Nieuws

Gent viert vijfde verjaardag Restorestje

22 februari 2020

In 2015 stampten Test Aankoop en de stad Gent samen het Restorestje uit de grond om voedselverspilling tegen te gaan. Vijf jaar later doen al 170 Gentse restaurants mee, en werden er al 65 000 Restorestjes uitgedeeld. De stad trakteert met taart om dat succes te vieren.

Vijf jaar geleden gingen we op zoek naar een elegantere versie van de "doggybag": een manier om je restjes gratis mee naar huis te nemen en zo voedselverspilling tegen te gaan. Uiteindelijk werd het Restorestje geboren, een groot succes. Al 65 000 restaurantgangers namen hun Restorestje mee naar huis. Om dat te vieren, deelt de stad Gent op zaterdag 22 februari vanaf 14u (vegan)taart uit op de Korenmarkt. Een reuzegroot Restorestje duidt aan waar je kunt komen meesmullen.

Meer dan 170 restaurants

Ondertussen kun je in meer dan 170 Gentse restaurants je Restorestje vragen. Je herkent ze aan hun raamsticker. Gemiddeld worden er dagelijks 36 restjes meegenomen per dag, goed voor 13 000 Restorestjes per jaar. Gentse restauranthouders die zich willen inzetten tegen voedselverspilling kunnen de doosjes gratis afhalen in de Stadwinkel, nadat ze zich hebben geregistreerd bij de dienst Milieu en klimaat.

Ook andere overheden sprongen mee op de kar: het Waalse en Brusselse gewest, de provincie West-Vlaanderen, en de gemeentes Roeselare, Kortrijk en Pelt startten met hun eigen Restorestjes. Nog heel wat andere steden en gemeenten toonden interesse.

Award gewonnen

Het Restorestje-initiatief werd in 2015 gestart door de stad Gent en Test Aankoop als onderdeel van de duurzame voedselstrategie Gent en Garde, die in 2019 ook een UN Global Climate Action Award won.

In december 2015 werd restorestje door het grote publiek verkozen als Van Dale Woord van het Jaar in de categorie Lifestyle.