Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Paniek over AstraZeneca-vaccin is niet aan de orde

09 april 2021

Het OxfordUniversity/AstraZeneca-vaccin was de laatste dagen niet weg te slaan uit de media. Misschien staat jouw prik ingepland voor de komende weken en ben je door al die berichten toch wat ongeruster. Gelukkig is dat niet meteen nodig.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) kwam woensdag tot het besluit dat er waarschijnlijk een oorzakelijk verband is tussen het OxfordUniversity/AstraZeneca-vaccin en het opduiken van bloedklonters in de bloedvaten van de hersenen of de buikholte, gecombineerd met een laag aantal bloedplaatjes. Het gaat gelukkig om een heel zeldzame bijwerking. Op basis van de huidige meldingen spreekt het EMA nu van een risico van 1 op 100.000.

Alertheid bij jongere vrouwen

Welke factoren het risico op deze bijwerking verhogen, is voorlopig nog niet duidelijk. Tot nu toe werd dit probleem vooral vastgesteld bij vrouwen onder de 60 jaar. Dat hoeft echter niet te betekenen dat jonge vrouwen ook een hoger risico hebben. Een mogelijke verklaring is dat het vaccin vooral toegediend is aan de groep van gezondheidswerkers, waar jonge vrouwen in de meerderheid zijn.

Ieder land beslist apart

Toch heeft ons land, net als een aantal andere Europese landen, beslist om het vaccin uit voorzorg de komende vier weken enkel aan 55-plussers toe te dienen. Vanaf die leeftijd is het duidelijk dat de voordelen van het vaccin ruimschoots opwegen tegen de risico's, waaronder deze zeldzame bijwerking. Wij betreuren het echter dat België voor die beslissing het overleg met de Europese gezondheidsministers niet heeft afgewacht.

Wij vinden het ook ontstellend dat het EMA niet met concrete cijfers op de proppen kwam over de voor- en nadelen van dit vaccin voor verschillende leeftijdsgroepen. Een gezonde vrouw van 30 jaar loopt immers minder risico op ernstige complicaties of overlijden ten gevolge van COVID-19 dan een dame van 80 jaar. Die balans moet dus grondig worden bekeken voor iedere doelgroep afzonderlijk. Enkel zo kan een doordacht advies worden opgesteld. Wij verwachten dan ook dat het EMA dergelijke gegevens zo snel mogelijk voorlegt, zodat overheden en burgers deze kunnen gebruiken om beslissingen te nemen.

Is België te optimistisch?

Aangezien de komende weken echter vooral 65-plussers op de agenda stonden, komt de vaccinatiestrategie door deze beslissing op korte termijn mogelijk nog niet in het gedrang.

Het EMA heeft AstraZeneca alsook twee universiteiten intussen de opdracht gegeven diepgaander onderzoek te voeren naar deze kwestie en verwacht dat de resultaten hiervan de komende maanden beschikbaar zullen zijn. De planning van de Belgische regering om binnen vier weken doordachte wetenschappelijke beslissingen te kunnen nemen, lijkt ons dan ook erg optimistisch. Daarbij denken we onder andere aan de mensen die hun tweede prik moeten krijgen: zullen er binnen een maand voldoende data zijn om een wetenschappelijk onderbouwde beslissing te nemen over de alternatieve pistes die nu op tafel liggen, zoals omboeken naar een ander vaccin, uitstel of zelfs geen tweede dosis? We stellen ons daarom ernstige vragen bij de mogelijke gevolgen voor de vaccinatiestrategie op langere termijn. We verwachten dat er transparant wordt gecommuniceerd over de wetenschappelijke stand van zaken van de verschillende opties en de gemaakte keuzes.

Denk twee keer na voor je weigert

Het is goed mogelijk dat je, net als vele landgenoten, twijfels hebt als je één dezer dagen het OxfordUniversity/AstraZeneca-vaccin toegediend zult krijgen. Het EMA heeft gisteren echter nogmaals bevestigd dat de voordelen van dit vaccin, als je naar de totale bevolking kijkt, ruimschoots opwegen tegen de risico’s. En dat geldt zeker voor 55-plussers en voor wie in het verleden al eens bloedklonters of bloedingen heeft gehad, bloedverdunners neemt of een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten. In dat geval heb je immers een hoger risico op complicaties door COVID-19, wat met een coronaprik kan vermeden worden.

Hoe dan ook is het logistiek niet mogelijk om een ander vaccin te kiezen. Mensen laten kiezen zou de vaccinatiecampagne enorm vertragen. Er is een optie om je vaccin te weigeren, maar weet dat dit voorlopig een definitieve keuze is. Er wordt wel gewerkt aan een systeem waardoor je je nadien terug kan inschrijven en opnieuw achteraan in de rij komt, maar dit is nog niet in voege.

Wees waakzaam

Wel is het aangewezen om tot twee weken na je vaccinatie alert te zijn voor volgende symptomen:

  • kortademigheid
  • pijn in borstkas
  • zwelling in been
  • aanhoudende buikpijn
  • neurologische symptomen, zoals ernstige of aanhoudende hoofdpijn of wazig zicht
  • rode of paarse kleine puntjes onder de huid op een andere plaats dan de injectieplaats

Als je het vaccin hebt gekregen en last krijgt van deze of andere klachten, bespreek die dan met je arts en meld ze zeker ook aan het FAGG. Dat kan op www.eenbijwerkingmelden.be.

Hoe dan ook blijven wij dit dossier van dichtbij opvolgen in ons dossier coronavaccins.

Naar het dossier coronavaccins

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

44 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/05/2021

In dit democratisch land heb je geen keuze welk vaccin je wil.Gelijkheid van rechten bestaat hier dus niet? allerlei statistieken worden ons meegedeeld om ons toch maar te laten vaccineren met astra zenica maar de statistiek van de zogezegde weigeraars niet gezien en zeg niet weigeraars maar mensen die geen az willen wel pfizer

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/05/2021
, Gereageerd:

Beste Andrée, we hebben begrip voor je standpunt. Hoe dan ook is het logistiek niet mogelijk om een ander vaccin te kiezen. Mensen laten kiezen zou de vaccinatiecampagne enorm vertragen. Er is een optie om je vaccin te weigeren, maar weet dat dit voorlopig een definitieve keuze is. Er wordt wel gewerkt aan een systeem waardoor je je nadien terug kan inschrijven en opnieuw achteraan in de rij komt, maar dit is nog niet in voege.

Wat AstraZeneca betreft : in onze opiniepeiling geven de Belgen aan dat de verwarring rond het AstraZeneca-vaccin een negatieve invloed heeft op hun vertrouwen, niet alleen in dit vaccin (57 %), maar ook in andere Covid-19-vaccins (41 %). En de laatste ontwikkelingen in de AstraZeneca-zaak zullen dit vertrouwen wellicht niet versterken. 

Het EMA heeft gisteren echter nogmaals bevestigd dat de voordelen van dit vaccin, als je naar de totale bevolking kijkt, ruimschoots opwegen tegen de risico’s. En dat geldt zeker voor 55-plussers en voor wie in het verleden al eens bloedklonters of bloedingen heeft gehad, bloedverdunners neemt of een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten. In dat geval heb je immers een hoger risico op complicaties door COVID-19, wat met een coronaprik kan vermeden worden. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2021

Hoe komt het dat men nog steeds verder gaat met Astrazeneca wetende dat de symptomen achteraf veel erger zijn dan bij bvb Pfizer.
Iedereen die ik ken, incl mezelf, is zeer ziek geweest achteraf. Ik wil gerust betalen voor mijn vaccinatie als ik dan kan kiezen, en dat is zeker niet Astrazeneca!

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021

Ik (78j.) kreeg vorige maand (in Brussel) eerste prik Oxford - AZ (mijn echtgenote -zelfde leeftijd Pfizer en dus nu al 2x) - waarom dit verschil per familie en is er een noodzakelijke reden om tweede prik 3maand uit te stellen - wat mij betreft mag dit, ondanks de heisa rond AZ ook vroeger (kan een vroegere datum aangevraagd worden?)

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021

Ik kreeg een vaccinatieuitnodiging voor astra zenicaehet enige vaccin dat ik niet wil nemen wegens diepe veneuse trombose met longembolie en hospitalisatie.Mijn moeder had een longembolie en een hersentrombose waaraan ze stierf.Ik heb me heel goed geinformeert maar alle dokters zeggen zelfde liedje beter az dan corona. Ik belde naar het vaccinatiecentrum om mijn afspraak later te laten doorgaan met de vraag gezien medisch verleden om ander vaccin DIT KAN NIET eens je aan az vaccin verbonden werd zal het zowiezo dat vaccin zijn !!alhoewel voor mij het risico met dit vaccin hoger ligt dan met de andere vaccins !!!en Prof Pedro Brugado die mensen met mijn aandoening zegt beter geen az snoeren ze de mond met de verhouding voordelen en risico s primeren. Dus waarschijnlijk niet vaccineren voor mij

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021

Ik houd mij al meer dan een jaar aan de steeds veranderende coronamaatregelen. Ik kies er bewust voor om mij niet te laten vaccineren. Heel graag zou ik begin september 2021 ongeveer een week naar Bretagne reizen met de wagen. Zal dit mogelijk zijn of niet?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021
, Gereageerd:

Van zodra het verbod op reizen ( 18-04 ) wordt opgeheven kan dit maar zul je wel een PCR test nodig hebben om Frankrijk binnen te mogen.
Wens je alvast een goede vakantie toe.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2021

Zorg dat dat vaccinatiepaspoort er zo snel mogelijk komt. Met een kaart cfr rijbewijs en digitaal op smartphone, in combinatie met corona-app. Het wettelijk kader en de toepassingen is een tweede.
Als de applicatie er niet is moeten we niet praten over het wettelijke kader. En vergeet daarbij ook die privacy bullshit. Als je wil vliegen moet je ook je paspoort tonen en dat vindt iedereen normaal.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/04/2021
, Gereageerd:

Vaccineren is niet verplicht.
Niet voor de griep of covid.
Waarom discrimineren?
Covid is alleen gevaarlijk voor ouderen en mensen met een afwijkende pathologie.
Waarom iedereen vaccineren. Is alleen maar goed voor de farmacie

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2021
, Gereageerd:

Beste Lia,
Ook jongeren zonder pathologie zijn onderhevig aan corona, waarvan al meerdere op intensieve zijn beland.
Veel jongeren die corona hebben gekregen hebben lang nadien ernstige stoornissen zoals bvb co centratiestoornissen. Dus wees voorzichtig met kordaat te weigeren met vaccineren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021
, Gereageerd:

Onze vrijheden worden al meer dan genoeg onwettig beperkt. Een vaccinatie pas is nog een vrijheid minder. Gewoon alles terug zoals het was.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt, Wim, voor het delen van je mening. Het debat over het vaccinatiepaspoort, dat reizen weer mogelijk moet maken, woedt volop en leidt tot verdeeldheid onder de bevolking. Dat is niet verwonderlijk want het onderwerp is bijzonder complex. Het gaat over het fundamenteel recht van vrij verkeer, het niet-verplichte aspect van de vaccinatie, het recht op privacy enz. Wij vinden in elk geval dat er een duidelijk kader moet komen. Bovendien zijn wij van mening dat het niet gerechtvaardigd is dat een vaccinatiepaspoort de enige mogelijkheid zou zijn om binnen de EU te mogen reizen. Vooral aangezien er momenteel onvoldoende wetenschappelijke gegevens zijn die kunnen bevestigen dat gevaccineerde personen niet besmettelijk zijn en dat het niet geweten is hoelang een vaccin beschermt en of het wel werkt tegen de varianten. Wat voor ons wel zou kunnen, is dat naast een PCR-test (met of zonder quarantaine) ook een vaccinatiecertificaat wordt aanvaard om iemand te laten reizen. Meer info over onze standpunten vind je hier: https://bit.ly/3sJemXR  , mvg,^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/03/2021

Le vaccin Astra Zeneca suscite beaucoup de polémique quant à sa fiabilité tant qu'à son respect de délais de livraisons contractuelles non respectées avec des contrats
financiers opaques pour la communauté des personnes concernées par la covid19.
Il semblerait que la firme vu le marketing changerais de nom ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/03/2021

Het artikel op blz. 16-17 van TestGezond april/mei 2021 is dus minstens voorbarig en inhoudelijk zeer betwistbaar. Het is m.i. geschreven door personen die wetenschappelijk niet gekwalificeerd noch ervaren zijn om zich in deze in de juridische praktijk al sterk betwiste materie uit te spreken. Recht is nog meer dan geneeskunde, ieders zaak maar niet ieders werk. Er zijn meer specialismen in het recht dan in de geneeskunde en wie raadpleegt nu een advocaat als hij eigenlijk een hartspecialist nodig heeft. Het artikel ondergraaft mijn vertrouwen in een vereniging waarvan ik al tientallen jaren lid ben.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/03/2021

Het is niet omdat 'onze' Commissie Openbaarheid en een of andere arts vinden dat de weigering onvoldoende gemotiveerd is, dat beiden op het juiste spoor zitten en dat de weigering niet kan gemotiveerd worden. Als er al een contract is - wat ik als jurist sterk betwijfel - werd het door de Europese Commissie gesloten volgens EU recht en niet volgens Belgisch recht. De openbaarheidsregels waaraan de Europese instellingen onderworpen zijn, staan in een Europese Verordening en zijn niet de zelfde als voor de Belgische en aan beide zijden bestaan wettelijke regels voor de bescherming van bedrijfsgeheimen en gevoelige gegevens waaronder prijzen. In hoofdzaak moet worden vastgesteld dat volgens contractenrecht, een contract ontstaat door overeenstemming tussen de partijen over het voorwerp en de prijs. Het voorwerp moet vaststaan op het ogenblik van de wilsovereenstemming maar men kan contracteren over een vaccin dat nog moet uitgevonden worden. Dat voorwerp ontstaat eerst op het ogenblik dat het vaccin tot de Europese markt is toegelaten en dan moet het nog geproduceerd worden. Over de prijs kan men nog niet onderhandelen omdat de elementen daarvan o.m. de ingrediënten van het vaccin, de ontwikkelings, investerings- en productiekosten, niet bekend zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/04/2021
, Gereageerd:

Beste Jan, bedankt voor je reactie op ons artikel. Je stelt in vraag dat er contracten zouden zijn afgesloten. Het beste bewijs hiervoor zijn de contracten zelf die Europa ondertussen onder gecensureerde vorm publiceerde op zijn website. Zie deze link, onder de titel “Redacted Advance Purchase Agreements": https://bit.ly/3uNBzJ6  

Wat het toepasselijk recht betreft, volgens de Commissie Openbaarheid van Bestuur geldt qua regels mbt openbaarheid van bestuursdocumenten de Belgische wetgeving, ook al is het een Europees contract, waarop België ingetekend heeft. In deze Commissie zetelen uiteraard ook juristen. De betreffende adviezen kunnen er gevonden worden, ik verwijs je alvast door naar het eerste, dat is het meest relevante: https://bit.ly/3g6sXZL  Het geldende recht wat betreft het contract zelf is het ook Belgische recht, dat staat zo vermeld in de afgesloten contracten. Zie bijvoorbeeld het contract met AstraZeneca, pagina 32, dat gedownload kan worden via de link die ik eerder vermeldde. Of ook te lezen in de media, waar juristen geïnterviewd worden: bv https://politi.co/32cEij0  

“The vaccine-maker's approach may come down to its reading of the contracts it signed governing delivery of the vaccine: one with the U.K. government under English and Welsh law, and the other with the European Commission (acting on behalf of member states) under Belgian law. "

En aangaande de inhoud van het contract kunnen we zeggen dat er over de prijs bv. klaarblijkelijk toch afspraken werden gemaakt in de contracten, zie de tweet van Eva De Bleeker met de afgesproken prijzen. Mvg, ^An en het team Gezond

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/03/2021

Na vaccinatie kan nog steeds corona krijgen, men kan nog steeds anderen besmetten, naar mijn mening is de aanpak van in het begin totaal verkeerd geweest, dit is een wereldwijd probleem, en dat moet je wereldwijd aanpakken, de leiders moeten samenwerken en op één lijn zitten om dit samen te bestrijden, van in het begin had men de grenzen moeten sluiten. Het virus heeft nu al zo een vrij spel gehad en heeft zich al gemuteerd, ik vraag mij af in hoeverre dit vaccin zal helpen, ik denk dat er nog iets groter op komst is en dat dit vaccin niet voldoende zal zijn. Ik twijfel nog.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/03/2021

Als ik deze informatie lees www.succesboeken.nl/.../wk2111.pdf begin ik twijfelen wie we nog moeten geloven. Er is nog zoveel onduidelijke communicatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/03/2021

Als deze vaccinexpert gelijk heeft, zijn we ons enorm in de nesten aan het werken door toedoen van deze massa-vaccinatie.

www.geertvandenbossche.org/

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/03/2021

Wie is verantwoordelijk als het mis gaat

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/03/2021
, Gereageerd:

Er gaat niets mis! Alles wat in de toekomst mis zal gaan met de gezondheid van mensen heeft "niets" te maken met de vaccinaties. De natuur zal aangeduidt worden als verantwoordelijke.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/03/2021

Als er bij astrazeneca geen link is met bloedklonters waarom gebeurt er dan niets bij de andere vaccins?

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

Waarom is dit medicijn niet verder gebruikt? ... had vele mensenlevens kunnen redden en de maatschappij al lang uit de lockdown kunnen halen.

www.sciensano.be/.../associatie-tussen-hydroxychloroquine-en-mortaliteit-van-covid-19-patienten-die-belgie

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021

Weet er iemand waar ik terecht kan als ik specifiek het vaccin van Johnson & Johnson ( Jansen Farmaceutica ) wil toegediend krijgen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021

Er zijn inderdaad twee verschillende meningen over de corona vaccins. Volgens mij is het soms onbewust dat politici en anderen iets vertellen dat niet volledig juist is omdat zij zelf alleen maar van 1 richting inlichtingen krijgen. De andere meningen worden dood gezwegen. Op de Belgische TV omroep beseffen zij dit ook niet : Lieven Annemans heeft maar 1 keer de kans gehad om een andere mening te verkondigen en wordt sinds dien dood gezwegen. Misschien is hij uit de adviesraad gestapt onder hoge druk of is hij er zelf buiten gepest : dat weten wij niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021

Ik heb de presentatie van dr. Gaublomme bekeken: interessant en aansluitend bij het onthutsende boek (+ de updaterapporten) “Wat artsen je niet vertellen”, gemaakt door een grote groep bezorgde artsen en gezondheidswerkers.
Als je het nut van vaccinaties zou laten bekijken door artificiële intelligentie, zouden zij meteen verboden worden. Erger nog, het mensdom zou als schadelijk ervaren worden voor de natuur/het milieu. Dus: weg ermee!? Jaja, mezelf inbegrepen.
Wij wanen ons nog altijd superieur en denken voor alles een oplossing te vinden.
Het geloof (ook in niet-religieuze betekenis) speelt in genezingsprocessen evenwel een niet te onderschatten rol. Meermaals blijkt, dat placebo’s hetzelfde effect kunnen hebben als de echte medicatie, juist vanwege het (onterechte) geloof hierin. Het is altijd ons eigen lichaam (inclusief onze hersenen), dat zichzelf moet genezen, eventueel begeleid door een arts, bijgestaan door een al dan niet werkend vaccin.
Mijn huisarts staat wat huiverachtig tegenover het gloednieuwe fenomeen van mRNA-vaccins.
Nochtans zou ik als 60-plusser deze wel verkiezen boven de klassieke vaccins, omdat de bewaring bij die eersten gebeurt door koeling en minder door nefaste bewaarmiddelen. Bovendien heeft een Leuvense professor de ouderen jaren geleden reeds gewaarschuwd voor gelekoortsvaccins (elementen ook te vinden in Astra-Zeneca), omdat dit voor onze leeftijdscategorie meer (ernstige) nadelen dan voordelen teweegbrengt.
En, waarom niet, het nieuwe kankermedicijn uit Israël gebruiken bij Covid19 ziekenhuisopnames? Het heeft ongetwijfeld ook zware bijwerkingen, maar de patiënt zou wat blij zijn als hij daarmee aan de dood onstnapt. De vaccinatiedruk op de grote mensenmassa zou kunnen weggenomen worden en de meeste coronabeperkingen niet meer broodnodig zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021

Ik ben allergisch voor penicilline - mag ik mij laten vaccineren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/03/2021
, Gereageerd:

Penicilline-allergie is geen contra-indicatie voor vaccinatie. Wat wel goed in het oog moet gehouden worden zijn mensen die allergisch zijn voor bestanddelen van het vaccin. Meer info over veiligheid vaccins en de bijwerkingen vind je via deze link:https://bit.ly/37IJz4U  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/02/2021

Mocht het vaccin tot bijwerkingen, neveneffecten leiden, wie draait dan op voor eventuele ziekenhuiskosten, behandelingen, werkongeschiktheid, ...
Alvast bedankt voor jullie reactie

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021
, Gereageerd:

... Het vaccin heeft geen enkele bijwerking op lange termijn, dat staat zwart op wit vast. Alle bijwerkingen die de mensen zouden kunnen krijgen op termijn,kunnen "nooit" veroorzaakt zijn door het vaccin wat impliceert dat de burger de rekening zal betalen! Voor de farmaceutische industrie is dit twee keer langs de kassa gaan zonder enig financiëel risico: eerst bied je de zogenaamde oplossing voor een probleem en op termijn komen er misschien tientallen bij. De burger draait er dus voor op, zowel fysiek als financiëel. Iedereen beslist voor zichzelf of hij/zij wilt
"geleefd" worden door moeder natuur of de farmacie. De farmacie doet dus juist hetzelfde als de natuur, alleen doet de natuur het gratis en op een manier die perfect
uitgedokterd is om de toekomst tegemoet te gaan zonder dat iedereen van ons binnenkort elke dag een doos vol pillen en zalfjes moet pakken. Wat is er nu eigenlijk "humaan" verantwoord?

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies