Nieuws

Etikettering voedingswaarde moet eenvoudiger

06 november 2012
Etikettering

Het etiket is de identiteitskaart van een product. Vanaf eind 2016 zal die altijd de voedingswaarde moeten aanduiden.

Momenteel is informatie over voedingswaarde op het etiket van etenswaren enkel verplicht wanneer er een bepaalde claim op de verpakking staat, bijvoorbeeld “rijk aan vezels”. Een nieuwe Europese wetgeving breidt die verplichte vermelding uit tot alle voorverpakte voedingsmiddelen. Helaas is het daarop wel nog een paar jaar wachten.

Nieuwe richtlijn van kracht eind 2016

Een gezonde en gevarieerde voeding staat hoog op onze prioriteitenlijst. Het is echter niet altijd eenvoudig om te achterhalen wat we precies op ons bord krijgen. Om gezonde etenswaren te kiezen, baseren we ons vooral op het etiket. De voedingswaarde is vaak terug te vinden in de vorm van een voedingswaardetabel, en die wordt vanaf 13 december 2016 verplicht voor alle voorverpakte etenswaren.
Concreet zullen zeven elementen moeten worden vermeld: calorieën, eiwitten, vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers en zout, uitgedrukt per 100 g of 100 ml (eventueel ook per portie, als de fabrikant dat wil).

“Verkeerslichten” in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk wil men dan weer een combinatie invoeren van kleurcoderingen, de Dagelijkse Voedingsrichtlijn (GDA) en de bijhorende tekst “hoog”, “gemiddeld” of “laag”, naargelang van het geval. Hoewel de meeste fabrikanten er eerst fel tegen gekant waren, ondersteunden de Britse minister van Volksgezondheid en een aantal warenhuizen de nieuwe etiketteringsregeling wel. Ondertussen zijn er al meer warenhuizen en fabrikanten die zich aangesloten hebben. Dat zou betekenen dat voor zo'n 60% van alle voedingsproducten verkocht in het VK deze "verkeerslichten"-etikettering zal gebruikt worden.
Het nieuwe Britse systeem blijft echter wel vrijwillig, omdat de regelgeving rond etikettering moet worden afgesproken op Europees niveau.

En de consument?

Maar vindt u de vermelding van de voedingswaarde op de verpakking nu zelf belangrijk? Wij deden een kwalitatief onderzoek naar de houding en de gewoonten van consumenten, en vroegen onze respondenten naar hun mening over bepaalde vereenvoudigde weergaves. 
Alle deelnemers bleken voorstander van een beknopt overzicht van de voedingswaarde op de voorkant van de verpakking, zolang deze op een aantrekkelijke manier wordt weergegeven. Zijn essentieel: de naam van de voedingsstoffen (en geen symbolen), het gehalte per portie (of per 100 g), alsook de percentages van de Dagelijkse Voedingsrichtlijn (GDA). Een weergave met verschillende kleuren zou de leesbaarheid verbeteren, op voorwaarde dat de betekenis van de kleuren voor de hand ligt, zoals bij de kleuren van een verkeerslicht.

Op naar een universeel systeem

Een beknopte weergave van de voedingswaarde op de voorzijde van de verpakking kan gezonde eetgewoonten bevorderen, wat uiteindelijk de volksgezondheid ten goede komt. Daarom is er nood aan een universeel systeem dat iedereen dezelfde informatie bezorgt. Deze moet makkelijk te begrijpen zijn en aangeven welke voedingsstoffen we omwille van onze gezondheid beter beperken.