat. Ook Lidl heeft alvast beloofd om contaminatie tijdens de productieketen te verminderen. We hopen dat de andere producenten hen hierin volgen.

Dat we bij 4 patés ook het vermelde vlees niet konden traceren, kan te wijten zijn aan DNA-afbraak door verhitting. Supermarktketen Aldi kon het gebruik van ree en fazantenvlees in hun Excellence patés alleszins afdoend aantonen.

Steun Test Aankoop in de verdediging van de consumenten

Meer dan 300 000 personen net als jij helpen ons dagelijks de belangen te verdedigen van ALLE consumenten. Om deze missie in alle onafhankelijkheid te volbrengen, rekent Test Aankoop, dat niet gefinancierd wordt door ondernemingen of de overheid, op de steun van zijn abonnees.

 

Elk jaar voeren we meer dan 5 000 testen uit van producten en diensten in onafhankelijke laboratoria, nemen we exclusieve enquêtes af, geven we praktische en juridische adviezen op maat, ondersteunen wij leden bij geschillen met een bedrijf of een organisatie, bemiddelen we bij de openbare en internationale instanties en voeren we campagnes met als bedoeling om jouw stem, de stem van de consument, te laten horen!

 

Door abonnee te worden van Test Aankoop help je ons om verder de rechten te verdedigen in een voortdurend veranderende consumptiemaatschappij.

 Word abonnee

Al geabonneerd? Meld je aan