Antwoord van expert

Sigaretten zonder teer?

01 juni 2017
raad

Mevrouw F. heeft gemerkt dat het gehalte aan teer, nicotine en koolstofmonoxide niet meer op sigarettenpakjes staat. Ze vraagt zich af waarom niet.

Mevrouw F. heeft gemerkt dat het gehalte aan teer, nicotine en koolstofmonoxide niet meer op sigarettenpakjes staat. Ze vraagt zich af waarom niet.

Vroeger waren er ook sigaretten met de vermelding “light” op het pakje. Die gaven minder teer af, tenminste als ze met een apparaat werden getest. Sinds enkele jaren is die claim echter verboden, omdat sommige mensen “lightsigaretten” kochten in de veronderstelling dat die minder schadelijk waren. Het resultaat was echter dat ze vaker en/of dieper inhaleerden, wat het eventuele “voordeel” tenietdeed. Om diezelfde reden is ook de hoeveelheid teer, nicotine en koolstofmonoxide die een sigaret afgeeft, recentelijk van de verpakking gehaald.

In 2016 is op Europees niveau beslist om deze vermelding te schrappen en te vervangen door: “Tabaksrook bevat meer dan 70 kankerverwekkende stoffen”. De vermelding van het gehalte van die stoffen kon namelijk onterecht de indruk wekken dat sommige sigaretten minder schadelijk zijn dan andere. En dat is natuurlijk geen goede motivatie om te stoppen met roken.

Heb je twijfels bij de waarheid van bepaalde informatie op het internet of in de pers? Stel je je vragen bij een bepaald geneesmiddel of voedingsproduct? Of heb je een vraag waar je je arts liever niet mee lastig valt? 

Aarzel niet om ons te contacteren via dit formulier of via onze gezondheidslijn op 02 542 33 94.

Naar het formulier