Nieuws

BB- en CC-crèmes: geen wondermiddelen!

26 september 2014
bb crème

Reclameadvertenties schilderen BB- en CC- crèmes af als ware wondermiddelen: ze beloven hydratatie, egalere huid, bescherming tegen de zon en zelfs tegen rimpels. Wij namen de proef op de som. Wat blijkt? Veel marketing, wisselende resultaten en grote prijsverschillen die niet gerechtvaardigd zijn.

Wij namen voor u 16 BB- en CC-crèmes onder de loep.

BB- en CC- crèmes, qué?

Als we de reclame mogen geloven, zouden BB-crèmes (wat staat voor "blemish balms" of "beauty balms") de huid hydrateren, zorgen voor een egalere teint, oneffenheden en tekenen van vermoeidheid verbergen en zelfs rimpels voorkomen. Ware mirakelproducten dus, althans volgens de fabrikanten!  De CC-crèmes ("color control") zouden daarnaast ook nog zorgen voor een betere teint. In werkelijkheid toonden onze tests geen enkel verschil aan tussen deze twee types crème. Pure marketing dus. 

Kan één en dezelfde crème eigenlijk wel hydrateren, beschermen tegen de zon, oneffenheden verbergen en u beschermen tegen rimpels ? We onderwierpen 16 BB- en CC-crèmes aan de test. 

Hydratatie: geen mirakels

Je zou verwachten dat dergelijke crèmes even goed hydrateren dan gewone dagcrèmes. Niets is minder waar: drie van de zestien geteste crèmes doorstonden de laboratoriumtest niet, terwijl een andere het maar net haalde. De andere crèmes hydrateren wel evengoed als een standaard crème. 

Bescherming tegen de zon schiet vaak tekort

Een goede crème moet een afdoende bescherming bieden tegen uvA-stralen (die rimpels veroorzaken) en uvB-stralen (die de huid verbranden). De helft van de geteste crèmes met die claim op de verpakking schiet minstens op één van de twee vlakken tekort om van een volledige zonnebescherming te kunnen spreken. 

Laat u niets wijsmaken

Hecht niet te veel geloof aan reclameslogans zonder wetenschappelijke grond. Sommige crèmes beweren "hypoallergeen" of "dermatologisch getest" te zijn terwijl ze wel degelijk parfums en allergene stoffen bevatten die huidreacties kunnen uitlokken.

Duurder betekent niet beter

De prijs van de BB- en CC- crèmes schommelt tussen 8 en 35 euro. Ons onderzoek toont aan dat crèmes die in de supermarkt worden verkocht, goede scores behalen in vergelijking met de slecht scorende producten die in parfumeries worden verkocht. Een gewaarschuwd consument is er twee waard…

Bekijk ook onze video: