Nieuws

Zeg niet doggy bag, maar zeg ... restorestje!

22 januari 2015
Zeg niet doggy bag, maar zeg ... restorestje!

De resultaten van de stemming zijn bekend! Voortaan kunt u vragen naar een "restorestje" om uw restjes mee naar huis te nemen en voedselverspilling tegen te gaan.

Welke naam kunnen we het best gebruiken in de plaats van "doggybag". Die vraag stelden we op onze Facebook-pagina, en u reageerde massaal!

Geen, of toch zo weinig mogelijk, voedselverspilling meer! Dat goede voornemen maakte Test-Aankoop al in 2014. Daarom gingen we, in samenwerking met Stad Gent, op zoek naar een nieuwe naam voor "doggy bag", en die is er nu! Zeg niet langer "doggy bag", maar zeg wel "restorestje"! Binnenkort ook bij u in de buurt?

Waarom geen doggy bag?

Natuurlijk kon u altijd al vragen om uw restjes in te pakken om ze mee naar huis te nemen. Maar om een doggy bag vragen, voor veel mensen was dit niet meteen evident: uit schaamte, uit angst om gierig te lijken, omdat het niet in alle restaurants mogelijk is … En de restjes waren bovendien zeker niet altijd voor de hond, dus een andere naam was welgekomen!

Massale respons op Facebook

Een oproep op onze Facebookpagina leverde een lawine aan mogelijke alternatieven op. Uit al deze inzendingen werd, door onze Facebookfans en de bezoekers van het Niets Is Verloren festival in Gent, een eerste selectie gemaakt: verspil-me-nietje, restorestje, kliekjesdoos, nagenieter, overdoos en overschoteltje zouden strijden om de overwinning. Ook in Franstalig België werd een stemming georganiseerd. 

Meer dan 6000 stemmen

Uiteindelijk brachten meer dan 6000 mensen hun stem uit. En de winnaar is, met 28 % van de stemmen: restorestje! Aan Franstalige zijde werd gekozen voor "rest-o-pack". 

De nieuwe naam zal nu worden verspreid via stickers die op de deur van een restaurant kunnen worden gekleefd, om aan te geven dat u daar zonder problemen een dog… restorestje kunt vragen! Restaurantgids Resto.be zal de sticker aan haar 4000 leden in heel België bezorgen en het gebruik van de sticker promoten. Ook de partnersteden Brussel en Luik engageren zich om de sticker actief bij hun restaurants te promoten. Stad Gent zal daarenboven 5000 dozen voor overschotjes, met de naam restorestje erop, verdelen onder de Gentse restaurants.

Kortom: uw restorestje, vraag ernaar!