Dossier

Hoe herken je de Aziatische hoornaar en waar moet je op letten?

08 september 2023
aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar duikt steeds vaker op in onze contreien. De risico's voor de menselijke gezondheid zijn vergelijkbaar met die van de Europese variant. Ontdek hoe je het onderscheid kunt maken tussen de twee soorten en wat je moet doen in het geval van een steek.
De Aziatische hoornaar (of vespa velutina) is een vleesetende soort die voornamelijk aast op andere wespen, zoals de Europese hoornaar (of vespa crabo), vliegen en bijen. Ze vestigt zich voornamelijk in stedelijke en randstedelijke gebieden en vormt een bedreiging voor de duurzaamheid van de nationale bijenteelt, met mogelijke gevolgen voor de honingproductie en de landbouwproductie. Deze soort kan echter ook risico's opleveren voor de mens.

Is de Aziatische hoornaar gevaarlijker dan andere soorten?

Voor de meeste mensen is een steek niet gevaarlijk. De hoeveelheid gif is doorgaans beperkt, waardoor er doorgaans enkel sprake is van een opgezwollen huid en roodheid op de plaats waar je gestoken bent. Deze symptomen verdwijnen vaak snel.

Word je gestoken bij je neus, mond, tong of hals, dan kan zijn dat de reactie ernstiger is en dat je ademhalingsmoeilijkheden ervaart. Zoek in dat geval altijd medische hulp.

Bepaalde aspecten van deze hoornaars maken dat het het aantal allergische reacties relatief hoog is. In sommige gevallen kan zo'n reactie leiden tot een anafylactische shock die, als hij niet snel wordt behandeld, de dood tot gevolg kan hebben.

 • De Aziatische hoornaar is beduidend minder agressief dan een gewone wesp. Maar als ze het gevoel hebben dat hun nest bedreigd wordt, reageert het insect in groepen met als doel de aanvaller aan te vallen. Ze kunnen zelfs honderden meters achtervolgen.
 • Doordat de angel van de hoornaar breder en langer is, kan het gif oppervlakkige bloedvaten bereiken. De steek kan hierdoor pijnlijker aanvoelen.
 • Het feit dat de aanval in groepen wordt uitgevoerd, vermenigvuldigt ook het aantal mogelijke steken en bijgevolg ook de hoeveelheid geïnjecteerd gif.
 • Er is een verhoogde kans op contact met mensen, gezien de toenemende aanwezigheid van deze soort in stedelijke gebieden.

Deze soort kan zeer gevaarlijk zijn in het geval van herhaalde beten of wanneer de betrokken personen allergisch zijn voor zijn gif, wat kan leiden tot ernstige symptomen en in het ergste geval tot een anafylactische shock.

Wat zijn de symptomen van een anafylactische shock?

Bij ernstige allergie voor wespengif kan een reactie optreden waarbij het hele lichaam betrokken is en die fataal kan zijn voor het slachtoffer van de steek. In de regel treedt deze reactie binnen een uur na de steek op. Maar het kan ook al na een paar minuten beginnen. Als er niet snel wordt ingegrepen, kan dit leiden tot de dood van de patiënt.

Zo herken je een anafylactische shock

 • jeuk, vooral op de voetzolen en handpalmen;
 • huiduitslag met kleine roze of roodachtige letsels die gepaard gaan met een branderig of jeukend gevoel;
 • zwelling in gebieden waar de huid minder uitgerekt is, zoals de oogleden, lippen, het gezicht en de nek. Als het strottenhoofd wordt aangetast, kan zo'n zwelling zelfs verstikking veroorzaken;
 • ademhalingsmoeilijkheden door vernauwing van de bronchiën;
 • misselijkheid, braken of buikkrampen;
 • duizeligheid of bewustzijnsverlies door een plotselinge daling van de bloeddruk;
 • een shocktoestand met een snelle pols, onregelmatige hartslag en bleekheid.

Als je een van de beschreven symptomen hebt of in de buurt bent van iemand die gestoken werd, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp.

Wat te doen bij een steek van een Aziatische hoornaar?

Knijp niet in het getroffen gebied en gebruik geen pincet om te voorkomen dat het gif van de Aziatische hoornaar wordt verspreid. Was de steek met water en zeep. Om pijn en zwelling te verminderen, koel je de getroffen plek met een koud kompres of ijs in een doek. Neem indien nodig een pijnstiller (bv. paracetamol of ibuprofen). Als je allergisch bent voor de steek van deze insecten, ademhalingsmoeilijkheden hebt of je bloeddruk daalt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Hoe kun je de Aziatische hoornaar onderscheiden van de Europese hoornaar?

De Aziatische hoornaar valt op door haar overwegend zwarte kleur met een oranje streep op het achterlijf en een gele streep op het eerste buiksegment. Zijn kop is oranje en zijn poten zijn geel. Hij is tussen de 17 en 32 millimeter groot.

aziatische hoornaar

De Europese hoornaar heeft een overwegend geel achterlijf met zwarte strepen. De kop is van voren geel en van boven rood. Het borststuk en de poten zijn zwart en bruinrood. De werksterwespen van deze soort zijn tussen de 18 en 23 millimeter groot en de koninginnewespen tussen de 25 en 33 millimeter.

europese hoornaar

Hoe herken ik een nest van de Aziatische hoornaar?

De embryonale nesten van de Aziatische hoornaar lijken op kleine bollen, tussen 5 en 10 centimeter in diameter met een opening aan de onderkant. Secundaire nesten zijn ook bolvormig, maar je kunt ze ook peervormig vinden, met een kleine opening aan de zijkant. Ze zijn tussen de 60 en 80 centimeter lang. 73% van de nesten wordt gevonden in bomen van meer dan 10 meter hoog.

Als je het bestaan van een nest van de Aziatische hoornaar vermoedt, moet je dit melden op de website van Vespa-Watch. Vul gewoon het formulier in met de nodige informatie en voeg foto's van de hoornaar of het nest bij.

En wat voor gewone wespen?

Ook bij een steek van een gewone wesp zijn de meeste symptomen van na enkele uren weer verdwenen. Tenminste als je ze goed verzorgt.

Zo behandel je een wespensteek