Zo haal je alles uit je doktersafspraak

Onderzoek suggereert dat je een goede band met je huisarts bevorderlijk kan zijn voor je gezondheid. Als jij als patiënt volledig eerlijk bent over je symptomen en je levensstijl, help je jouw arts immers om de juiste diagnose te stellen. Kortom, zowel arts als patiënt hebben baat bij een goede verstandhouding.
Dokter Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde aan de VUB, geeft acht tips om het contact met je huisarts zo soepel mogelijk te doen verlopen.
Kies de juiste dokter
Devroey: "Een goede dokter, dat is voor iedereen anders. Elke patiënt heeft eigen noden. Zoek dus een dokter die bij jou past, waar jij je goed bij voelt. Ga bij één dokter, of toch op zijn minst steeds bij dezelfde praktijk. Op die manier moet je niet elke keer al je persoonlijke informatie herhalen."
Geef je volledige achtergrond
Devroey: "Een goede arts begint het allereerste consult met een uitgebreid gesprek over de reden van je bezoek en je medische voorgeschiedenis, en vult je dossier stelselmatig aan. Die achtergrond is cruciaal om juiste diagnoses te stellen. Vertel je arts dus over reeds doorgemaakte ziektes en huidige ziektes, allergieën, medicatie, heelkundige ingrepen, preventieve onderzoeken, vaccinaties, en eventuele erfelijke ziektes."
"Meld ook eventuele veranderingen. Is er een nieuwe kankerdiagnose in de familie? Laat dit dan weten bij je volgende bezoek. Tot slot zijn er een aantal belangrijke zaken die niet strikt medisch zijn: je werk, je gezinssituatie, of je drinkt, rookt of drugs neemt, ... Ook dit is nuttige informatie voor je arts."
Presenteer je probleem zo coherent mogelijk
Devroey: "Focus op je hoofdsymptoom en eventueel verwante symptomen. Combineer geen problemen die geen verband houden, of je maakt het je arts onmogelijk om beide problemen afdoende aan te pakken binnen de beschikbare tijd. Zo is het bijvoorbeeld wel nuttig om pijn op de borst en kortademigheid samen te vermelden, maar voor pijn op de borst en een ingegroeide teennagel maak je beter twee aparte afspraken."
"Hou tijdens je verhaal de chronologie voor ogen: wanneer is je probleem begonnen en hoe, hoe is de situatie geëvolueerd, heb je er ooit eerder last van gehad en hoe is het toen aangepakt, en wat heb je zelf al ondernomen om het probleem op te lossen? Heb je zelf medicatie genomen of een andere behandeling gezocht, dan is het cruciaal dat je arts dat weet."
Overdrijf niet, verdoezel niet
Devroey: "Ik zie vaker dat patiënten hun symptomen onderschatten of verbergen, dan dat ze ze overdrijven. Ze willen niet afwezig zijn op het werk, hebben schrik om hun job te verliezen of een promotie mis te lopen, of zien op tegen het werk dat ze later zullen moeten inhalen. Maar als het verhaal niet klopt, als de klachten en het onderzoek niet overeenstemmen, moeten we als arts opnieuw aftoetsen met de patiënt. Bespaar ons dus allebei tijd en moeite, en wees eerlijk."
Google gerust, maar niet te veel
Devroey: "Wat Google betreft, pleit ik voor de gulden middenweg. Enige geletterdheid over gezondheidszaken maakt ons werk makkelijker, maar evengoed kost het veel tijd om theorieën te ontkrachten van patiënten die eerst bij Dokter Google te rade zijn gegaan. Het is des mensen om informatie op te zoeken over je gezondheid, maar gebruik daarvoor niet eender welke website. Ga altijd na of je bronnen wetenschappelijk correct en gefactcheckt zijn, en overdrijf niet in je opzoekwerk."
Spreek je verwachtingen uit
Devroey: "Je arts kan je enkel helpen als ie weet wat je van hem of haar verwacht. Wil je eerder gerustgesteld worden, of wil je dat hij of zij een batterij onderzoeken voor je aanvraagt? Ben je het niet eens met de voorgestelde behandeling, dan kun je dat beter meteen aangeven. Het heeft geen nut dat een arts je medicatie of een dieet voorschrijft, als je toch niet van plan bent om mee te werken."
Een tweede opinie kost je veel tijd
Devroey: “Wie op eigen houtje met zijn probleem naar een andere arts trekt, dwingt die arts om van nul te herbeginnen. De nieuwe arts zal immers eerst veel informatie moeten vergaren en onderzoeken opnieuw laten doen, wat een zaak is van lange adem. Je verliest dus mogelijk veel kostbare tijd, en het duurt des te langer voor je de juiste behandeling kunt starten."
"Het kan natuurlijk wel dat je arts zelf een tweede opinie voorstelt. In dat geval zal hij je dossier meesturen, zodat de andere arts kan voortbouwen op het werk dat al verricht is. Wil je per se zelf een tweede opinie, vertel dat dan eerlijk aan je arts zodat die alle relevante informatie kan doorsturen.”
Noteer wat je dreigt te vergeten
Devroey: "Het kan een goed idee zijn om een lijstje mee te nemen, zodat je zeker niets vergeet. Blijf wel bij de kern van de zaak, en geef het lijstje bij voorkeur aan je arts bij aanvang van je afspraak. Beperk ook je notities tijdens je afspraak tot de noodzakelijke dingen, zoals moeilijke termen, namen van specialisten of aspecten van je dieet of behandelplan. Pen niet het hele gesprek neer. Je kunt eventueel ook aan je arts vragen om bepaalde zaken op papier te zetten of een vertrouwenspersoon meevragen naar de afspraak."