Nieuws

Hydrateren douchegels even goed als ze op hun verpakking beweren?

24 juli 2023
zeep

Met een douchegel kun je je extra schoon maken, maar het kan ook de beschermende hydrolipidelaag van je huid verwijderen. Met een droge huid tot gevolg. Daarom hebben we 15 hydraterende doucheproducten getest. Vier douchegels scoren ondermaats.

Welke ingrediënten veroorzaken de uitdroging?

Bovenop de huid ligt een beschermende hydrolipidenlaag. Dat laagje beschermt de huid tegen uitdroging, irritatie en schadelijke invloeden, zoals bacteriën, virussen en chemische stoffen. Ze zorgt ook voor de hydratatie en de soepelheid van de huid.

In doucheproducten zitten oppervlakte-actieve stoffen die helpen bij het verwijderen van vuil, olie en onzuiverheden van de huid. Maar die kunnen dus ook de hydrolipidenlaag aantasten. Daarnaast zitten er ook geurstoffen en bewaarmiddelen in. Een gevoelige huid kan daar op reageren.

Welke producten drogen je huid uit?

Vaak vermelden fabrikanten van doucheproducten op hun verpakking dat ze hydraterend of voedend werken. Maar klopt dat ook? We hebben 15 hydraterende douchegels getest of douchegels met een “voedende” of “hydraterende” claim op de verpakking. Dat deden we met 20 proefpersonen om te onderzoeken of ze de huid uitdrogen en dus dehydrateren. 

Uit de test bleek dat vier van de vijftien producten je huid dehydrateren, terwijl ze op hun verpakking ten onrechte vermelden dat ze een hydraterend of voedend effect hebben. Het gaat om deze douchegels:

 • BIODERMA Atoderm ultra-nourishing shower cream
 • HEMA Shower gel almond
 • CIEN (LIDL) Nourishing body wash almond oil
 • EUCERIN PH5 waslotion

Welke doucheproducten zijn goed voor de huid?

De bar Biome Protect van Sanex is de Beste van de Test en scoort niet alleen goed door een geringe dehydratatie, maar ook op bijvoorbeeld gebruik en milieu. Die kost € 4,67€ voor 100 g. 

Aldi Expert + van Biocura (binnenkort Lacura) is onze Beste Koop en kost € 2,16 voor. Een douchegel hoeft dus niet duur te zijn om goed te zijn voor je huid. Ook dit product zorgt voor weinig uitdroging van de huid.

Over het algemeen scoren de showerbars goed op de dehydratatietest.

Deze producten krijgen de beste score op dehydratatie, ze drogen je huid dus niet uit.

 • SANEX Biome Protect - Solid doucheverzorging
 • FOAMIE Shower body bar coconut & cacao butter
 • LA ROCHE-POSAY Lipikar shower gel
 • WONDR Shower bar apricot- sensitive
 • KLORANE Gel douche nutritif au Cupuaçu bio
 • DOVE Deeply nourishing
 • LUSH Honey I washed the kids

Kiezen voor douchegel of gewone zeep?

Een douchegel en een gewoon stuk zeep hebben andere ingrediënten en daardoor verschillende eigenschappen. Welke past bij jou? Dat hangt af van je huidtype en persoonlijke voorkeur. We leggen uit wat het verschil is.

Wassen doen we zo vaak dat we er niet meer bij nadenken. Het is routine. Maar er zijn nog veel facetten aan het wassen en onze huid die minder bekend zijn. Hier zijn enkele inzichten en tips.

op zoek naar het juiste doucheproduct? Wij hebben meer dan 15 douchegels en shower bars getest en geanalyseerd. Je vindt de resultaten in onze koopwijzer.

Bekijk de testresultaten van douchegels en showerbars