Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Fasciatherapie en chronische pijn

01 december 2014
raad

01 december 2014
Mevrouw D. lijdt aan chronische pijn, meer bepaald fibromyalgie. Ten einde raad overweegt ze fasciatherapie, een behandeling die een vriend haar heeft aanbevolen. Ze vraagt of wij dat onderwerp al hebben behandeld.

Wij hebben het nog nooit gehad over fasciatherapie. Het gaat om een manuele therapie die in de jaren 80 werd ontwikkeld door kinesitherapeut en osteopaat Danis Bois. De fasciae zijn weefsels die als membranen alle lichaamselementen omhullen (spieren, botten, aders, hart, longen …) en een netwerk vormen. De methode van Danis Bois gaat ervan uit dat de fasciae alle lichaamsfuncties ondersteunen. Ontstaan er spanningen in de fasciae, dan zou dit het gehele lichaam uit balans brengen en de kans op allerlei aandoeningen vergroten.

Fasciatherapeuten beweren dat ze het evenwicht in het lichaam kunnen behouden, herstellen of verbeteren. Dat doen ze door de patiënt zogezegd "in zijn totaliteit" te benaderen. De fasciae zouden worden geanimeerd door een niet-zichtbare interne beweging, bron van vitaliteit. De therapeut legt zijn handen op het lichaam om naar die zogenaamde beweging te "luisteren". Op basis van de informatie die hij opvangt, zou hij de vitaliteit van de weefsels kunnen beoordelen en blokkades en letsels in het fasciale systeem kunnen opsporen.

Het doel van de behandeling is de "natuurlijke beweging te herstellen" door lichte drukbewegingen, om de zelfgenezende kracht te stimuleren. Fasciatherapie zou volgens de aanhangers helpen bij reuma, lumbago, artrose, verstuikingen, peesontstekingen, ischias, migraine, oorsuizen, spijsverteringsproblemen, gynaecologische problemen, bronchitis, astma, hyperactiviteit bij kinderen, fibromyalgie en nog een hele resem andere lichamelijke en mentale klachten.

Volgens de tegenstanders is het echter pseudogeneeskunde, die niet op een realistische grondslag maar op een esoterisch concept is gebaseerd. Hoe het ook zij, feit is dat er geen overtuigende bewijzen zijn voor de doeltreffendheid van deze behandeling tegen welke klachten dan ook. Bij ons weten bestaat er ook geen enkele studie die ook maar enig effect op chronische pijn aantoont. Dat fasciatherapie aan bepaalde universiteiten wordt onderwezen, verandert niets aan de zaak.

Hebt u een vraag over de prijs of het gebruik van een geneesmiddel, de behandeling die u volgt of een onderzoek dat u moet ondergaan?

Contacteer ons!


Afdrukken Versturen via e-mail
Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2