Microplastics verdwijnen uit cosmetica: een (te kleine) eerste stap

Minister Marghem, die verantwoordelijk is voor milieu op federaal niveau, is met de vereniging van producenten en verdelers van cosmetica, detergenten en onderhoudsproducten (Detic) tot een deelakkoord gekomen om microplastics uit cosmeticaproducten met een schurende functie (zepen, scrubs …) en mond- en gebitsproducten (onder andere tandpasta) te weren en dit tegen eind 2019.
Zulke microplastics zijn kleiner dan 5 millimeter en worden aan cosmeticaproducten toegevoegd om ze een vloeiende en smeuïge uitstraling te geven of om het effect van een peeling te bekomen.
Bron van vervuiling
Wat is eigenlijk het probleem met deze microplastics? Ze zijn samengesteld uit synthetische polymeren, wat betekent dat ze niet oplosbaar of herbruikbaar zijn en evenmin biologisch afbreekbaar in water. Ze zijn echter te klein om in waterzuiveringsstations uit het water te worden gefilterd. Ze komen dus in de oceaan terecht en vormen (samen met vele andere) een bron van vervuiling voor de oceanen. Jaarlijks dumpen we in totaal tussen de 4 en de 12 ton plastic in die oceanen!
Het had beter gekund
Dit akkoord is slechts een druppel op een hete plaat … Voor meerdere redenen. Eerst en vooral omdat enkel de leden van Detic hierbij betrokken zijn. Ten tweede omdat de cosmetica zonder schurende functie buiten dit akkoord vallen (lotions, crèmes, maquillage…), alsook detergenten en onderhoudsproducten. In de derde plaats biedt het akkoord de bedrijven twee jaar de tijd om aanpassingen door te voeren, terwijl er al alternatieven voorhanden zijn. Tot slot is dit een vrijwillige aanpak, al gaat het wel om een rechtmatige beschikking die twee partijen met elkaar verbindt en die maakt dat wanneer er geschillen zouden opduiken, deze voor de rechtbank kunnen worden uitgeklaard.
Ons besluit: een kleine stap in de strijd tegen vervuiling van de oceanen door plastic, maar de weg is nog lang. We betreuren, nogmaals, het gebrek aan ambitie van onze overheden.