Nieuws

Kortrijk springt op trein van Restorestjes

25 oktober 2016
Restorestje

Kortrijk zal als eerste stad in West-Vlaanderen Restorestjes gaan gebruiken. 5000 doosjes voor overschotjes worden verdeeld over de restaurants in de stad, zoals eerder in Gent, Brussel en Luik. Het doel is om klanten toe te laten hun overschotjes makkelijk mee naar huis te nemen om geen voedsel te verspillen.

Volgens de Food and Agriculture Organization (FAO) wordt niet minder dan één derde van de wereldwijde voedselproductie weggegooid. Dit komt neer op een verspilling van € 555 miljard per jaar, zonder de enorme ecologische schade mee te rekenen.

De Belg gooit jaarlijks tussen de 15 en de 23 kg eten weg. Voor een gemiddeld gezin komt dit neer op zo’n 36 à 55 kg. Een verlies dat kan oplopen tot € 300. Opgeteld verkwisten de Belgische gezinnen samen ongeveer 200 000 ton voedsel. Een groot deel van deze verspilling zou kunnen worden vermeden door ons consumptiegedrag een beetje aan te passen.

Na Gent, Brussel en Luik nu ook Kortrijk

Om die voedselverspilling tegen te gaan, worden er steeds meer projecten opgestart. Het Restorestje is daar een van: een doosje dat niet alleen erg praktisch is om een overschotje van op restaurant mee naar huis te nemen, maar het geeft vooral het positieve signaal dat er niets mis mee is om te vragen om de restjes op restaurant in te pakken om er nadien nog van te kunnen genieten.

Gent was de eerste stad in België die op de kar sprong, later werden ook 10 000 Restorestje-doosjes verdeeld over een vijftigtal Brusselse restaurants (www.leefmilieu.brussels). Nu is het dus de beurt aan Kortrijk, waar 5 000 doosjes zullen worden verdeeld. De stad wil, in het kader van Kortrijk Klimaatstad, werken aan een duurzame voedselstrategie, en de strijd tegen voedselverspilling is daar een onderdeel van.

Een nieuwe stap

De "Restorestjes"-campagne kadert in onze aanhoudende inzet om het negatieve beeld geassocieerd met de "doggy bag" om te buigen in een positief verhaal. In 2014 lanceerden wij een campagne om een nieuwe naam te kiezen met een meer positieve bijklank. Meer dan 6 000 personen namen deel en kozen de benaming "Restorestje". Wij spoorden vervolgens de restaurateurs aan om op het raam van hun eethuis de sticker "Vraag hier uw Restorestje" te kleven zodat klanten zonder schroom konden vragen naar een verpakking om de rest van hun maaltijd mee naar huis te nemen.

We hopen dat het feit dat steeds meer steden zich aansluiten ook steeds meer mensen over de streep kan trekken. Strijden tegen voedselverspilling heeft immers helemaal niets te maken met gierigheid of slechte opvoeding. Aarzel dus niet om uw Restorestje te vragen!