Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Één jaar pinokkio-producten: onze strijd heeft effect!

04 augustus 2020
pinokkio

In onze strijd tegen zogenaamde "pinokkio-producten", hebben we al heel wat firma's gewezen op beweringen op verpakkingen en websites die misleidend zijn. Onze aanpak, waarbij we in eerste instantie in dialoog gaan met bedrijven, begint vruchten af te werpen. 

Voedingswaren die een gezond en voedzaam product beloven, maar amper ingrediënten bevatten die dat ook staven. Of producten waarvan de verpakking belooft dat ze helpen tegen pijn, luizen enz. zonder dat daarvoor wetenschappelijk bewijs bestaat. 

In juli 2019 lanceerden we een nieuwe rubriek Pinokkio-producten waarin we zulke praktijken aan de kaak stellen. Het voorbije jaar contacteerden we heel wat firma’s met de vraag om valse claims op verpakkingen en websites te vervangen door correcte informatie. Hun reacties en de stappen die wij zetten kun je opvolgen in onze rubriek. 

Na één jaar kunnen we stellen dat onze strijd wel degelijk effect heeft. Het voorbije jaar bleken verschillende firma’s bereid om met ons in dialoog te gaan en (na aandringen) de nodige aanpassingen te doen. Hieronder vijf overwinningen die dat illustreren. Meer voorbeelden? Surf naar onze Pinokkio-rubriek


Kroketten van Boni

Op de kroketten van Boni, die verkrijgbaar zijn bij Colruyt, stond de benaming "aardappelkroketten met boter op grootmoeders wijze". Nochtans bevatten ze E464, een emulgator die vast en zeker niet in grootmoeders huisgemaakte kroketten zat. Wij hebben Colruyt dus gevraagd om die term te verwijderen.

Overwinning: de fabrikant was bereid om de claim "op grootmoeders wijze" weg te halen en noemt zijn product nu gewoon "aardappelkroketten met boter".
Lees meer

achat or

KitKat 

Om de energiewaarde van KitKat te kennen, moet je naar de opgegeven portie kijken. Die kwam volgens de verpakking overeen met twee repen, dus een halve KitKat. Wij vinden dat die portie niet realistisch is en de consument een verkeerd idee kan geven van de hoeveelheid calorieën, verzadigde vetten, koolhydraten en zout die de koek aanlevert. Daarom hebben we de fabrikant gevraagd om de portie aan te passen.

Overwinning: KitKat stemde ermee in om vier in plaats van twee repen als portie te nemen.
Lees meer

achat or

Monique Ranou Bio bladerdeeg 

Het Monique Ranou Bio bladerdeeg van bij Intermarché was volgens de voorkant van de verpakking gemaakt "met volkorentarwemeel". Maar uit de ingrediëntenlijst blijkt dat het slechts 7,9 % volkorentarwemeel bevatte. Volgens ons is het misleidend voor de consument om met zo’n klein percentage aan volkorenmeel uit te pakken op een etiket. We hebben de fabrikant dan ook gevraagd om die vermelding weg te halen.

Overwinning: de fabrikant heeft de claim "met volkorentarwemeel" weggehaald.
Lees meer

achat or

Airmax

Je sportprestaties opkrikken? Tot voor kort beweerde Airmax dat deze neusspreider je hierbij kan helpen. Enig bewijs daarvoor is er niet. Daarom kreeg ook deze firma een klachtenbrief van ons in de bus.
Overwinning: de fabrikant stemde meteen toe om alle onterechte claims van zijn website en de verpakking van dit product te halen. Op de nieuwe verpakking staat enkel vermeld dat de Airmax helpt om tijdens het sporten vrijer door de neus te ademen. Dat mag, want dat kan aangetoond worden. Deze nieuwe verpakking komt in circulatie zodra winkels dit product niet meer in voorraad hebben. 
Lees meer 

achat or

Babyfriend

Deze antimuggenstekker zendt ultrasoon geluid uit dat voor ons niet hoorbaar is, maar wel de muggen zou verjagen. Werkt dat? Neen. Dat werd meer dan een decennium geleden al aangetoond. We vroegen aan Escos, de distributeur van dit product in België, om alle claims over de vermeende doeltreffendheid van dit toestel van de verpakking en de website te verwijderen.

Overwinning: de firma deed meer dan dat. Escos schrapte de Babyfriend uit zijn gamma. Helaas stelden we onlangs vast dat dit product nog steeds op de markt is. Het wordt niet langer door Escos, maar wel door Biomedys verdeelt. Uiteraard kreeg deze firma ook een brief van ons in de bus. We hopen dat dit bedrijf het voorbeeld van Escos volgt.
Lees meer

 

achat or

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

4 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/10/2021

er zijn merknamen die gekocht en verkocht worden aan fabrieken en ketens.........schandalig ik heb genoeg gezien van docu op netflix echt boeiend met verborgen camera haha...mijn mond viel echt open toen ik nog niet in de helft zat omg,en mensen trappen in alle reclame dat zogezegt gezond is,niets van waar

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/05/2021

Ik weet niet of het meteen in de categorie van Pinokkio producten valt maar persoonlijk vind ik het niet kunnen wat op de verpakking staat.
Nam daarstraks een blikje vleesballetjes in tomatensaus van Zwan uit de kast en toevallig viel m'n oog op de vermelding '69 kcal, 3% van de Referentie inname, per portie '.
Huh? Wie deelt nu een blikje van 210 gram op in porties?
Wel, Zwan dus, ze claimen doodleuk dat het blikje 4 porties bevat.
Dit slaat toch absoluut nergens op en zou wettelijk verboden moeten worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/06/2021
, Gereageerd:

Dag Igor, sorry dat je nog geen reactie hebt ontvangen op je post. Als je wil (en je hebt nog zo'n blikje in je bezit) kan je ons die vraag doorsturen via het contactformulier op onze site met de foto's erbij, dan bekijken we dit even:  https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=sai Alvast bedankt, mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/08/2020

Bravo! Geweldig en zoooo belangrijk werk! Doe zo voort :-)

Server Error