Nieuws

Menig Belg verwart fabels met feiten. En jij?

26 januari 2021

Zelfs wie vindt dat hij alles over gezondheid en voeding weet, slaat de bal vaak mis. Minder dan de helft van de respondenten behaalde meer dan 7 op 10 op onze test. Hechten we te veel vertrouwen aan de bronnen die we gebruiken? Of zoeken we onze informatie op de verkeerde plekken?

Al jaar en dag worden we overspoeld door gezondheids- en voedingsnieuws, maar nooit waren zo’n nieuwsberichten zo actueel als tijdens de coronacrisis. Zelfverklaarde goeroes stuurden met de regelmaat van de klok dé remedie tegen het coronavirus de wereld in. Niet verwonderlijk dus dat je soms niet meer weet wat je nu mag geloven en wat niet.

Fake news kan schadelijk zijn

Vertrouwen hechten aan de verkeerde informatie kan echter schadelijke gevolgen hebben. Wij legden daarom 18 courante stellingen voor aan meer dan 1 000 landgenoten. De resultaten waren bedroevend. Ongeveer de helft kon de fabels niet van de feiten onderscheiden.

Maar welke bronnen kun je dan vertrouwen en welke niet. Zit je met een voedings- of gezondheidsgerelateerde vraag, klop dan liefst even aan bij een voedingsdeskundige of een zorgverlener zoals je huisarts, apotheker of specialist wanneer je betrouwbaar advies wil.

Argwaan voor sociale media en dokter Google

Aan berichten die via sociale media worden verspreid, hecht je doorgaans best niet te veel vertrouwen. Heel wat fabeltjes over voeding en gezondheid worden via die weg de wereld ingestuurd. Al hangt de betrouwbaarheid natuurlijk vooral af van de bron achter het profiel.

De helft van de Belgen neemt ook soms zijn toevlucht tot dokter Google. Om fake van echt nieuws te onderscheiden op het net, controleer je best altijd welke wetenschapper, arts of expert aan het woord wordt gelaten. Ga even na of deze verbonden is met een universiteit of een betrouwbare instantie, of hij al meerdere onderzoeken verricht in dit domein en of hij zich niet gewoon voordoet als expert ter zake. Een verwijzing naar een studie is zeker een meerwaarde, maar biedt geen garanties dat de informatie ook waar is. Eén studie volstaat niet om een claim hard te maken en geregeld worden resultaten uit hun context getrokken. Meer tips over hoe je fabels van feiten kunt onderscheiden vind je in ons dossier.

Naar het dossier