Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Tractie voor rugpijn?

01 oktober 2016
raad

01 oktober 2016
Mijnheer B. heeft reclame gekregen voor de Nubax, een toestel dat rugpijn zou verlichten. Hij vraagt zich af of dat betrouwbaar is.

De Nubax is een toestel waarmee men oefeningen zou kunnen doen, specifiek om de wervelkolom te rekken. Door de decompressie zou de rugpijn verminderen.

Deze zogenaamde tractietechniek is al langer bekend. Met de Nubax zouden ruglijders zelf hun wervelkolom kunnen rekken bij hen thuis, in plaats van met gesofisticeerde apparatuur zoals bij een kinesist. Volgens de reclame “bevestigt onderzoek dat deze behandelingswijze succesvoller is dan alle andere rugbehandelingen”.

In werkelijkheid lijkt het er echter meer op dat tractie geen nut heeft en dat de techniek lage rugpijn niet blijvend verhelpt. Op basis van onderzoek besluit de Cochrane Collaboration, een onafhankelijke kritische organisatie, dat tractie als enige behandeling van lage rugpijn waarschijnlijk niet doeltreffend is. De “European guidelines for the management of acute nonspecific low back pain” raden deze techniek zelfs ronduit af!

Omtrent het Nubax-toestel is er maar één enkele studie te vinden. Die is trouwens nooit in een gerenommeerd medisch tijdschrift gepubliceerd. Bovendien is ze niet integraal beschikbaar om ze te kunnen beoordelen. Hoe dan ook onderzoekt deze studie enkel de effecten van dit toestel in combinatie met een behandeling door een kinesist en niet die van de Nubax als enige behandeling. Het is dus helemaal niet bewezen dat het Nubax-toestel op zich nut heeft. Ons lijkt het de stevige prijs van € 350 dan ook niet waard.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2