Koopgids

Wat is het beste middel tegen muggen?

14 juli 2022
antimuggenmiddelen

Welke middelen werken het best tegen muggen en teken? Waar moet je op letten in de winkel? Kies je voor een product met DEET, IR 3535, icaridine of citriodiol, en in welke concentratie? Wij helpen je deze zomer vrij te blijven van vervelende beten.

Met of zonder DEET?

Muggenbeten zijn niet alleen irritant, de vervelende stekers kunnen ook ziektes zoals malaria, gele koorts of dengue verspreiden. Zeker in exotische oorden is het daarom belangrijk om je goed te beschermen en beten te voorkomen.

De meest bekende stof om muggen op afstand te houden, is DEET, met zijn typische geur. Vroeger had deze stof een slechte reputatie, maar onderzoek heeft uitgewezen dat ze veilig is, ook wanneer je ze op een langere vakantie (drie weken) elke dag gebruikt.

Wij hebben 22 antimuggenmiddeltjes getest op werkzaamheid en veiligheid, en vonden een tiental betrouwbare producten, met of zonder DEET. Tegelijkertijd bleken acht van de geteste producten volledig waardeloos tegen muggen, deze koop je dus beter niet.

Welke muggenmelk is de beste?

Eén product werd na onze analyse door de FOD Volksgezondheid van de markt gehaald omdat het niet erkend was als biocide.

Kies een gekende stof

Muggen houden niet van bepaalde geuren, en bepaalde stoffen zorgen ervoor dat we minder "lekker" ruiken. Daardoor zullen muggen, maar ook teken, ons minder snel steken of bijten.

Er zijn heel wat middeltjes op de markt die beweren doeltreffend te zijn, maar te lage concentratie van een werkzame stof bevatten. Het etiket kan je hierover al heel wat vertellen.

Deze zes producten bevatten te lage concentraties actieve stof om te werken.

 

In verschillende producten zitten vaak dezelfde actieve bestanddelen. Koop enkel producten met bekende (en dus uitvoerig bestudeerde) ingrediënten, zoals DEET, citriodiol, eucalyptus citriodora oil, icaridine of IR3535. Al deze stoffen werken zowel tegen muggen als tegen teken. Je hoeft dus geen twee verschillende producten te kopen.

 

Zo hebben wij getest

Wij hebben 22 antimuggenmiddelen uit de supermarkt, drogisterij en apotheek getest, waaronder twee antimuggenarmbanden. We testten zowel rollers als sprays, met verschillende werkzame stoffen en verschillende concentraties. Het goedkoopste product kostte € 5 (voor 60 ml), het duurste € 31,31 (voor 200 ml).

Antimuggenarmbanden zoals deze geven een vals gevoel van veiligheid.

 

De actieve bestanddelen in antimuggenproducten kunnen bijwerkingen veroorzaken. We onderzochten dit na eenmalig gebruik en na drie weken gebruik bij mannen, vrouwen en kinderen.

Welke concentraties zijn veilig?

In het labo testen we de werkzaamheid tegen muggen volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Vóór de test checkten we eerst de "aantrekkelijkheid" van de testers, door hen bloot te stellen aan de muggen zonder antimuggenmiddel. Ze werden ook gevraagd om voor de test geen koffie, tabak of parfum te gebruiken. Daarna brachten we steeds dezelfde hoeveelheid aan van elk product.

Per product stelden we vier volwassen vrijwilligers herhaaldelijk bloot aan tientallen bloeddorstige muggen. Onze proefpersonen staken telkens hun behandelde arm in een kooi met 150 vrouwelijke en 75 mannelijke tijgermuggen (Aedes albopictus, enkel vrouwtjes prikken).

Drie minuten lang kregen de muggen vrij spel, waarna het aantal beten op de arm werd geteld. Deze procedure werd na 30 minuten herhaald en dat maximaal 10 uur lang, om te bekijken hoe lang het product blijft werken.

 

Of je nu kiest voor een product met DEET, IR 3535, icaridine of citriodiol, in principe zijn alle antimuggenproducten op de Belgische markt veilig. Wel kijk je vóór gebruik bij kinderen en zwangere vrouwen beter eerst naar de concentratie van de actieve stof.

Wist je dat je antimuggenmelk enkel mag aanbrengen op blote huid of bovenop je kledij, nooit eronder? En dat je zulke producten nooit mag smeren of sprayen op huid met wondjes, irritatie of zonnebrand? Met onze maatregelen hou je het veilig.

Hoewel kruiden en oliën weinig soelaas bieden, zijn er andere maatregelen zonder chemicaliën om jezelf minder aantrekkelijk te maken voor muggen. Voldoende bedekkende kledij dragen en onder een muggennet slapen, zijn maar enkele van de tips.

Een muggenbeet kan enorm vervelend zijn. Ben je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch nog gestoken, dan helpen deze tips wellicht om de jeuk van een muggenbeet te verlichten.