Informatie over apothekers van wacht tussen 22u en 9u opnieuw online beschikbaar

Soms heb je dringend nood aan een bepaald medicijn. Dan is het omslachtig als je eerst moet bellen om te weten waar je tussen 22u en 9u terecht kunt. En dan hebben we het nog niet over het feit dat dit telefoontje geld kost (1,50 €/minuut)!
Bij de invoering van die regel in 2015 hebben we hier uiteraard tegen geprotesteerd. We waren dan ook zeer verheugd te horen dat deze informatie over de apothekers van wacht opnieuw beschikbaar zal zijn op apotheker.be.
Hiermee wordt essentiële informatie opnieuw gratis en snel beschikbaar.
Bezorgdheid bij apothekers
Sommige apothekers lijken minder blij met deze aanpassing. Volgens de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) vormde het betalende telefoontje juist een barrière voor niet-dringende aankopen. Bovendien zorgde het voor meer veiligheid doordat er minder bezoeken waren van verslaafde personen die om geneesmiddelen kwamen smeken.
Uiteraard moeten we rekening houden met de bezorgdheid van de apothekers. Toch zijn we ervan overtuigd dat een moeilijke toegankelijkheid tot apothekers niet de juiste oplossing vormt. De verantwoordelijke minister moet het gesprek aangaan met vertegenwoordigers van apothekers en zo naar oplossingen zoeken die voor elke partij bevredigend zijn.
Vermijd misbruik, ook al kun je er voor elk product terecht
Apothekers zijn in beurtrol van wacht, zodat elke burger op elk moment toegang heeft tot een goede zorgverlening. Waar er voor andere beroepen recuperatie is voorzien, is dat bij apothekers niet het geval.
Vermijd dus steeds om de apotheker uit zijn of haar slaap te wekken voor niet-dringende zaken. Veel mensen maken misbruik van de wachtdienst om ’s nachts “boodschappen” te doen, hetzij uit onwetendheid, hetzij uit gemakzucht.
Een onderzoek van de APB uit 2014 toonde een aantal absurde situaties waar apothekers van wacht mee te maken hebben. Drie zaken zijn een absolute doorn in het oog voor apothekers. Het gaat om mensen die ’s nachts:
- zaken komen kopen vlak voordat ze op reis vertrekken;
- “dringende” medicijnen komen kopen waarvoor ze enkele dagen of zelfs weken of maanden voordien al een voorschrift hebben gekregen;
- zogezegd “dringende” medicijnen nodig hebben, maar deze uiteindelijk toch niet kopen als ze merken dat ze een wachthonorarium van een paar euro moeten betalen.
De apotheker van wacht dient dus enkel voor echte noodgevallen!
Mag mijn apotheker een supplement aanrekenen?
De apotheker mag een wachthonorarium vragen voor elke prestatie die hij of zij buiten de gewone openingsuren levert. De ziekteverzekering betaalt dit wachthonorarium terug aan patiënten die tussen 19 uur en 8 uur of op een zon- of feestdag op voorschrift een terugbetaald medicijn kopen waarvan de hoogdringendheid bevestigd is door de arts. Het gaat om een bedrag van 5,16 euro.
In alle andere gevallen (niet-dringende voorschriften, niet-terugbetaalde medicijnen, andere producten, ...), kan de apotheker je een wachthonorarium vragen. Hij of zij mag het bedrag zelf bepalen, mits het om een redelijk en voldoende duidelijk aangegeven bedrag gaat.