Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Is permanente zomertijd goed voor ons lichaam?

22 oktober 2020

Dit weekend draaien we de klok een uurtje terug. Misschien voor de laatste keer, want het Europees Parlement stemde vorig jaar al voor de afschaffing van de uurwisseling in 2021. Of het dan permanent zomer- of wintertijd wordt, blijft nog een vraagteken. Al zou zomertijd een slechte keuze zijn op gezondheidsvlak.

Toen de uurwisseling in de jaren ‘70 werd ingevoerd, was dit louter om economische redenen en ook nu het om de afschaffing gaat, wordt er hoofdzakelijk gekeken naar het economische aspect van het verhaal. En toch is de impact van zo’n uurwisseling op je lichaam niet te onderschatten.

Licht reset onze interne klok

Ons lichaam draait op een interne klok. Door de millenia heen is deze lichtjes gewijzigd. Vandaag bedraagt deze ongeveer 24 uur en 10 minuten. We spreken daarom van een circadiaans ritme. Van nature zou je dus elke dag 10 minuten later gaan slapen en ook opstaan. Na een week zou dat een uur zijn, na een maand zou je, puur volgens je interne klok. 4 uur later gaan slapen.

Elke ochtend wordt je circadiaans ritme echter gereset. Vergelijk het met een mechanisch uurwerk dat je iedere morgen een beetje terugdraait. Die reset gebeurt voor een groot gedeelte door natuurlijk licht. Licht geeft je lichaam het signaal: dit is het begin van de dag, vanaf nu moet je ge-middeld 16 uur wakker blijven. En dat signaal is, door het verschil in lichtsterkte, veel sterker bij natuurlijk zonlicht dan bij kunstlicht. Andere factoren zoals omgevingstemperatuur en gedrag zoals dagelijks opstaan op hetzelfde uur ... helpen eveneens om dagelijks je circadiaans ritme te corrigeren, maar licht is hoe dan ook een hele belangrijke factor.

Ritme ontregeld

Indien we kiezen voor permanente zomertijd, zou de zon slechts vier maanden per jaar voor 7 uur opkomen, bij permanent winteruur ongeveer zeven maanden. Maar permanente zomertijd zou ook betekenen dat we tijdens de korte winterdagen pas rond half tien ‘s ochtends het eerste daglicht zouden zien. Ons lichaam krijgt dan pas een signaal dat het moet resetten. En dat kan op termijn wel degelijk gezondheidsproblemen veroorzaken. Je circadiaans ritme kan ontregeld geraken, met gevolgen voor je slaap- en waakkwaliteit. En dit kan op zijn beurt vermoeidheid en stemmingsproblemen in de hand werken. Het winterdipje dat sommigen onder ons nu kennen, zou dan wel eens langer kunnen duren ...

Dus hoewel de term “zomertijd” aanlokkelijk klinkt, is voor de meeste mensen in onze contreien wintertijd de meest geschikte keuze. Het gros van de mensen moet tussen 6 uur en 8 uur opstaan, dus in de ideale situatie is het dan best licht het hele jaar door.

Blijft die uurwisseling bij jou vaak lange tijd nazinderen in je lichaam. Neem dan zeker eens een kijkje in ons dossier slapeloosheid.

Naar ons dossier slapeloosheid

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

103 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/01/2021

Ik ben pro winteruur. De motivatie voor het zomeruur is veelal de horeca steunen. = Eufemisme voor alcohol(over)consumptie!

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2021
, Gereageerd:

Bedankt iedereen voor de interessante bijdragen ! ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/01/2021

permanent 2 uur voorop lopen op de zonnetijd is absurd. dus uiteraard wintertijd kiezen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/01/2021

zomeruur behouden, kan men tenminste 's avonds genieten, anders is het eind augustus al voorbij.

Voor zij die winteruur verkiezen kunnen toch hun eigen scedule aanpassen en vroeg in bed kruipen en vroeg opstaan, begrijp niet waarom er zo'n discussie is.
Las overlaatst dat de boeren veel last van zomeruur hebben, als er nu 1 beroepsgroep is die van niemand afhankelijk en zelf hun begin- en einduur kunnen bepalen zijn het wel de boeren!

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2021
, Gereageerd:

Uiteindelijk is iedereen vrij om zijn eigen schedule aan te passen, ongeacht of het over winteruur of zomeruur gaat. De discussie gaat over het feit dat het ons door de strot geduwd wordt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/11/2020

Winteruur behouden aub. Veel beter voor het bioritme

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/11/2020

Winteruur behouden, is meer in overeenstemming met de stand van de zon. Winteruur is wel in overeenstemming met de zonnestand te Berlijn en nog '3 kwartier' te vroeg voor hier, toch beter dan de '1 uur 3 kwartier' fout van het zomeruur. Als we bijvoorbeeld tijdens het zomeruur om zeven uur opstaan is het biologisch kwart na 5...

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/11/2020

Graag wintertijd omwille van de minste gezondheidsrisico's. Ik voel mij, contradictorisch genoeg, rustiger en minder moe in de winterperiode/wintertijd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/11/2020

Duidelijke meerderheid voor Wintertijd hier. En voor de mensen die belang hebben bij zomeruur (buitenwerk bvb) Er zijn bedrijven waar de CAO "vroeger starten" of "keuze van werktijd" toelaat of standaard voorziet .. Dit zou trouwens ook een stuk het fileprobleem oplossen ..

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/11/2020

Winteruur. We zitten dan nog steeds ongeveer 1 uur fout, maar minder dan de 2 uur van de zomertijd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/11/2020

Winteruur. Maar ik verkies wel het huidige systeem met zomer/winteruur.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/11/2020

Winteruur: benadert het best de werkelijke zonnetijd - daardoor ook beter voor bioritme. Indien zomertijd ook in winterperiode van toepassing wordt, zijn de ochtenden nog langer donker - dus minder aangenaam.
->? stijging kans op depressies en dergelijke?

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2020
, Gereageerd:

Winteruur is ons natuurlijk bioritme.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/10/2020

Ik erger mij het meest aan de omschakeling zelf, en de aanpassingsproblemen die dit met zich meebrengt, zonder nog te spreken over de rompslomp met de horloges.
Ik denk dat we best de wetenschap volgen en terug gaan naar het winteruur, die zegt dat dit het beste voor ons is.
Het is ook het meest logisch, de omschakeling gewoon afschaffen en terug gaan naar zoals het vroeger was.
De winter in zomertijd hebben wij nog niet meegemaakt, ik kan mij niet voorstellen dat het om 9u30 nog donker zou zijn.
Of gaan wij de zomertijd toch eens proberen om daarna terug te moeten constateren dat dit toch niet ok is, en dan alsnog terug overschakelen op de wintertijd !!!

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2020
, Gereageerd:

Volledig mee eens!

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020

Laat het ons gewoon houden zoals het is, hoeft een pak elektronica dat na decennia zomer/wintertijd zich automatisch aanpast niet weggegooid en vervangen te worden. Goed voor het milieu. En in de zomer is het toch zalig als je na een lange werkdag nog licht ziet en allerhande andere dingen kan doen buiten ipv achter je tv te kruipen ! Heeft de wereld geen groter zorgen momenteel dan een discussie over de zomer/wintertijd ?
Relativeer aub !

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020

Lekker lang licht, en op het terras zitten.
Ook veiliger voor buitenspelende kinderen.
Bij warme avonden de koelte afwachten.
Licht maakt je opgewekt.
Geen winterse- down- toestanden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020

Ik zou liever het winteruur behouden omdat bij het houden van het zomeruur het in de winter het eerst daglicht wordt na 9.00U of 10.00u. Dus zitten we lang in het donker als men moet gaan werken en 's avonds kan men toch niets meer buiten doen in de tuin bijvoorbeeld

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020

Winteruur natuurlijk. het is de natuurlijke cyclus. Permanente zomertijd zou 's winters enkel leiden tot depressies en gevaarlijke situaties op de weg (file in de regen in het donker? Schoolkinderen?) Dat extra uurtje licht 's avonds tijdens die paar zomerweken is echt niet nodig: wij zitten net zo graag op het terras als het donker is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020

Zomertijd.
Zo heb je winter en zomer nog na je werk wat tijd om buiten te komen en vitamine D op te doen.
Dat het dan in de winter donker is tot 9u is bijzaak want de meeste mensen zitten tegenwoordig toch al om 7u30 in de file naar Brussel om rond 8u op kantoor te zijn... dus zelfs tijdens de "wintertijd" zit je dan tijdens daglicht achter glas onder kunstmatige verlichting.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020

Mijn voorkeur gaat naar wintertijd. Deze tijd staat dichter bij de cyclus van de zon, en beter voor het bioritme, en beter om slaapproblemen te vermijden. In de winter wordt het rond 8 à 8u30 klaar, anders 9u30, zodat iedereen al uren aan het werk moet in de donker. Zomertijd werd ingevoerd om elektriciteit uit te sparen, nu met Led verlichting niet meer van toepassing. Vroeger donker met wintertijd, wordt goed gecompenseerd met helder verlichtte terrassen in café, steden, horeca. België is vanuit de lucht haast een helder verlichtte kerstboom.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020

Ik zou liefst het zomer- en winteruur behouden, en indien dat niet mogelijk is enkel het zomeruur. In de zomer een uurtje langer genieten van de tuin of een terras is toch zalig. Wat zijn we nu met een uurtje vroeger licht? Als we het winteruur behouden komt de zon in de zomer op om 4u30... Wie geniet van dat extra uur in het midden van de nacht?
En ik begrijp de stelling van het bioritme niet zo goed... moeten we dan in de zomer om 4u30 opstaan, en in de winter om 8u45?

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020

Zomertijd is op alle vlakken zeer negatief.Niet enkel voor onze gezondheid maar ook voor iedereen die in de winter 's ochtends uren in het donker moet werken:boeren,bouwvakkers,iedereen die buiten werkt.En veel meer ongevallen,o.a. met kinderen die in het donker naar school fietsen!
Bovendien is het zomeruur helemaal tegen ons natuurlijke ritme,met als gevolg stress,slapeloosheid en ziektes.
Hopelijk wordt dit beslist door mensen met kennis van zaken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020

Wintertijd, natuurlijk bioritme belangrijk !!!

Community

Test, beoordeel, deel

test

Gerelateerde discussies