Nieuws

Alcoholetiket: nog veel te vrijblijvend

18 april 2018

De alcoholsector bracht recent een nieuw voorstel aan over hoe men de hoeveelheid calorieën, koolhydraten ... in een product wil vermelden. Dit voorgestelde etiket laat echter zwaar te wensen over. Voor ons is het dan ook duidelijk dat Europa dringend moet ingrijpen en paal en perk moet stellen aan de zelfregulering in de alcoholindustrie. 

 

Info op alcohol

Een jaar geleden gaf de Europese Commissie de alcoholindustrie 12 maanden de tijd om met een voorstel te komen voor de etikettering van de voedingswaarde en de ingrediënten op hun producten. Dat voorstel werd recent uit de doeken gedaan en blijkt in verschillende opzichten veel te vrijblijvend. 

Sector kiest hoeveel informatie je krijgt

Producenten van bier, wijn en sterke dranken zullen zelf kunnen bepalen of ze hun etiket offline dan wel online tonen. Maar hoeveel consumenten zullen tijdens het winkelen hun gsm in de hand nemen om op de website te kijken hoe calorierijk een bepaalde wijn is? Bovendien heeft ook lang niet iedereen een smartphone of een abonnement met mobiel internet op zak. 

De producten mogen eveneens zelf kiezen of ze de volledige voedingswaarde vermelden of enkel de energiewaarde. Alsof dat alles nog niet genoeg is, wil de alcoholsector deze informatie voor sterke dranken ook nog eens weergeven per portie in plaats van per 100 ml, wat het onderling vergelijken tussen verschillende producten enkel maar zal bemoeilijken. Kortom, de sector heeft volledig zelf in de hand hoeveel informatie je als consument te zien krijgt. 

Nood aan eenduidige Europese regels

Alcoholische dranken blijven zo aan de verplichte etiketteringsregels ontsnappen die wél van toepassing zijn op andere dranken zoals frisdrank en vruchtensap. Onaanvaardbaar. Informatie op het etiket blijft volgens ons de enige manier om alle consumenten op eenzelfde manier te bereiken. Samen met de Europese koepel BEUC vragen wij de Europese Commissie opnieuw om eenduidige Europese regels. Het is tijd om paal en perk te stellen aan de privileges van de alcoholsector.