Nieuws

Zonnecentra moeten communicatie aanpassen

06 oktober 2017
solarium

Onze lobbying werpt vruchten af: zonnecentra mogen in hun communicatie geen positieve effecten van een zonnebank meer vermelden. Dat is een grote plus. We zijn minder enthousiast over de nieuwe regel dat alleen mensen met een medische toelating nog naar een zonnecentrum mogen.

Vanaf 1 december mogen zonnecentra in hun communicatie niet meer zeggen dat bruinen onder de zonnebank gezond is. En elke communicatie moet de volgende waarschuwing bevatten: “Gebruik van zonnebanken kan huidkanker veroorzaken”. Deze twee maatregelen hadden wij eerder voorgesteld aan minister van Consumentenzaken Kris Peeters.

Verkeerd signaal

Over een derde maatregel, die op 1 januari 2019 in werking treedt, zijn we minder enthousiast. Wie naar de zonnebank wil, moet eerst toelating vragen aan zijn huisarts. Mensen met een erg gevoelige huid krijgen geen toelating. “De nieuwe regel kan een verkeerd signaal geven aan mensen die wel toegang krijgen,” zegt een van onze gezondheidsspecialisten. “Het wekt de indruk dat zij geen gezondheidsrisico lopen. De risico’s verschillen weliswaar van mens tot mens, maar ze gelden voor iedereen. Bovendien betekent dit veel extra werk voor huisartsen en bijkomende kosten voor onze sociale zekerheid.”

De nieuwe wet voorziet in een alternatief: klanten kunnen de gevoeligheid van hun huid in het zonnecentrum laten testen via een speciaal toestel. Maar hoe betrouwbaar zijn die apparaten? En hoe groot is de kans op verkeerd gebruik ervan?

Controle verscherpen

De nieuwe maatregelen hebben ook weinig nut als de controles niet toenemen. Eigen onderzoek bij meer dan honderd zonnecentra toonde eerder dit jaar aan dat de wetgeving hiaten vertoont en dat heel wat zonnecentra de regels met voeten treden: ze laten mensen met huidtype 1 (het meest gevoelige type) toe terwijl de wet dit verbiedt, geven geen duidelijke instructies over het gebruik van een zonnebank, stellen geen plan per huidtype voor …

De meest recente gegevens van de economische inspectie spreken ook boekdelen. In de eerste maanden van 2017 werden 823 overtredingen vastgesteld, tegenover 1 214 in heel 2016. Bij 10 zonnecentra werd beslag gelegd en 13 werden gesloten.

Vooruitgang

We boeken vooruitgang, maar stap voor stap. We hebben nog een lange weg te gaan en blijven aandringen op het uitvoeren van alle eisen die de Alliantie tegen Huidkanker (Test Aankoop, Stichting tegen Kanker, Kom op tegen Kanker, ziekenfondsen en dermatologen) heeft overhandigd aan de ministers Peeters en De Block.