Nieuws

Zeldzame kankers: transparantie en centralisatie graag!

13 februari 2014
zeldzame kankers

De behandeling van zeldzame of complexe kankers vraagt specifieke ervaring, competenties en infrastructuur.  Toch behandelen ook centra die daarover niet beschikken deze kankers, met  meer overlijdens en complicaties als gevolg. Teken daarom onze petitie voor meer transparantie over de ziekenhuizen.

Zeldzame kankers vragen speciale zorg

Elk jaar krijgen 4 000 Belgen een diagnose van één of andere zeldzame kanker. Het gaat hier om zo’n 14 verschillende types, zoals kanker van de slokdarm, de pancreas, de gal, de hersenen, enz.    De diagnose en behandeling van deze kankers zijn complex. Daarom moeten ze gebeuren in centra met de nodige ervaring en specialisatie, zoals ook het Federaal Kenniscentrum van de Gezondheidszorg (KCE) stelt. Heel wat nationale en internationale studies tonen immers overtuigend aan dat patiënten langer leven en minder verwikkelingen oplopen wanneer ze zich laten behandelen in een ziekenhuis met meer ervaring.

De Belgische therapeutische vrijheid kost levens

Toch gebeurt de behandeling van deze kankers vandaag in bijna elk Belgisch ziekenhuis. Om maar één voorbeeld te noemen, heel veel ziekenhuizen voeren maar enkele ingrepen per jaar uit voor pancreaskanker. Dat gebrek aan ervaring staat niet garant voor optimale resultaten en kan zelfs levens kosten.

Referentiecentra voor complexe zorg

Het aantal ziekenhuizen dat deze complexe zorg mag aanbieden moet beperkt worden. Alleen op deze manier kunnen kankerpatiënten een optimale zorg krijgen. Dit pleidooi is verre van nieuw. Ook wij vragen nogmaals dat de overheid hier eindelijk concreet werk van maakt. We vinden dat er eveneens een website moet komen om de kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken.