Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Is perineummassage zinvol?

12 maart 2018

12 maart 2018
Masseren zou de weefsels elastischer maken en zodoende de kans op inscheuring verkleinen. 

Mevrouw W. is zwanger. Een vroedvrouw heeft haar aangeraden om haar perineum met olie te masseren om de kans op inscheuring tijdens de bevalling te verkleinen. Helpt dat echt?

De kans dat het perineum inscheurt, is het grootst bij een eerste bevalling. Zo’n inscheuring kan soms ernstig zijn. Masseren zou de weefsels elastischer maken en zodoende de kans op inscheuring verkleinen. Maar klopt dat wel?

Uit een beperkt aantal studies blijkt dat door het perineum tegen het einde van de zwangerschap één of twee keer per week te masseren, het risico op inscheuringen die hechtingen achteraf noodzaken, ietwat vermindert. Er wordt met massage blijkbaar ook wat minder geknipt (preventieve insnijding als men voor inscheuring vreest).

Dit alles althans bij een eerste zwangerschap. Bij vrouwen die al een kind hebben gebaard, is er op dat vlak zo te zien geen effect meer. Wel zou er minder pijn zijn tijdens de eerste weken na de bevalling.

Het perineum masseren lijkt dus inderdaad wat nut te hebben, zij het beperkt.

 

Heb je een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die je volgt of een onderzoek dat je moet ondergaan?

Contacteer ons

Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2