Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Koopgids

Koopgids repairshampoos

25 maart 2019

Dof, breekbaar haar en gespleten punten? Wie hoopt de schade te kunnen terugdraaien met een herstellende shampoo, is eraan voor de moeite. Gelukkig hoef je voor schoon en verzorgd haar niet de allerduurste shampoos te kopen. In deze aankoopgids geven we je meer advies.

Tegenwoordig moet je in de winkel al goed zoeken naar een “gewone” shampoo. De rekken zijn immers gevuld met shampoos voor gekleurd haar, fijn en futloos haar, krulhaar, blond haar, grijs haar, vet of droog haar, mannen, kinderen, beschadigd haar ... Op die laatste categorie, zogenaamde repairshampoos, hebben wij ditmaal onze pijlen gericht, met de vraag of ze daadwerkelijk ook je beschadigde haren kunnen herstellen.

Niet beter dan gewone shampoo

Het antwoord is kort en ongenuanceerd: neen. Haar bestaat namelijk uit dode vezels, en die kun je geen nieuw leven inblazen. Toch wil dat niet zeggen dat zulke shampoos slecht zijn; het betekent enkel dat ze met lege verkoopclaims leuren op hun verpakking. Wat ze namelijk wél goed doen, is je haar reinigen en verzorgen.

Zo’n repairshampoo heeft dus geen enkele meerwaarde: een gewone shampoo doet zijn werk even goed. Wij vergeleken namelijk 14 “herstellende” shampoos met 2 gewone shampoos zonder zulke misleidende herstelclaims, en die laatste deden het (minstens) even goed op het vlak van reiniging en verzorging.

Duurder is niet beter

Alle geteste shampoos “buisden” op de belofte om het haar te herstellen en kregen daardoor slechte scores voor etikettering, maar deden het wél prima op het vlak van reiniging en verzorging. Qua gebruikservaring waren er daarentegen wél grote verschillen.

Het valt op dat net de dure producten uit de boot vallen tussen de anderzijds hoge scores. Zowel de haarexperts als de gebruikers waren niet wild van de allerduurste shampoos. En dat terwijl het prijsverschil enorm is: voor de prijs van de duurste uit de test haal je al acht Beste Kopen of vier flessen van de Beste van de Test in huis.

Allergenen en verdachte ingrediënten

Van alle geteste shampoos was er maar eentje zonder mogelijke allergenen, een product dat te koop is bij de apotheker. Alle shampoos bevatten daarentegen wél parfums, waarvoor sommige mensen ook overgevoelig zijn.

Slechts vier producten bevatten butylphenyl methylpropional (BMHCA), een stof die de huid kan irriteren. Het wetenschappelijk comité dat de Europese Commissie adviseert, noemt de stof onveilig in cosmetica, maar gezien de onduidelijkheid rond de precieze effecten ervan laat Europa de stof voorlopig wel nog toe. Wij zien BMHCA natuurlijk liever helemaal verdwijnen en gaven deze vier producten daarom een lagere score. Geen enkele shampoo bevatte hormoonverstoorders.

Laat je trouwens niet om de tuin leiden door verkoopclaims zoals “zonder parabenen”, “dermatologisch getest” en “klinisch getest”; zij bieden immers geen waterdichte garanties. Fabrikanten willen in de eerste plaats verkopen en geld verdienen, en durven daarom nogal creatief omgaan met de beloftes op de verpakking. De misleidende claim “herstellend” blijft hiervan het beste voorbeeld.

Producten met schadelijke ingrediënten voor het milieu en verpakkingen met te veel verspilling waarbij er te veel product achterblijft, worden in onze tabel afgerekend voor milieuvriendelijkheid.

Onze keuze

Ontdek in onze koopwijzer shampoos welke shampoos het meest in de smaak vielen bij onze haarexperts en de testers thuis, welke producten irriterende stoffen bevatten en waar je onze topfavorieten koopt.

Naar de resultaten

In het kapsalon

Prijsklasse: € 14,95 per 250 ml

Merken: Kérastase

In de apotheek

Prijsklasse: € 8,31 tot € 16,88 per 250 ml

Merken: Klorane, Phyto, Weleda

In de supermarkt en drogisterij

Prijsklasse: € 1,99 tot € 6,32 per 250 ml

Merken: Cien, Dessange, Dove, Elseve, Garnier Fructis, Garnier Ultra Doux, Nivea, Pantène Pro V, Schwarzkopf Gliss Cure