Nieuws

Zonnecrèmes voor kinderen: smeren alleen is niet genoeg

27 mei 2016
zonnecreme voor kinderen niet genoeg

Kleine kinderen zijn erg gevoelig voor de zon. U smeert hen dus het best in met een zonnecrème met de hoogste factor, 50+. Wij hebben 13 sprays getest. U gebruikt echter best ook andere middelen om uw kind tegen al te felle zon te beschermen.

Wilt u alle testresultaten van de zonnecrèmes raadplegen, of meer te weten komen over veilig zonnen?

Geteste zonnecrèmes meestal goed, maar vergeet bijkomende maatregelen niet!

In de gebruikerstest die wij organiseerden, werden heel wat producten als vrij vet en kleverig ervaren. Maar het goede nieuws is dat alle producten die wij getest hebben, effectief de beloofde bescherming blijken te bieden tegen uv B-stralen. Deze doen de huid bruinen (en verbranden). Bij twee sprays lag de bescherming tegen uv A-stralen echter een stuk lager dan wettelijk vereist, bij een derde product lag de uv A-bescherming net op het wettelijke minimum. 

We willen tegelijkertijd ook wijzen op het feit dat zelfs de allerbeste zonnecrème niet voldoende beschermt om een kind zomaar voor de rest van de dag in de brandende zon te laten rondlopen. Bijkomende voorzorgsmaatregelen zijn nodig! Een hoedje, zonnebril, gemakkelijk shirt dat schouders en armen bedekt. Als de zon het felst is (tussen 12u en 16u) voorziet u het best in een activiteit in de schaduw of binnen. Baby’s tot een half jaar houdt u het best volledig uit de zon.

Ga naar ons platform zonnecrèmes

 

Verpakking kan beter

Bij zonnecrèmes voor kleine kinderen is de samenstelling natuurlijk van belang. Onze testresultaten zijn relatief geruststellend. Al vonden we wel meerdere producten die volgens de verpakking "dermatologisch getest" waren, maar die toch parfums of stoffen bleken te bevatten die allergie kunnen veroorzaken .

Een ander probleem op de verpakking is dat slechts de helft een vervaldatum vermeldt, terwijl die datum eigenlijk op elk cosmeticaproduct zou moeten staan. Negen verstuivers zijn trouwens heel eenvoudig te openen en te hersluiten en kunnen dus gemakkelijk worden aangebroken in de winkel. Ook is de noodzakelijke info niet altijd beschikbaar in de landstalen. 

Problemen aangekaart bij de overheid

Naar aanleiding van dit onderzoek hebben we een brief gericht aan minister van Volksgezondheid De Block en aan de FOD Economie. Enerzijds om hen te wijzen op de producten die onvoldoende bescherming bieden tegen uv A-stralen, anderzijds in verband met de problemen op de verpakkingen. 

 

Ga naar ons platform zonnecrèmes