Nieuws

Vaste shampoos: onze testers zijn fan

25 april 2022

Vier op de vijf testers zouden de Beste van de Test en onze Beste Koop zelf opnieuw aankopen. Opvallend, aangezien vaste shampoos toch nog nieuw en redelijk onbekend zijn. Niet alleen zijn ze milieuvriendelijk, ze zijn ook makkelijk in gebruik.

Vaste shampoos zijn een milieuvriendelijk alternatief voor gewone, vloeibare shampoo. Ze zijn relatief nieuw op de markt en zien er net zo uit als een blokje handzeep. Wij testten er 13, die zowel in het labo als bij onze testers onder de douche wisten te overtuigen. Enkel de etiketten van sommige producten lieten te wensen over, wellicht omdat het om een nieuw product gaat. Hopelijk zien we hier snel beterschap.

Welke shampoo scoorde het best?

Testers waren overtuigd

Elke shampoo werd drie weken lang blind getest door 22 consumenten, zowel vrouwen als mannen. De testers vonden ze erg makkelijk in gebruik, met een duidelijke voorkeur voor de rondere blokjes, die net iets beter in de hand liggen.

Het grote verschil zat in het resultaat op de haren: zachtheid, volume, glans, ontwarring, ... Alle producten scoorden redelijk tot goed, slechts eentje deed het zeer goed. Vooral op het vlak van ontwarring en volume stelden de vaste shampoos teleur.

Desondanks zouden heel wat consumenten zo'n vaste shampoo kopen. Meer dan vier op de vijf testers zouden onze Beste van de Test en Beste Koop zelf opnieuw kopen.

Ingrediënten zijn oké, etiketten niet

De etiketten zijn duidelijk slechter dan bij andere cosmetica. Drie van de 13 shampoos zijn wettelijk niet in orde. De info op hun verpakkking staat er enkel in het Frans op en niet in het Nederlands, terwijl dat wel verplicht is als het in heel België verkocht wordt. Zes andere shampoos hebben dan weer "zonder"-claims (zonder sulfaten, siliconen enz), hoewel die al enkele jaren verboden zijn.

Geen enkel product bevat schadelijke of onveilige ingrediënten. De meesten bevatten wel parfum, enkel het product van Lamazuna niet (maar wel vijf allergene geurstoffen). Vijf shampoos bevatten geen allergenen, wat belangrijk is voor mensen met een mogelijke allergie.
 
Gemiddeld kosten zulke vaste shampoos maar liefst € 119 per kilo, omgerekend € 0,162 per wasbeurt. Dat is behoorlijk duur, maar daarvoor krijg je dan wel een milieuvriendelijk product. De duurste zijn de exemplaren uit speciaalzaken zoals Lush en L'Occitane en Provence, maar ook bekende (huis)merken uit drogisterijen en supermarkten hebben ze ondertussen in hun gamma, tegen zachtere prijzen. Sowieso blijven ze in de meeste gevallen wel duurder per wasbeurt dan vloeibare shampoos.
 

Laat goed drogen

Zo gebruik je een vaste shampoo:

  1. Maak je haar en de shampoo goed nat.
  2. Wrijf het blokje tussen je handen om schuim te creëren. Of wrijf het rechtstreeks over je haar, van de wortels tot de puntjes.
  3. Masseer het schuim door je haar en was je haren zoals gewoonlijk.
  4. Spoel de shampoo zorgvuldig uit. 
  5. Zorg dat het blokje goed kan drogen tussen de douchebeurten door. Bewaar het op een zeephouder of -rooster, of in een apart doosje in de douche.