Nieuws

Antibioticaresistentie: het Europees Parlement neemt een goede beslissing

11 maart 2016
antibioticorésistance

Het Europees parlement keurde vandaag een rapport goed waarin opgeroepen wordt om de maatregelen omtrent het gebruik van antibiotica bij dieren aan te scherpen. Een duidelijk signaal dat de aanpak tegen antibioticaresistentie in de goede richting gaat en een eerste overwinning voor de gezondheid van de consument.

Antibioticaresistentie is één van de grootste bedreigingen voor de wereldvolksgezondheid. De toenemende antibioticaresistentie komt er door een verkeerd en overmatig gebruik. Zo wordt in de industriële vleesproductie ongeveer de helft gebruikt van alle geproduceerde antibiotica in de wereld en dan nog vaak op een verkeerde manier: als groeibevorderaar (buiten de EU, want dit is niet meer toegelaten binnen de EU) of preventief om ziektes te voorkomen, veeleer dan om ziektes te genezen.

Samen met het BEUC, de Europese overkoepelende consumentenorganisatie, hekelen wij dit probleem al enkele jaren en nog recent met de campagne "Antibiotics off the menu". Gisteren hebben we dus een belangrijke veldslag gewonnen.

Onze eisen zijn gehoord

Gisteren werd in het Europees Parlement gestemd over een rapport dat een aantal maatregelen wil aanscherpen omtrent het gebruik van geneesmiddelen bij dieren. Wij hadden er vooral op aangedrongen dat het preventief gebruik van antibiotica bij dieren, wat nu nog massaal gebeurt, wordt verboden. Enkel zieke dieren zouden nog mogen worden behandeld met antibiotica en dan nog zo weinig mogelijk met die types antibiotica die nu als "laatste" redmiddelen voor de mens worden gebruikt.

Goed nieuws: het parlement keurde het rapport goed en greep daarmee deze unieke kans om de strijd tegen antibioticaresistentie op te drijven. Volgende stappen? Onderhandelingen met de Raad, altijd een moeilijke stap en dus van nabij op te volgen om antibiotica van het menu te halen.

Handelen is een noodzaak

De toename van de antibioticaresistentie neemt overal ter wereld gevaarlijke proporties aan. Voor de Europese Unie alleen al wordt er geschat dat deze jaarlijks de oorzaak zijn van 25 000 overlijdens. Zonder dringende actie stevenen we af op een post-antibiotica tijdperk waarin banale infecties en kleine wondjes opnieuw dodelijk kunnen zijn. Alhoewel er wereldwijd bezorgdheid is omtrent dit overmatig gebruik wordt er voorspeld dat het gebruik van antibiotica in de vleesproductie nog zal toenemen van 63 200 ton in 2010 tot 105 600 ton in 2030. Hoogdringend tijd dus om te handelen!