Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Zonnecrèmes voor kinderen: smeren alleen is niet genoeg

27 mei 2016
zonnecreme voor kinderen niet genoeg

Kleine kinderen zijn erg gevoelig voor de zon. U smeert hen dus het best in met een zonnecrème met de hoogste factor, 50+. Wij hebben 13 sprays getest. U gebruikt echter best ook andere middelen om uw kind tegen al te felle zon te beschermen.

Wilt u alle testresultaten van de zonnecrèmes raadplegen, of meer te weten komen over veilig zonnen?

Geteste zonnecrèmes meestal goed, maar vergeet bijkomende maatregelen niet!

In de gebruikerstest die wij organiseerden, werden heel wat producten als vrij vet en kleverig ervaren. Maar het goede nieuws is dat alle producten die wij getest hebben, effectief de beloofde bescherming blijken te bieden tegen uv B-stralen. Deze doen de huid bruinen (en verbranden). Bij twee sprays lag de bescherming tegen uv A-stralen echter een stuk lager dan wettelijk vereist, bij een derde product lag de uv A-bescherming net op het wettelijke minimum. 

We willen tegelijkertijd ook wijzen op het feit dat zelfs de allerbeste zonnecrème niet voldoende beschermt om een kind zomaar voor de rest van de dag in de brandende zon te laten rondlopen. Bijkomende voorzorgsmaatregelen zijn nodig! Een hoedje, zonnebril, gemakkelijk shirt dat schouders en armen bedekt. Als de zon het felst is (tussen 12u en 16u) voorziet u het best in een activiteit in de schaduw of binnen. Baby’s tot een half jaar houdt u het best volledig uit de zon.

Verpakking kan beter

Bij zonnecrèmes voor kleine kinderen is de samenstelling natuurlijk van belang. Onze testresultaten zijn relatief geruststellend. Al vonden we wel meerdere producten die volgens de verpakking "dermatologisch getest" waren, maar die toch parfums of stoffen bleken te bevatten die allergie kunnen veroorzaken .

Een ander probleem op de verpakking is dat slechts de helft een vervaldatum vermeldt, terwijl die datum eigenlijk op elk cosmeticaproduct zou moeten staan. Negen verstuivers zijn trouwens heel eenvoudig te openen en te hersluiten en kunnen dus gemakkelijk worden aangebroken in de winkel. Ook is de noodzakelijke info niet altijd beschikbaar in de landstalen. 

Problemen aangekaart bij de overheid

Naar aanleiding van dit onderzoek hebben we een brief gericht aan minister van Volksgezondheid De Block en aan de FOD Economie. Enerzijds om hen te wijzen op de producten die onvoldoende bescherming bieden tegen uv A-stralen, anderzijds in verband met de problemen op de verpakkingen. 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020

Ik had gehoopt dat ook Actinica Lotion spf50+ bij de geteste producten zou staan, dat is het product aanbevolen door mijn dermatoloog.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020
, Gereageerd:

Beste René, onze experts hebben jammer genoeg een keuze moeten maken en jouw vermelde product komt inderdaad niet voor in onze koopwijzer. Aangezien je product voor jou aanbevolen werd door je dermatoloog kan het zijn dat deze zonnecrème voldoet maar hiervoor zou je best je dermatoloog aanspreken. Misschien is er een bepaalde reden waarom dit product voor jou meer geschikt zou zijn dan andere. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020

Wanneer gaat Test Aankoop meer aandacht besteden aan producten zonder parfum?

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020
, Gereageerd:

Beste Staf, in de koopwijzer op onze site worden 41 zonnecrèmes vermeld, waarvan we er 12 getest hebben zonder parfum (twee daarvan zijn verkrijgbaar in tubevorm, de overige in spray) !  Zoals je ziet houden we er rekening mee, maar je suggestie heb ik alvast intern doorgegeven aan de betrokken dienst.  ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020

Op het Nieuwsblad staat dat het onderzoek van mei geüpdatet werd. Waar kan ik die update vinden a.u.b.? Groetjes PM

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020
, Gereageerd:

Hallo Patricia, de testresultaten van de zonnecrèmes kan je als abonnee raadplegen op onze site. Voor meer info hieromtrent kan je terecht in ons dossier via volgende link : https://bit.ly/3amwcaz . Mvg, ^An

Community

Test, beoordeel, deel

test

Gerelateerde discussies