Koopgids

Koopgids BB- of CC-crème

15 november 2017
BB Creams

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om de meest geschikte crème te vinden? In onze aankoopgids vind je meer uitleg en advies.

BB- ("blemish balm") en CC-crèmes ("colour control") zijn all-in-one getinte dagcrèmes die je naast hydratatie en een egalere huid doorgaans ook bescherming tegen de zon en zelfs tegen rimpels beloven.

Resultaten

In 2014 testen we 16 BB- en CC-crèmes. Bijna allemaal hydrateerden ze evengoed als een standaard hydraterende crème, al deed geen enkele het beter. 3 van de 16 geteste producten vielen door de mand voor deze basistaak, en eentje bracht het er slechts matig vanaf.

14 van de 16 producten bieden naast hydratatie en een getinte dekking ook een zonnefilter. Ze vermelden uvB-bescherming op hun verpakking in de vorm van een Sun Protection Factor (SPF). Een goede crème biedt een filter voor zowel uvB-stralen, die de huid verbranden, als uvA-stralen, die rimpels veroorzaken. De helft van de producten met zo'n claim schiet minstens op één van deze twee factoren tekort. BB- en CC-crèmes zijn dus geen waardige alternatieven voor zonnecrème. Loop je in de zon, dan is het aan te raden een aanvullende zonnecrème gebruiken.

De meningen van de vrouwen uit het testpanel waren verdeeld waar het ging om de "beleving" van het aanbrengen van de crèmes. 8 van de 14 producten gaven bevredigende resultaten. De dekking van oneffenheden bleek het moeilijkst waar te maken: slechts de helft van de producten kreeg daarvoor een goede score. BB- en CC-crèmes lijken ons daarom meer geschikt voor vrouwen met een normale en veeleer jonge huid.

Noemenswaardige verschillen tussen de BB- en de CC-crèmes konden we overigens niet optekenen. Wanneer we beide varianten van eenzelfde merk onderling vergeleken, waren ze amper van elkaar te onderscheiden. Je kunt daarom gerust kiezen voor de goedkoopste van de twee.

Prijs

Gemiddeld zijn de BB- of CC-crèmes gekocht bij de parfumerie 50 % duurder dan de producten uit de apotheek, die op hun beurt 50 % duurder zijn dan de producten uit de supermarkt. Een duurdere prijs is echter geen garantie voor een meer doeltreffende crème. Zo stellen de duurdere producten uit onze test erg teleur, terwijl de goedkoopste BB-crème uit onze laatste test (Nivea egaliserende dagcrème BB cream 6 in 1) de Beste Koop was, met nauwelijks verschil met de Beste van de Test, de CC-crème van hetzelfde merk.

Bekijk ook onze video: