Antwoord van expert

Denk tijdig om je vaccinaties

04 mei 2022

Tijdens je zwangerschap zal je arts je aanraden om je te laten vaccineren tegen kinkhoest en griep. Maar waarom is dat zo belangrijk. Onze expert, Ralph Clinckers, geeft uitleg.

Vaccinaties

Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Ralph Clinckers
Gezondheidsexpert
Vaccinaties tijdens de zwangerschap beschermen jezelf, maar geven ook al antistoffen mee aan je kindje.

Een vaccinatie tijdens je zwangerschap heeft een dubbele werking. Het beschermt jezelf, maar geeft meteen ook antistoffen aan je baby. Daarom worden de vaccins voor kinkhoest en griep standaard aanbevolen voor zwangere vrouwen. 

Kinkhoest: tussen 24 en 32 weken

"Tussen 24 en 32 weken zwangerschap is het beste moment om je te laten vaccineren tegen kinkhoest. In ons land wordt daarvoor een gecombineerd vaccin gebruikt dat je meteen ook beschermt tegen difterie en tetanus. Tijdens de zwangerschap kan pertussis of kinkhoest door de hevige hoestbuien leiden tot een vroeggeboorte of een miskraam. Kinkhoest kan ook ernstige gevolgen hebben voor kleine kindjes: het evolueert van een gewone verkoudheid naar hevige hoestbuien met een gierende ademhaling, waardoor eten moeilijk wordt met gewichtsverlies tot gevolg. Door de hoestaanvallen kan het kind ook braken of blauw verkleuren door zuurstofgebrek. Bij premature en pasgeboren baby’s is de hoest echter volledig afwezig en kan pertussis zelfs tot ademhalingsstilstand leiden. Daarom is het aanbevolen dat ook je partner, grootouders en andere mensen die een dicht contact zullen hebben met je kleintje, zich enkele weken voor je bevalt ook laten vaccineren. Leuk om te weten is dat de vaccinatie van je partner wordt terugbetaald."

"Laat je bij een nieuwe zwangerschap het vaccin zeker ook opnieuw vaccineren. De bescherming voor jezelf zal door die eerste prik nog op peil zijn, maar je kunt je nieuwe spruit enkel bescherming meegeven door je opnieuw te laten vaccineren. Aangezien je kleintje pas op 8 weken een eerste vaccin hiertegen kan krijgen, is het belangrijk dat je die vaccinatie bij iedere zwangerschap herhaalt."

Griep: half oktober - half november

"Tijdens je zwangerschap ben je door de veranderingen in je immuunsysteem gevoeliger voor griep. Je hebt bovendien ook een groter risico op complicaties zoals longontsteking of je kan ernstiger ziek worden. Tijdens het tweede en derde trimester is dit risico nog groter. De koorts, die veroorzaakt wordt door de ziekte, kan immers nadelige gevolgen hebben voor je ongeboren baby zoals vroeggeboorte en verminderd geboortegewicht. Door je te laten vaccineren krijgt je kleintje van meet af aan ook al antistoffen mee."

"Je laat je het best vaccineren voor de start van het griepseizoen, onafhankelijk van stadium zwangerschap (na veertien weken). Best in de periode tussen half oktober en half november, eventueel december kan ook. Het is belangrijk om bij elke nieuwe zwangerschap opnieuw te vaccineren."