Nieuws

Ziekenhuizen online vergelijken, wij zetten de eerste stap

25 juni 2014
vergelijken

Maar liefst 36 300 consumenten ondertekenden onze petitie voor een website om de kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken. Wij geven nu zelf de aanzet, en presenteren u onze onlinemodule waarin we de inspectieverslagen van 94 Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen samenvatten.

Wilt u weten hoe uw ziekenhuis scoorde in de inspecties?

Bij de keuze van een ziekenhuis staat er heel wat op het spel. Iedereen wil vanzelfsprekend zorg van een zo goed mogelijke kwaliteit. Cijfers tonen evenwel aan dat de kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen groot zijn. Wij strijden al lang voor transparantie op dit vlak en brengen nu zelf de inspectieresultaten van de ziekenhuizen tot bij u via onze handige module.

De Vlaamse overheid inspecteert

De Vlaamse overheid is verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van zorg en inspecteert elk jaar – onaangekondigd – de ziekenhuizen. Elk jaar is een ander "zorgtraject" aan de beurt, het afgelopen jaar was dat het chirurgisch zorgtraject. De inspecteurs bezochten het operatiekwartier, de ontwaakkamer, de chirurgische verpleegafdelingen en de sterilisatie-afdeling.

Wij bundelen de resultaten van deze inspectie en geven in onze module ook een evaluatie per ziekenhuis, op basis van een selectie van negen thema's. Aan de hand van statistische berekeningen deelden we de ziekenhuizen onder in drie groepen: een groep die het beter doet dan gemiddeld, een groep die gemiddeld scoort, en een groep die het slechter doet.

Rode knipperlichten

Een aantal inbreuken betekent een dermate groot risico voor de patiënt, dat de overheid bepaalde dat in die gevallen een tweede inspectie nodig was. Het ziekenhuis krijgt voor deze tekortkomingen ("rode knipperlichten") minstens drie maanden de tijd om zich in orde te stellen. Na deze periode controleert de inspectiedienst – opnieuw zonder aankondiging – of het ziekenhuis de knelpunten heeft weggewerkt. Ook de tweede inspectieronde is ondertussen afgerond.

Waar blijven Wallonië en Brussel?

Vlaanderen is op de goede weg. Het nieuwe inspectiemodel geeft een beter beeld van de dagelijkse realiteit op de werkvloer en de gestandaardiseerde aanpak maakt vergelijkingen mogelijk. Ook de overheid wil trouwens gaan voor transparantie. Jammer genoeg bestaat er voor de Franstalige ziekenhuizen nog geen gelijkaardig inspectiemodel. Daar maken de toekomstige Waalse en Brusselse overheden en ziekenhuizen dus beter dringend werk van!