Dossier

Voedselallergenen

23 november 2017
voedselallergenen

Twee à drie procent van de Belgische volwassenen en zelfs tien procent van de kinderen is allergisch voor één of meer voedingsmiddelen. Maar wat is een allergeen eigenlijk? Wat betekent de melding “bevat sporen van”? En is de informatie van de verkopers wel te vertrouwen? We trokken op onderzoek.

Afweersysteem in de war

Een (voedsel)allergie is in feite een abnormale reactie van het afweersysteem, en verschilt daarin van een intolerantie. Bij contact met een allergeen maakt het lichaam antistoffen aan, wat de allergische reactie veroorzaakt. Het zijn dus niet de allergenen die ziek maken, maar wel de lichamelijke reactie ertegen.

Abonnees kunnen ook de gratis praktische gids over allergie verkrijgen

Klachten zijn individueel bepaald en kunnen gaan van milde ongemakken zoals niezen of uitslag, tot ernstige symptomen zoals braken, diarree of astma. In uitzonderlijke gevallen kan iemand zelfs een anafylactische shock krijgen, waarbij verschillende delen van het lichaam tegelijkertijd allergisch reageren, met ademhalingsmoeilijkheden, bloeddrukdaling, bewustzijnsverlies en soms de dood tot gevolg.

Voor wie een voedselallergie of -intolerantie heeft en weet welke stof ze uitlokt, zit er niets anders op dan het allergeen volledig te mijden. En in de praktijk betekent dat vaak: etiketten uitvlooien.