Nieuws

Hoe nuttig zijn acne patches?

29 augustus 2023

In een wereld vol skincare routine video’s en schoonheids guru's worden de acne patches af en toe in zo'n filmpjes vermeld. Deze patches worden bij sommige als dé oplossing gezien. Maar zijn deze stickers een gamechanger of een nieuw product dat zijn beloftes niet kan waarmaken? Ontdek het hier.

Wat zijn acne patches en hoe werken ze?

Acne patches, ook wel pimple patches, pimple stickers, acne pleisters, acne stickers of zit stickers genoemd, zijn kleine, meestal ronde pleisters die zouden helpen tegen acne. Deze zijn vaak doorschijnend, maar worden tegenwoordig ook verkocht in opvallende kleuren om de taboe over acne te doorbreken. 

Soorten acne patches en hun werkingsmechanismen

  • De meest gebruikte en verkochte variant zijn de hydrocolloid patches. Ze zijn opgebouwd uit twee lagen: in de onderste laag vind je hydrocolloid. Dat is een wateroplosbare stof die helpt om vloeistoffen stroperig te maken. Deze stof gaat zoveel mogelijk vocht absorberen uit je huid en wordt vaak gebruikt in verbanden en zalven, zoals Flamigel. De bovenste laag is een waterdicht plastic laagje: Dat moet voorkomen dat de huid uitdroogt. Als je een puist hebt uitgeduwd, wat overigens ten zeerste afgeraden is, dan is deze ‘open’. In dat geval kunnen patches een optie zijn om het vocht te absorberen en de huid te beschermen tegen infecties van buitenaf. Maar deze patch gaat je niet kunnen helpen bij je ‘gesloten’ puisten, verstopte poriën, mee-eters of cystische acne waar de puisten dieper zijn. Hou er ook rekening mee dat ze niet preventief werken om acne te voorkomen.
  • Bij treatment patches en microdarts hangt het effect bovendien nauw samen met de werkzame stof die de batch bevat. Je kunt er stoffen zoals salicylzuur, theeboom olie, Thuja occidentalis extract of nicotinamide in terugvinden. Het is echter niet overtuigend bewezen dat deze helpen bij het behandelen van milde tot matige acne. Meer bewijs is er voor benzoylperoxide. Dit is een stof die de bovenste laag van dode huidcellen helpt te verwijderen en zo verstopte poriën weer vrij kan maken en meeëters kan bestrijden. Bovendien doodt het ook bacteriën die betrokken zijn bij het ontstaan van acne en onderdrukt overmatige talgproductie.
  • De microdarts stickers, ook wel microneedle patches genoemd, zijn dus een variant van de treatment patches. Door de aanwezigheid van de micronaaldjes in deze soort acne patches kunnen de werkzame stoffen zich dieper in je huid zetten en daar ook langer inwerken. Zowel treatment als microneedle patches worden eerder gebruikt op ‘gesloten’ puisten

Werken acne patches echt?

Er bestaat nog geen overtuigend bewijs dat acne patches beter werken dan simpele pleisters. Je kan wel een aantal klinische studies terugvinden die het positief effect van acne patches suggereren bij milde tot matige acne. Echter zijn deze studies van lage kwaliteit, zo zijn er geregeld te weinig deelnemers of is er geen controlegroep voorzien. 

Zijn acne patches hun prijs dan wel waard? Het enige wat ze echt bijdragen is dat je je puisten niet kan openkrabben of uitduwen. Wat een goede zaak is om ontstekingen, wondjes en littekenvorming te vermijden, maar dat kan je natuurlijk ook met gewone pleisters. 

Klopt de reclame voor Microdarts vlekkenverwijderaar?

Volgens de reclame voor Microdarts vlekkenverwijderaar zouden deze acne patches een pijnloze en permanente manier zijn voor een heleboel huidaandoeningen, zoals moeder- en ouderdomsvlekken, verstopte poriën en (steel)wratten. Voor een doos van 144 patches betaal je 36,97 euro zonder verzendingskosten. Wat is het probleem met deze reclame:

1. In deze advertentie is het niet duidelijk om welke sticker het gaat, omdat de tekst en de afbeelding compleet tegenstrijdig zijn. De tekst vertelt ons dat het over microdarts stickers gaat met Thuja occidentalis uittreksel en theeboomolie, terwijl de afbeelding hydrocolloid patches weergeeft. In de tekst wordt er gesproken van een effect na 10 of 14 dagen, terwijl in de afbeelding 6 tot 8 uur en 3 dagen wordt vermeld.

2. Uiteindelijk maakt het niet uit om welke patches het gaat. Voor geen enkele soort is het klinisch bewezen dat zo'n patch echt een effect heeft op je puisten, verstopte poriën, moedervlekken, ouderdomsvlekken en (steel)wratten. Er bestaan wel studies die aantonen dat patches tegen milde tot matige acne kunnen werken. Maar deze zijn vaak van onvoldoende kwaliteit.

3. Je kan dit product terugvinden op de website ‘Helennia’, maar we vinden nergens een adres van de persoon of firma die achter deze website zit.

Wij raden daarom af om dit product te kopen. 

Tips voor het gebruik van acne patches

Overweeg je toch om zo'n patches te gebruiken, houd dan rekening met onze tips:

  • Gebruik acne patches voor het slapengaan. Zo krijgen de stickers voldoende de tijd om hun werk te verrichten en haal je het maximum uit je pleisters. Zo vermijd je ook naar buiten te moeten gaan met je gezicht vol pleisters.
  • Was je gezicht altijd goed vóór het aanbrengen van je patch. Vooral als je net een puist open hebt gekrabd. Zo voorkom je dat bacteriën afgesloten zitten onder de pleister.
  • Controleer dat je gezicht goed afgedroogd is voor het aanbrengen van je patch. Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar is erg belangrijk omdat je pleister anders niet goed blijft kleven.

Zelf acne behandelen vs. professionele hulp zoeken

Probeer hevige acne nooit zelf op te lossen. Bij kleine puistjes of milde acne, kunnen patches in het beste geval voor wat verlichting zorgen door te zorgen dat je van het puistje afblijft, maar als je echt te kampen hebt met een ernstigere vorm van acne vraag je beter om professionele hulp. Maak in dat geval een afspraak bij je huisarts of dermatoloog om op zoek te gaan naar een oplossing van lange termijn voor jouw probleem. Die kan nagaan wat het beste is voor jouw type huid (of aandoening) aan de hand van zijn expertise en je medische voorgeschiedenis.

Ontdek ons artikel over acne

Wat zijn de risico’s van acne patches?

Bij een gevoelige huid is het beter om de acne patches te laten voor wat ze zijn. Zoals op elke pleister, vind je op de patches ook lijm terug. Deze kan voor irritaties zorgen of een allergische reactie. Daarnaast kunnen treatment patches met werkzame stoffen als salicylzuur of theeboomolie een gevoelige huid irriteren.

Conclusie: zijn acne patches de moeite waard?

Acne patches kunnen een beschermend effect hebben. Op korte termijn kunnen ze dus een hulpmiddel zijn bij milde, matige acne en open puisten (enkel hydrocolloid patches), maar weet dat ze niet meer doen dan simpele pleisters. Bij meer ernstige vormen van acne is het hoe dan ook aanbevolen je te laten begeleiden door je huisarts of dermatoloog.