Koopgids

Koopgids repairshampoos

05 februari 2021
Een dame, van achteren gezien, wast haar haar met shampoo

Dof, breekbaar haar en gespleten punten? Wie hoopt de schade te kunnen terugdraaien met een herstellende shampoo, is eraan voor de moeite. Gelukkig hoef je voor schoon en verzorgd haar niet de allerduurste shampoos te kopen. In deze aankoopgids geven we je meer advies.

Tegenwoordig moet je in de winkel al goed zoeken naar een “gewone” shampoo. De rekken zijn immers gevuld met shampoos voor gekleurd haar, fijn en futloos haar, krulhaar, blond haar, grijs haar, vet of droog haar, mannen, kinderen, beschadigd haar ... Op die laatste categorie, zogenaamde repairshampoos, hebben wij tijdens onze test in 2019 onze pijlen gericht, met de vraag of ze daadwerkelijk ook je beschadigde haren kunnen herstellen.

Niet beter dan gewone shampoo

Het antwoord is kort en ongenuanceerd: neen. Haar bestaat namelijk uit dode vezels, en die kun je geen nieuw leven inblazen. Toch wil dat niet zeggen dat zulke shampoos slecht zijn; het betekent enkel dat ze met lege verkoopclaims leuren op hun verpakking. Wat ze namelijk wél goed doen, is je haar reinigen en verzorgen.

Zo’n repairshampoo heeft dus geen enkele meerwaarde: een gewone shampoo doet zijn werk even goed. Tijdens die test vergeleken we namelijk 14 “herstellende” shampoos met 2 gewone shampoos zonder zulke misleidende herstelclaims, en die laatste deden het (minstens) even goed op het vlak van reiniging en verzorging.

Duurder is niet beter

Alle geteste shampoos “buisden” destijds op de belofte om het haar te herstellen en kregen daardoor slechte scores voor etikettering, maar deden het wél prima op het vlak van reiniging en verzorging. Qua gebruikservaring waren er daarentegen wél grote verschillen.

Het viel op dat net de dure producten uit de boot vielen tussen de anderzijds hoge scores. Zowel de haarexperts als de gebruikers waren niet wild van de allerduurste shampoos. En dat terwijl het prijsverschil enorm was.

Allergenen en verdachte ingrediënten

Laat je trouwens niet om de tuin leiden door verkoopclaims zoals “zonder parabenen”, “dermatologisch getest” en “klinisch getest”; zij bieden immers geen waterdichte garanties. Fabrikanten willen in de eerste plaats verkopen en geld verdienen, en durven daarom nogal creatief omgaan met de beloftes op de verpakking. De misleidende claim “herstellend” blijft hiervan het beste voorbeeld.