Nieuws

Europees ecolabel nu ook op niet-afspoelbare cosmetica

22 oktober 2021

Het Europese Ecolabel verschijnt voortaan op meer soorten cosmetica. Een mooie overwinning van de Europese consumentenorganisaties.

Sinds 2013 kon je het Europese Ecolabel al terugvinden op cosmetica die je moet afspoelen, zoals shampoos en douchegels. Vanaf dit jaar kunnen ook dagcrèmes, zonnecrèmes, deodorants en zelfs make-up het Europese Ecolabel dragen als ze voldoen aan de nodige vereisten. Dat betekent dat ze moeten worden geproduceerd met oog voor kwaliteit en veiligheid voor onze eigen gezondheid én het milieu. 

Voorlopig hebben we het label nog niet gespot in de Belgische supermarkt of apotheek, maar we hopen dat daar snel verandering in komt.

Geen schadelijke stoffen voor mens of milieu

Een product met zo’n label bevat geen potentieel gevaarlijke stoffen voor mens of milieu. Cosmetica voor kinderen mogen bovendien geen geurstoffen bevatten die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Qua ecologische voetafdruk is het belangrijk dat de impact op het milieu zo klein mogelijk blijft. Producten met het label mogen geen stoffen bevatten die in zeer kleine deeltjes uiteenvallen, erg traag of helemaal niet afbreken en uiteindelijk in onze oceanen terechtkomen, zoals microplastics. 

Bovendien mogen ze niet meer verpakking gebruiken dan strikt noodzakelijk.

Overwinning voor consumentenorganisaties

De uitbreiding van het label is een enorme stap vooruit en grotendeels te danken aan de inspanningen van BEUC, de koepel van Europese consumentenorganisaties, waarvan ook wij deel uitmaken. Zo hebben we geholpen om limieten vast te leggen voor mogelijk schadelijke ingrediënten. 

Zie je zo’n label, dan weet je dat deze cosmetica vrij zijn van: 

  • Endocriene verstoorders;
  • Bepaalde nanomaterialen;
  • Allergene geurstoffen in producten voor kinderen;
  • Mogelijk allergene kleurstoffen en bewaarmiddelen;
  • Ftalaten (weekmakers; stoffen die de textuur verbeteren);
  • Microplastics en andere stoffen die zeer langzaam worden afgebroken en daardoor lang in het milieu aanwezig blijven.