Nieuws

Onze slaapambassadrice gereviewd: "Slapen is geen rock-’n-roll"

02 april 2021

“Het is nogal saai wat ik allemaal zeg, maar slapen is nu eenmaal geen rock-’n-roll. Het is allemaal regelmaat en routine,” vertelt onze slaapambassadrice Anna Van den Dooren in onze Facebook Live van 29 maart. Dat doet ze een uur lang op een allesbehalve saaie manier samen met onze host Simon November en Facebook Live volgers.

Met duidelijke adviezen als “De slaapkamer is om te slapen en te vrijen. That’s it. Niet om tv te kijken, niet om op schermen te zitten, …” en “Drink zeker geen koffie na 17 uur. Als je gevoelig bent voor cafeïne, vermijd je dit best al in de namiddag” wijst Van den Dooren jou de weg naar een betere nachtrust. 

“Slapen is geen rock-’n-roll. Het is allemaal regelmaat en routine.”



“De slaapkamer is om te slapen en te vrijen. That’s it. Niet om tv te kijken, niet om op schermen te zitten, …”



“Weet je hoe lang het duurt voor het effect van een halve koffie is uitgewerkt? Vijf uur! EN het duurt langer als je meer koffie drinkt en als je ouder bent. Drink dan ook zeker geen koffie na 17 uur.”



Anna Van den Dooren, gezondheidsexperte bij Test Aankoop, is op missie: ‘Mensen beter leren slapen’. Ze heeft daarom samen met het team van Test Gezond meer dan 100 vragen verzameld en beantwoord over slapen. “De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schuift drie belangrijke zaken naar voren die de gezondheid bevorderen: gezond eten, genoeg bewegen en de belangrijkste – wat mij betreft toch – goed slapen,” legt Anna uit in onze Facebook Live. En ze voegt eraan toe: “Beter slapen kan je leren”.

De dag bepaalt de nacht

Om beter te leren slapen, moet je eerst weten hoe slapen in mekaar zit, vindt Anna. Er zijn vier fasen die samen ongeveer 1,5 uur tot 2 uur duren en die tijdens je slaap verschillende keren passeren: “Eerst val je in slaap en zit je ergens tussen wakker zijn en slapen in. Een zalig gevoel, vind ik. Als je langzaam wegzakt. Dat duurt niet lang en voor je het weet, zit je in de tweede fase: je spieren ontspannen en je lichaam en geest komen tot rust. De poort in je hersenen gaat toe. In de derde fase val je in een diepe slaap, hét moment voor je lichaam en geest om ‘te herstellen’ van de dag waarna je in de vierde fase komt en the magic begins. Lichamelijk lig je helemaal stil maar je brein is volop actief, creatief en legt linken dat het anders niet zou leggen”. 

Slaapdagboek

Die cyclus in vier fasen is altijd en bij iedereen hetzelfde, maar loopt niet noodzakelijk bij iedereen even goed. Dat is omdat stress en slaap verbonden zijn als man en vrouw. “De belangrijkste reden is dat we in onze maatschappij te veel prikkels krijgen overdag. De poort tussen dag en nacht in je hersenen blijft openstaan of op een kier. Als je slaapproblemen hebt, is het dus belangrijk eerst te kijken wat er overdag allemaal gebeurt en wat je allemaal doet. Gebruik daarvoor een slaapdagboek.” Zo’n slaapdagboek kan je trouwens vinden in onze e-book.

Schaapjes tellen

Zelf is Anna iemand die veel slaap nodig heeft.

“Kortslapers hebben een voordeel in onze maatschappij. Ze hebben meer tijd om te werken en aan activiteiten mee te doen. Denk maar aan Napoleon, die had naar verluidt amper slaap nodig. Ik ben minder gezegend en heb veel slaap nodig. Maar Einstein ook, dus …”



Ze slaapt ook makkelijk in. Niet door schaapjes te tellen. “Schaapjes tellen is te actief. Als je wil inslapen, ga dan in je hoofd naar een plek waar je graag was of bent. Zelf hou ik van de bergen, ik moet er maar even aan denken als ik wil slapen en ik ben vertrokken.” 

Mythes kunnen geen kwaad

Niet iedereen heeft zo’n bergen als onze slaapambassadrice. Een op drie mensen kampt met slaapproblemen met mogelijk ernstige gevolgen voor hun gezondheid. De belangrijkste boodschap van onze slaapambassadrice Anna Van den Dooren in onze Facebook Live was dan ook om slaapproblemen serieus te nemen en professionele hulp te zoeken als je het zelf niet opgelost krijgt. Een dag- en nachtboek bijhouden is een eerste stap maar ook alle andere mogelijke oplossingen moet je uitproberen. Ook als het hele of halve mythes zijn. Zo kreeg Anna in de Facebook Live vragen over de uren voor en na middernacht en of die dubbel tellen (nee), of het waar is dat je beter in stukjes dan in een ruk doorslaapt (het maakt niet uit), dat middagdutjes slecht voor je zijn (nee, maar doe ze wel voor 15 uur). “Ik vind dat je alles moet proberen als je slecht slaapt, sommige dingen werken wel of niet voor mensen. Slapen mensen beter als ze in een noord-zuid richting liggen in plaats van in een oost-west richting? Geen idee, maar als het voor hen helpt hun bed te verplaatsen, zeker doen dan. Doet de kleur van je slaapkamer ertoe? Dat kan. Maar als het donker is in je kamer, maakt dat niet veel uit. En toch. Onderschat het placebo-effect niet, zelfs als het niet echt werkt, kan het wel voor jou werken als jij erin gelooft.” 

No-brainers

Voor Anna zijn er wel een aantal no-brainers: “Pas op met medicatie en vermijd cannabispreparaten. Gebruik geen schermen of tv in je slaapkamer. De slaapkamer dient om te vrijen en te slapen, that’s it. Drink geen koffie na 17 uur want weet je hoe lang het duurt voor het effect van een halve koffie is uitgewerkt? Vijf uur! EN het duurt langer als je meer koffie drinkt en als je ouder bent. Drink dan ook zeker geen koffie na 17 uur.” En toen was ze nog niet begonnen over alcohol en voeding en het effect daarvan op je slaap. 

Meer vragen en antwoorden van en voor Anna over beter slapen vind je op onze SleepGuide.

Naar onze SleepGuide