Nieuws

Dure middeltjes werken niet tegen herpes

03 november 2022

Alle mooie beloftes in hun reclames ten spijt doen dure middeltjes zoals Zovirax, Compeed, Herpatch Serum en Urgo Filmogel je koortslip niet sneller genezen. Ze doen niet meer of minder dan de klassieke aciclovir-zalf, die zelf slechts beperkt nut heeft.

Compeed Koortsblaasjes, Herpatch Serum, Urgo Filmogel Koortslip, ... Allemaal middeltjes tegen koortsblazen die vrij te koop zijn in de apotheek of drogisterij. Eén voor één beloven ze je sneller te verlossen van je koortsblaas, de pijn te verlichten of zelfs om de blaas minder besmettelijk te maken door er een barrière over te leggen.

Mooie beloftes, maar er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs voor, en deze producten zijn vaak duur. Je zult je tijd met je ongenode gast nog steeds moeten uitzitten.

Hoe verzorg je een koortsblaas?

Hooguit 12 à 24 uur gewonnen

Omdat koortsblazen doorgaans mild en van korte duur zijn, moeten ze niet per se worden behandeld. Bij wie een gezond immuniteitssysteem heeft, verdwijnt een koortslip na één à twee weken spontaan, zonder littekens of andere blijvende gevolgen. Hou de blaasjes in de tussentijd schoon, en blijf er zoveel mogelijk af.

Heb je er toch veel last van, dan kun je bij de apotheker een zalf halen, bv. aciclovir, die je elke twee à vier uur aanbrengt. Het is belangrijk om dat te doen zodra je tintelingen of een branderig gevoel krijgt, maar verwacht geen wonderen: zelfs als je er tijdig bij bent, zal de koortsblaas hooguit 12 à 24 uur sneller genezen. De crème krijgt in onze databank dan ook de evaluatie "beperkt nut".

Duur, maar niet beter 

 

Reclame voor Compeed & co doen uitschijnen dat zij meer kunnen, maar daar is niets van aan. In studies doen ze het niet beter (of sneller) dan aciclovir-zalf. Het bekende Zovirax is overigens niet meer dan een duurdere merkversie van deze zalf. Al deze middeltjes krijgen daardoor eveneens de evaluatie "beperkt nut" in onze databank.

Geen alcohol of tandpasta

Ook huis- en tuinmiddeltjes zoals alcohol of tandpasta bieden geen soelaas. Niet alleen hebben ze geen bewezen nut, alcohol kan de genezing van de koortsblaas juist vertragen.

Pas ook op met ijs. Ijsblokjes kunnen de pijn even verlichten, maar ze versnellen de genezing niet en kunnen de slijmvliezen van je lip beschadigen.